El Govern acorda promoure les iniciatives legals, polítiques i institucionals per garantir el dret a decidir dels catalans
- L’Executiu ha aprovat personar-se en els recursos que l’Estat ha presentat contra la Llei de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana i contra el Decret de convocatòria de la consulta
- El Govern defensa la pulcritud jurídica i legal dels dos textos, que s’emmarquen en un procés basat en la majoria social, el consens polític, el diàleg i el respecte a la legalitat
- També ha acordat prendre les mesures corresponents, amb caràcter temporal i cautelar, per garantir la seguretat jurídica i la correcta actuació dels empleats públics de l’Administració de la Generalitat i de les administracions locals
El Consell Executiu ha analitzat avui la suspensió cautelar, per part del Tribunal Constitucional, de la Llei de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana, aprovada el 19 de setembre per una àmplia majoria de 106 diputats al Parlament de Catalunya, i del decret de convocatòria de la consulta sobre el futur polític de Catalunya, que el president va signar dissabte al Palau de la Generalitat.
El Govern de la Generalitat insisteix en la pulcritud jurídica i legal tant de la Llei de consultes, com del Decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre, que s’adapten al marc estatutari i constitucional vigent. Davant d’això, i a proposta del president de la Generalitat, el Consell Executiu ha acordat el següent:
1. Promoure les iniciatives legals, polítiques i institucionals orientades a garantir el procés per tal que la ciutadania de Catalunya pugui exercir el dret a decidir el futur polític de Catalunya, atenent als principis de legitimitat democràtica, pluralisme i legalitat.
2. Comunicar al Parlament de Catalunya que el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el dia 29 de setembre de 2014 la impugnació presentada pel Govern de l’Estat contra el Decret 129/2014, de 27 de setembre, de convocatòria de la consulta popular no referendària sobre el futur polític de Catalunya, i que ha tingut per invocat l’article 162.1 de la Constitució als efectes de la suspensió del Decret impugnat.
3. Manifestar que el Govern es posa a la disposició del Parlament de Catalunya per dur a terme qualsevol actuació que consideri oportuna, en el marc dels procediments iniciats davant del Tribunal Constitucional contra determinats preceptes de la Llei 10/2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana.
4. Disposar dels acords de Govern pertinents per tal de personar-se davant del Tribunal Constitucional i sol·licitar l’immediat aixecament de la suspensió, així com de la definitiva resolució davant dels recursos presentats pel Govern de l’Estat espanyol contra els preceptes de la Llei 10/2014, de 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana, i contra el decret 129/2014, de 27 de setembre, de convocatòria de la consulta popular no referendària sobre el futur polític de Catalunya.
5. Prendre les mesures corresponents amb caràcter temporal i cautelar que siguin conseqüents amb els efectes que generen les resolucions del Tribunal Constitucional de 29 de setembre de 2014, i en especial les dirigides a garantir la seguretat jurídica i la correcta actuació dels empleats públics de l’Administració de la Generalitat i de les administracions locals.
Personar-se en els recursos de l’Estat
En el marc dels acords presos avui, i amb l’objectiu de defensar la constitucionalitat dels dos textos, el Consell Executiu ha aprovat personar-se en el recurs d’inconstitucionalitat que el Govern espanyol ha presentat contra la Llei de consultes i contra la impugnació del decret de convocatòria de la consulta. El Govern sol·licita l’aixecament immediat de la suspensió cautelar de la Llei i del Decret, i designa els lletrats del Gabinet Jurídic de la Generalitat que es personaran en les dues causes obertes al TC per formular les al·legacions pertinents.
L’Executiu recorda que el Govern de la Generalitat té la competència exclusiva en matèria de consultes populars, tal com estableix l’article 122 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya en vigor, i que el procés s’ha guiat des del principi per la recerca i la consolidació d’àmplies majories socials, el consens polític, la cerca constant de diàleg i el respecte als marcs legals.