· El dispositiu, que podrà ser utilitzat a la mateixa consulta dels especialistes uròlegs, redueix el cost i el temps d’espera per obtenir un anàlisi i iniciar el tractament de les pedres al ronyó.
· myStone proporciona a més un informe personalitzat per tractar els símptomes i permetrà disminuir la taxa de reaparició dels càlculs renals en un 50%.
· El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través de la línia Valtec, que impulsa el procés de valorització de la tecnologia perquè arribi al mercat.
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a través del Grup de Tècniques de Separació en Química (GTS) i el Centre de Visió per Computador (CVC) –membres de la xarxa TECNIO-, ha desenvolupat un nou dispositiu mèdic per a l’anàlisi dels càlculs renals o pedres al ronyó, que oferirà una resposta ràpida al pacient en pocs segons des de la mateixa consulta del metge uròleg.
El nou desenvolupament compta amb el suport de la Generalitat a través d’ACCIÓ – l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana- i del programa Valtec, que té l’objectiu d’impulsar els processos de valorització de la tecnologia per tal que arribi al mercat.
El dispositiu, que porta per nom myStone (http:/www.cvc.uab.es/myStone) permetrà reduir el cost de l’anàlisi del càlcul renal i el temps d’espera, ja que no serà necessari enviar les mostres a un laboratori extern. La informació sobre el càlcul renal que proporciona myStone és més extensa que la dels anàlisi convencionals, fent possible que el pacient rebi un tractament personalitzat, sovint no disponible actualment, al mateix moment de la consulta i sense visites addicionals.
Gràcies a guanyar en rapidesa, la utilització de MyStone permetrà disminuir la taxa de reaparició dels càlculs renals en un 50% sobre l’actual. Actualment, la meitat dels pacients amb pedres al ronyó tornen a patir afectacions durant els 5 anys posteriors. Segons Montserrat López, investigadora del GTS-UAB, “el fet de proporcionar un suggeriment de tractament al mateix moment, que s’aplicarà sota prescripció mèdica, permet reduir a més el nombre de visites a la consulta, augmentant així l’eficiència del centre de salut”. Joan Serrat, investigador del CVC, afegeix que a través del programa Valtec “hem accelerat de manera important el ritme de desenvolupament i hem fabricat un prototip que ens permetrà testar l’equip amb usuaris finals”.
La litiasi renal (malaltia causada per la presència de càlculs o pedres a l’interior dels ronyons o les vies urinàries) es caracteritza per l’alta incidència. El seu desenvolupament sovint es manifesta en un episodi de còlic nefrític, que ha de ser tractat als serveis d’urgències. Els pacients litiàsics representen un 6,6% del total d’admissions d’urgències i un 40% dels malalts hospitalitzats als serveis d’urologia, segons dades de l’Estat espanyol.
Programa Valtec de valorització tecnològica
El programa Valtec d’ACCIÓ impulsa projectes que transformen el coneixement científic en una tecnologia útil pel mercat industrial. Així, es pretén donar valor comercial a una nova tecnologia perquè sigui transferida a les empreses. En els últims 4 anys, Valtec ha destinat 10,5 milions d’euros a projectes majoritàriament del sector biotecnològic.