El conseller Homs durant l'entrevista al programa
  • “En un context democràtic algú creu raonable que conèixer l’opinió dels ciutadans de Catalunya contravé la normativa i ha d’estat penalitzat i prohibit?” es pregunta Francesc Homs
  • En una entrevista al programa Els Matins de TVC, el conseller de la Presidència ha destacat que “el més important és donar senyal de determinació de cara al 9 de novembre perquè la legalitat ens assisteix”
  • Francesc Homs espera que el Tribunal Constitucional “sigui fidel a la seva doctrina” i no es deixi doblegar pel govern del PP. A més, “el que hem plantejat és perfectament ajustable a l'Estatut i a la Constitució”
  • El govern espanyol comet “un error polític majúscul” que tindrà "conseqüències majúscules” ha subratllat
  • Homs ha lamentat també que el Partit Popular faci avui “el primer acte electoral de campanya de cara al cicle 2015”
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha insistit avui, amb relació a la consulta del 9N, que “la llei es compleix i es complirà. Aquest és un debat estrictament polític, de voluntat política”. “En un context democràtic algú creu raonable que conèixer l’opinió dels ciutadans de Catalunya contravé la normativa i ha d’estat penalitzat i prohibit? Per tant”, ha afegit Homs “és fàcil d’entendre que hi ha recorregut polític i formal per dur-ho a terme”. Dins d’aquest context, el portaveu del Govern ha destacat que el mes important és tenir “determinació de cara al 9 de novembre perquè, no només la raó, sinó també la legalitat, ens assisteix”.
 
Homs ha ressaltat que “estem convençuts, atenent a la pròpia doctrina del Tribunal Constitucional (TC), que el que hem plantejat és plenament ajustable a l’Estatut i la Constitució”. En una entrevista al programa Els Matins de Televisió de Catalunya, el conseller de la Presidència ha recordat que, si per exemple demà es reuneix el Tribunal Constitucional, no serà amb caràcter “decisori”, sinó només “formal” perquè rep els recursos presentats pel govern espanyol, amb els quals “ja hi comptaven” però que tot plegat se situa en “termes de suspensió inicial” i a partir d’aquí s’obre un període en el qual “el Govern de la Generalitat podrà presentar al·legacions”.
 
El portaveu del Govern ha explicat també que tot i la suspensió inicial es poden fer “actes de tipus preparatori sempre que no sorgeixin efectes de tipus jurídic”, tal com s’ha fet abans de la signatura del decret. De fet, la mateixa sentencia del Tribunal Constitucional del mes de març que feia referència a la resolució del Parlament de Catalunya sobre la sobirania, deia que “en relació amb l’exercici del dret a decidir, l’Administració de Catalunya podia fer actuacions de caràcter preparatori”. “Nosaltres davant d’aquesta suspensió inicial”, ha afirmat, “no ens quedarem amb els braços creuats”. “És una situació conjuntural d’aquests propers dies”.
 
El TC reconeixia a la sentència del mes de març que el dret a decidir era una aspiració legítima de Catalunya i apel·lava al diàleg i Homs ha insistit que “les institucions catalanes ens hem fet un tip d’intentar fer propostes des d’aquest punt de vista”. A més, la sentència recordava una cosa “tan senzilla” com que la Constitució no és “una pedra inamovible, es pot plantejar tot. No hi ha espais de la Constitució inalterables sempre i quan se segueixin els procediments legals establers” que és tal i com “ho indiquem” en el decret de convocatòria signat dissabte passat pel president Artur Mas.
 
El portaveu del Govern no descarta que el TC pugui tenir llesta en “temps rècord” la sentència, encara que espera que sigui “fidel a la seva doctrina”. Igualment, Homs ha assegurat que tan bon punt el Govern conegui el contingut dels recursos del consell de ministres, “no trigarem a presentar les nostres al·legacions.” En aquest sentit, ha recordat que ja fa mesos el govern espanyol, els va advertir “preventivament” de possibles problemes amb la llei de consultes, com ara que no podien fer sevir el cens electoral o que “només es podia preguntar sobre competències i funcions reconegudes a l’Estatut d’autonomia”, qüestions que “vam tenir en compte” i que “ja hem fet”. “Ara em farà gràcia veure quins arguments incorporen perquè els que ens van fer notar mesos enrere els hem incorporat” ha reblat.
 
Cal preguntar al poble de Catalunya
 
És “a partir de la resposta del poble” que la Generalitat “emprendrà aquelles mesures que legalment li correspongui” per atendre “la petició dels ciutadans de Catalunya”. “El que no té sentit és iniciar un procés de reforma sense saber què opina el poble de Catalunya” , cal “l’orientació“ del poble perquè sinó seria “insensat” actuar.
 
Homs ha insistit en la determinació del Govern de permetre que els catalans puguin decidir el seu futur polític i considera que el govern espanyol “està a les antípodes d’intentar escoltar el poble de Catalunya. Això és un error polític majúscul que tindrà conseqüències majúscules perquè és no entendre que el poble de Catalunya no esta disposat a assumir, sense fer res, les imposicions que li vinguin”. “Ells es pensen que fent això ho maten” i el que fan és “reforçar encara més el moviment que hi ha a Catalunya” que ja ve “de l’acumulació” de negatives. Homs ha lamentat que avui el Partit Popular faci “el primer acte electoral de campanya de cara al cicle 2015” per intentar “acreditar-se” davant de part de la població espanyola que “són els garants de no sé ben bé què”.
 
“D’una manera o d’un altra, la determinació del poble de Catalunya no s’atura” i la voluntat democràtica no és cap “drama” ni cap “desafiament” com alguns ho presenten, ha volgut destacar.
 
El conseller de la Presidència s’ha referit també a la decisió dels partits contraris al dret a decidir de no fer campanya a favor del no, i ha manifestat que, de fet, “fa temps que estan fent campanya pel no”, augurant tota mena de “catàstrofes” del què pot passar. En aquest sentit, el conseller ha parlat també de les formacions favorables a la consulta, amb les quals “hi ha contacte permanent” i ha reiterat que “val la pena que escoltem els arguments de tothom i que finalment la gent decideixi”.