·        El cap de l’Executiu reitera el seu compromís d’actuar d’acord amb la majoria social i parlamentària del país, en la sessió de control del Parlament de Catalunya
 
·         Artur Mas destaca que ”no sempre la desobediència porta a la victòria” i advoca per prendre mesures cautelars i pressionar perquè el TC resolgui ràpidament els recursos
 
El president Mas, en un moment de la seva intervenció
El president Mas, en un moment de la seva intervenció

 

 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut deixar clar aquest matí, durant la sessió de control del Parlament de Catalunya, que, malgrat “els impediments del Govern espanyol amb l’ajut inestimable del PSOE” perquè no es pugui celebrar la consulta, “jo no rectificaré en la voluntat que el poble català pugui votar i pugui decidir el seu futur”. I ha insistit “mentre a Catalunya es donin les condicions de consens polític, de mobilització social i d’actitud democràtica i pacífica com s’està demostrant, el president de Catalunya actuarà d’acord amb aquesta majoria social i parlamentària”.
 
El cap de l’Executiu ha posat en relleu la “pulcritud democràtica” del procés, i ha demanat que “cadascú reflexioni sobre qui la protegeix millor”. Així, pel president de la Generalitat “la democràcia és que la gent sigui sobirana per decidir “ i que “l’estat de dret es posi al servei de la voluntat de la gent per part de les institucions”. “Això és la responsabilitat política i democràtica de tothom que es considera demòcrata” ha reblat.
 
 
Consens polític
Preguntat sobre la suspensió de la campanya divulgativa del Govern a favor de la consulta, Artur Mas ha subratllat que es tracta “d’una mesura cautelar” perquè ha dit que la decisió del Tribunal Constitucional (TC) tampoc és una decisió sobre el fons, i ha afegit que el que cal és “pressionar correctament” a l’alt tribunal perquè “de la mateixa manera que ha anat tan de pressa per reunir-se, ara torni a anar molt de pressa per aixecar aquesta suspensió, perquè hi ha arguments de sobres per poder fer-ho”.
 
En aquesta línia, i també en resposta al representant de la CUP, el cap de l’Executiu ha recomanat “llegir bé la història de Catalunya d’unes quantes dècades”, per comprovar  que “no sempre la desobediència porta a la victòria”, i ha reclamat aprendre aquesta lliçó. Tot i assegurar que no és personalment contrari a la desobediència civil perquè “molts drets humans i moltes conquestes socials s’han aconseguit així”, el president ha assegurat que “en aquest moment no estem en aquest punt, sinó en el de demanar al TC que vagi de pressa per aixecar la suspensió”.
 
En aquest sentit, el president Mas ha reiterat el seu compromís per preservar el consens polític que està protagonitzant el procés. Així, ha anunciat que està mantenint contactes amb els partits favorables a la consulta perquè “ “quan calgui prendre decisions definitives, prenguem conjuntament aquestes decisions”. Pel president, si la resposta que hi ha a Catalunya no tingués el consens polític suficient, “és evident que donaríem el principal argument a Madrid que han guanyat, i, com que crec que el concepte del dret a decidir el podem  guanyar nosaltres, ens cal actuar amb conseqüència”, ha dit.
 
A preguntes del grup republicà sobre les eines de què disposa el Govern per lluitar  en temes com ara la pobresa energètica, Artur Mas ha denunciat que “avui tenim menys instruments, que vol dir menys diners i menys capacitat de decisió, per la política de recentralització i esquarterament del concepte d’autogovern” que aplica el Govern espanyol. És per aquest motiu, ha explicat el president, “que estem fent el que estem fent, perquè ens adonem que podríem donar una millor resposta a la gent, sobretot a la més vulnerable”. Per això, el president ha recalcat que “el procés que estem seguint és sobretot social i econòmic, i també cultural i de regeneració econòmica, perquè volem un país millor”.
 
Els pressupostos de l’Estat incompleixen l’Estatut
D’altra banda, a preguntes del grup de CiU, el president Mas s’ha referit als pressupostos generals de l’Estat per al 2015, que va presentar ahir el ministre d’Hisenda, i ha denunciat que amb aquests comptes el Govern central “incompleix una altra llei, l’Estatut, que estipula que a Catalunya han de venir les inversions en infraestructures d’acord amb el nostre pes en l’economia espanyola”. Artur Mas ha fet notar que el 9,5% d’inversions que corresponen a Catalunya en els pressupostos del 2015 o el 9,6% dels d’enguany són “la meitat del nostre pes”.
 
Davant d’aquesta situació, el cap de l’Executiu s’ha preguntat per què l’Estat “no ha tractat mai Catalunya d’acord amb el seu pes en l’economia espanyola” i ha posat en relleu que “portem 35 anys llargs de sistemes democràtics a Espanya i pràcticament mai l’Estat ha invertit a Catalunya d’acord amb el pes de la nostra economia”. “Això sí, a l’hora de reclamar treure diners de Catalunya per a l’aportació general hem estat els primers”, ha reblat.
 
 
 

1  

Imatges

El president al ple

El president al ple 377