Es publiquen coincidint amb la celebració el dia 1 d’octubre del Dia Mundial de l'Envelliment Saludable
Les recomanacions en l'àmbit de l'alimentació busquen rendibilitzar el cistell de la compra tant des del punt de vista econòmic com de la salut
Pel que fa als suggeriments sobre l'activitat física, es recorda la conveniència de combinar diferents tipus d'activitats i de triar exercicis adaptats a les possibilitats de cadascú
Planificar els àpats, comparar i contrastar el preu dels productes, decantar-se pels aliments de temporada i combinar aliments nutritius i barats, com ara llegums, ous, fruita seca, cereals i fruites, són alguns dels consells que l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha difós amb motiu del Dia Mundial de l'Envelliment Saludable, que se celebra demà, 1 d'octubre.
En la mateixa acció es recorden també 12 idees per adoptar estils de vida actius, que van des del suggeriment de caminar a bon pas 30 minuts diaris com a mínim fins a fer exercicis per treballar l'equilibri i prevenir les caigudes. També es posa l'accent en el fet de considerar les activitats diàries, com ara pujar escales o fer els desplaçaments quotidians a peu, com un entrenament per millorar la salut. Així mateix, es fa èmfasi en la conveniència de consultar el professional sanitari de referència en cas de voler augmentar el nivell d'activitat física habitual.
Els consells es difonen en col·laboració amb la Creu Roja i estan adreçats a les persones majors de 65 anys. En el cas del decàleg sobre l'alimentació, també s'hi inclouen propostes de menús de temporada i receptes per elaborar plats tot aprofitant menjar d'un dia per a un altre.
Prop del 18% de la població catalana, segons l'IDESCAT, té 65 anys o més, un percentatge que el 2040 superarà el 27%. Segons l'Enquesta de salut de Catalunya (ESCA), el 55% de la població d'aquesta franja d'edat afirma trobar-se en un estat de salut bo, molt bo o excel·lent, enfront del 81% de la població general. Quant als hàbits alimentaris, la mateixa Enquesta recull que més del 20% de la població de 65 anys o més menja les 5 racions de fruita i/o verdura recomanades, enfront de l'11,7% de la població total, mentre que el nivell de sedentarisme frega el 33%, davant un 22,3% de la població general.
Les iniciatives de promoció dels estils de vida actius i l'alimentació saludable s'emmarquen en el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), que busca introduir elements de protecció i promoció de la salut en totes les polítiques públiques, implicant-hi institucions, estaments mèdics i assistencials, teixit associatiu i població en general. El PINSAP és una iniciativa de la Generalitat, pionera en el nostre entorn i que està alineada amb les recomanacions de l'OMS.
Els consells d'alimentació i d'estils de vida actius per a les persones majors de 65 es poden consultar aquí: