·         El cap de l’Executiu ha estat entrevistat en directe al Palau de la Generalitat per la periodista Ana Pastor, al programa El Objetivo, de la Sexta
 
·         Artur Mas ha afirmat que “convertir votar en quelcom il·legal és una monstruositat en democràcia”
 
·         El president s’ha mostrat “escandalitzat democràticament” perquè abans d’aprovar-se la llei de consultes i de llegir el decret de convocatòria, el Govern central ja digués que “és il·legal”
La periodista Ana Pastor ha entrevistat al president Mas
La periodista Ana Pastor ha entrevistat al president Mas
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquesta nit en una entrevista al programa El Objetivo de la Sexta, que condueix la periodista Ana Pastor, que votar el 9 de novembre “és el millor per a tothom, per a Catalunya i per a l’Estat”, perquè “ens permet a les institucions catalanes conèixer quina és l’opinió majoritària de la nostra població i permet a l’Estat espanyol escoltar els catalans, que no hauria de ser un pecat, sinó el més normal del món”.
 
Durant l’entrevista, que s’ha fet en directe des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha insistit que el repte democràtic català es resoldrà votant, “si no es vol tancar en fals”, i ha afegit que “convertir votar en quelcom il·legal és una monstruositat en democràcia”.
 
Davant del dictamen adoptat avui pel Consell d’Estat, i preguntat per una suspensió del decret i de la llei de consultes per part del Tribunal Constitucional, el president ha explicat que “el procés no acaba amb la resolució del TC, sinó que va més enllà”, perquè “les lleis s’han de fer servir com un lloc de trobada, no per evitar que la gent es pronunciï”. “Això pot durar uns dies, unes setmanes, però no ho podran evitar”, ha afegit el president, que ha assegurat que, “a més, tenim mecanismes  legals per fer-ho”.
 
En aquest sentit, i davant determinades declaracions de representants de les institucions de l’Estat, el cap del Govern s’ha mostrat “escandalitzat democràticament” pel fet que, abans d’aprovar-se la llei de consultes i de llegir el decret, “ja ens havien dit des de les instàncies del Govern, i des del PSOE també, per cert, que això és il·legal”. “Com es pot dir que una cosa és il·legal si tu no ets un tribunal i a sobre no t’has llegit ni tan sols el decret?”, s’ha preguntat.
 
Per aquest motiu, Artur Mas ha reiterat que no es tracta d’un assumpte de juristes, sinó que “és un treball de polítics, que hem de resoldre els polítics”. En aquesta línia, el president ha destacat que fins ara la resposta de l’Estat ha estat o no fer res o el no a tot, i ha fet notar un cop més l’exemple del Regne Unit amb Escòcia. El cap del Govern ha subratllat l’actitud del primer ministre britànic, David Cameron, que va dir que podia haver bloquejat el referèndum però no ho va fer perquè és un demòcrata. “Això és el que a Espanya hauria d’escoltar ara tothom”, ha assenyalat el president, que ha afegit que l’opinió pública espanyola “hauria d’empènyer i pressionar també les institucions de l’Estat perquè Espanya actués amb el mateix sentit democràtic que el Regne Unit”.
 
Si finalment el TC suspèn la consulta, el president ha dit que “nosaltres podem fer al·legacions i també hauran d’escoltar la nostra posició, com escoltaran la de l’advocat de l’Estat”, perquè “si és un àrbitre de veritat, ha de ser el tribunal de tots”. I, en cas que el 9 de novembre es mantingui la suspensió, el cap de l’Executiu ha reiterat la seva voluntat de consensuar amb totes les forces polítiques favorables a la consulta els passos a seguir.
 
Viabilitat econòmica d’un Estat català
D’altra banda, i a preguntes d’Ana Pastor sobre la fortalesa econòmica de Catalunya en cas que esdevingués un estat independent, el president ha assegurat que el país “té viabilitat” suficient perquè generem de sobres els diners que caldrien per afrontar els pagaments. “Entre d’altres coses, perquè cada any transferim a la resta de l’Estat entre 11.000 i 15.00 milions d’euros i hem fet retallades per valor de 4.000 milions d’euros en tres anys. Hi ha diners per no haver fet cap retallada i ara les hem hagut de fer”, ha subratllat.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha destacat que “el gran problema” és que “Catalunya genera molts diners i no pot gestionar els seus propis recursos”, al contrari del que passa en altres autonomies.
 
Finalment, preguntat pel cas Pujol, el president de la Generalitat ha valorat que l’expresident vagi comparèixer al Parlament, tot i no estar-hi obligat, i ha assegurat que ell creu que Pujol no és un corrupte. “Jo no puc posar la mà al foc per ningú, excepte per mi”, ha reblat el cap del Govern, que ha defensat que “si per corrupció entenem lucrar-se indegudament, fer negocis des d'institucions públiques; afavorir gent que estigui directament al meu costat, mai ho he fet”. El president també ha explicat que mai ha tingut comptes a l’estranger, sinó que tots els seus diners i els de la seva dona han estat i són en entitats bancàries radicades a Catalunya.

2  

Imatges

Entrevista a 'El Objetivo'

Entrevista a 'El Objetivo' 3729

Entrevista a 'El Objetivo' 2

Entrevista a 'El Objetivo' 2 3729