El RECERCAT, butlletí electrònic sobre recerca científica i innovació que elabora la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, publica aquest mes de setembre una edició extraordinària que commemora el seu exemplar número 100.
 
La publicació, que es caracteritza per la seva vocació informativa i la interacció amb lectors i agents del sistema català de recerca, informa mensualment sobre les notícies relacionades amb aquest àmbit i la tasca que duen a terme universitats, empreses, centres, grups i personal investigador de Catalunya, alhora que es fa ressò d’informacions d’àmbit internacional. El públic al que s’adreça RECERCAT està format per personal investigador, professors i alumnes universitaris, professors d’ESO i totes aquelles persones interessades en la recerca científica, la innovació tecnològica i el coneixement en general.
 
El director general de Recerca, Josep Maria Martorell, ha celebrat els 100 números de Recercat que “demostren fins a quin punt la ciència és de gran interès per a moltíssimes persones a Catalunya”. “Durant tots aquests anys –ha afegit– el butlletí ha estat un vehicle molt útil d'informació per a la comunicació de la ciència entre la comunitat acadèmica”. Finalment, Martorell ha valorat que “és relativament fàcil iniciar projectes nous, però molt difícil assolir-ne el número 100”; per això, ha dit, “cal reconèixer la gran feina feta per moltes persones durant molts anys”.
 
El número especial d’aquest mes inclou, entre d’altres novetats, un article dedicat a fer balanç de la seva trajectòria, iniciada el març de 2005; una entrevista al director general de Recerca; un treball que analitza l’evolució del sistema català des del març del 2005, data de publicació del primer número; i activitats i recomanacions relacionades amb la divulgació i la comunicació de la ciència i el coneixement en el marc del Tricentenari.

El juliol de 2014 el butlletí va assolir la xifra rècord de 7.017 subscriptors, un gran percentatge dels quals són persones vinculades a les universitats i els centres de recerca, però també professors d’educació secundària i mestres.

Al llarg d’aquests gairebé 10 anys, s’han publicat 2.256 notícies a les diverses seccions que integren el butlletí, una part significativa de les quals als apartats Universitats i centres (441 notícies) i Recomanacions (445). Pel que fa als àmbits de coneixement, el 44% de les notícies publicades són d’àmbit pluridisciplinari; el 14% pertanyen als àmbits de les ciències (física, química, geologia i matemàtiques); l’11%, al sector de les ciències mèdiques i de la salut i al de l’enginyeria i l’arquitectura, i el 10% a la resta d’àmbits (humanitats i ciències socials i ciències de la vida).

Després d’aquests 100 primers números, el consell de redacció de RECERCAT considera plenament assolit l’objectiu inicial, modest i ferm alhora, de recollir una vintena d’articles cada mes i cobrir l’espectre més ampli possible d’àmbits de recerca.  

Amb l’objectiu de contribuir a la difusió d’informacions relacionades amb la recerca i la investigació, RECERCAT aprofita alguns dels continguts que publica per crear repositoris de temes que poden ser útils per a determinat públic objectiu. Alguns exemples són:
·         Catalunya innova (bones praxis en l’àmbit empresarial en relació amb la R+D+I):  http://www.gencat.cat/economia/ur/serveis/recercat/catalunya_innova/
 
RECERCAT, que s’edita sota llicència Creative Commons per tal de permetre l’accés i la utilització públics dels coneixements que difon. Finalment, amb l’objectiu d’adaptar-se a les noves tendències i aprofundir en la interacció amb els lectors, el butlletí està present a les xarxes socials Facebook (facebook.com/recercat) i Twitter (@recercat), on ja compta amb més de 6.400 seguidors.

1  

Fitxers adjunts

100 números de RECERCAT

100 números de RECERCAT
PDF | 46