La consellera Neus Munté n’ha destacat la seva vàlua com a dona que va aconseguir fer-se un lloc a les expedicions antàrtiques en un món llavors restringit a la masculinitat
 
L’acte principal del Congrés tindrà lloc el proper 8 d’octubre a Món Sant Benet amb la participació de més de 600 persones d’arreu de Catalunya
La consellera amb Josefina Castellví
La biòloga Josefina Castellví, premiada el passat mes de maig com a Catalana de l’Any 2013 per l’audiència de TV3 i els lectors de El Periódico, ha estat presentada aquest matí per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, com a presidenta del 7è Congrés Nacional de la Gent Gran (CNGG). Castellví va néixer a Barcelona el 1935 i va ser la primera dona de l’Estat espanyol en participar en una expedició internacional a l’Antàrtida.
 
La consellera Munté, acompanyada per la secretària de Família, Dolors Gordi, ha destacat la vàlua de Castellví com a dona que va aconseguir fer-se un lloc a les expedicions antàrtiques en un món llavors restringit a la masculinitat. Entre 1989 i 1994 va ser la directora de la base científica Juan Carlos I. Munté ha assegurat que “és un honor que la senyora Castellví presideixi aquest 7è Congrés Nacional de la Gent Gran, a proposta del propi Consell de la Gent Gran, perquè representa la imatge de les persones grans actives”. La consellera ha afegit que “és una persona molt encertada per aquesta presidència, per la seva trajectòria en un àmbit molt masculí i molt masculinitzat, per tant una dona que ha trencat barreres”.
 
L’oceanògrafa ha estat proposada pel Consell de la Gent Gran de Catalunya (CGGC) i és nomenada pel president de la Generalitat. Les seves funcions seran regular l’evolució del plenari, coordinar el funcionament de les comissions de debat, resoldre qualsevol incidència i interpretar el reglament en casos de dubte i omissió. Castellví presidirà la mesa del Ple del Congrés composta per 12 membres.
 
Per la seva banda, Josefina Castellví ha destacat que “és un honor molt gran que se m’hagi ofert aquesta possibilitat, una oportunitat en un moment crucial en el que podem intervenir sobre com volem que sigui el nostre país, una oportunitat que no totes les generacions han tingut”. La presidenta del CNGG ha afegit que “la gent gran pot aportar experiència. Jo amb quasi 80 anys veig les coses molt diferents ara que amb 25 anys. Amb els anys te n’adones que el que no siguis capaç de tirar endavant tu mateix val més deixar-ho estar. I això forma part del tipus de país que volem”. Castellví també ha destacat que  “el Congrés és una plataforma des de la qual el Govern escoltarà a la gent gran”.
 
L’acte principal del CNGG tindrà lloc el proper 8 d’octubre a Món Sant Benet amb la participació prevista de més de 600 persones d’arreu de Catalunya. La majoria seran els 471 delegats que en els mesos anteriors s’han designat a les diverses comarques catalanes. La iniciativa, que enguany duu per lema “Junts podem!”, se celebra cada quatre anys i és convocada pel Departament de Benestar Social i Família i el CGGC.
 
L’objectiu del Congrés és reflexionar sobre les diverses realitats que viuen les persones grans al nostre país i tractar les principals problemàtiques, inquietuds o necessitats del col·lectiu. La iniciativa permet obrir el debat social i perfilar la línia de treball que cal seguir per donar resposta als reptes a curt i mitjà termini de la gent gran. Les ponències, les conclusions i el manifest de cada edició (la primera es remunta a 1990) serveixen per marcar l'agenda política en la matèria durant els quatre anys posteriors, fins a la celebració del següent congrés.
 
Per acord del CGGC enguany es debatran dues ponències amb el títol “Persona, societat i benestar” i “La Catalunya del futur”. En el darrer cas la redacció inicial advoca, entre d’altres, per la consecució d’un nou pacte social i intergeneracional global en el que cada generació (joves, adults i grans) trobi el seu espai i la seva utilitat en el si de la societat. Per la seva banda, la ponència “Persona, societat i benestar” referma el rebuig a qualsevol renúncia a l’Estat del Benestar, tot i l’escenari econòmic complicat, amb una distribució més justa de la riquesa i la incorporació de nous elements que permetin la sostenibilitat del sistema.
 
El 7è Congrés Nacional de la Gent Gran va ser convocat per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el passat 30 de setembre de 2013 al Parlament de Catalunya en el marc del 8è Ple de l’Experiència.
 
L’organització del congrés compta amb la col·laboració del Departament de Governació i Relacions Institucionals, dels ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, dels consells comarcals, així com de les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.
 
Més informació en aquest enllaç.

1  

Fitxers adjunts

La consellera Neus Munté amb la presidenta del 7è Congrés Nacional de la Gent Gran, Josefina Castellví

La consellera Neus Munté amb la presidenta del 7è Congrés Nacional de la Gent Gran, Josefina Castellví
JPG | 943