·        En el marc de la celebració del Dia Mundial del Turisme a Catalunya, el conseller ha anunciat la revisió del Decret d’Allotjaments Turístics, de 2012, perquè doni resposta regulatòria adequada a les noves modalitats.
·        Puig també ha explicat que, des de la Generalitat, es continuarà potenciant l’obertura de nous mercats, en especial els mercats asiàtics.
·        En la seva intervenció, el titular d’Empresa i Ocupació ha fet una crida als professionals del sector demanant una “competència col·laborativa”, compartint l’estratègia, generant sinergies i sumant esforços per aconseguir els objectius estratègics de sector.
·        Al vespre, i dintre del programa del Dia Mundial del Turisme, el president de la Generalitat, Artur Mas, presidirà l’acte de lliurament dels Guardons del Turisme de Catalunya 2014, que se celebra al Museu Nacional d’Art de Catalunya.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha donat el tret de sortida a la celebració del Dia Mundial del Turisme amb una jornada professional celebrada aquesta tarda al Palau de Congressos de Fira de Barcelona, a la qual han assistit més de 700 professionals del sector turístic. El conseller ha estat acompanyat pel secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres; la directora general de Turisme, Marian Muro; i el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa.
 
En la seva intervenció, el conseller Puig ha destacat la lluita contra l’incivisme com a “un dels nostres objectius prioritaris”. Puig ha explicat que “els incívics els trobem en el conjunt del territori, no són patrimoni d’una destinació i per tant si els associem només a una oferta turística i d’allotjament ens estarem equivocant”. I ha volgut remarcar que “és una part molt minoritària del nostre turisme la que té un comportament incívic, una part petita però que l’hem de combatre  i eradicar-lo de la nostra oferta turística”.
 
Durant la seva intervenció, el conseller també ha avançat que per al proper any des de el Govern es posarà l’accent en algunes mesures com ara “una revisió del Decret d’Allotjaments que doni resposta a les noves modalitats d’allotjament, permeti la seva regulació i esdevingui un factor d’informació i protecció del turista”.
 
Felip Puig ha destacat també que es continuarà potenciant l’obertura de nous mercats, en especial els mercats asiàtics “que estan cridats a ser els propers mercats de més creixement en el futur. No podem dependre d’un sol mercat, no podem tenir destinacions o establiments que siguin de monocultiu turístic, excessivament dependents o especialitzats en un mercat”. En referència a la situació actual del mercat emissor rus, Puig ha dit que “hem d’apostar per la diversificació de mercats per contrarestar amb el bon funcionament d’uns les circumstàncies difícils en que es poden trobar altres”.
El conseller ha aprofitat la seva intervenció davant dels centenars de professionals del sector turístic que s’han aplegat al Palau de Congressos de Barcelona per demanar una “competència col·laborativa”. Felip Puig ha assegurat que “la competència dins el sector turístic és necessària i és un element de millora de  l’oferta turística, un impuls a la innovació i un estímul per a la creativitat”. I ha animat els professionals a “competir compartint l’estratègia, generant sinergies i sumant esforços, sent capaços de treballar conjuntament per aconseguir els objectius estratègics de sector”.
 
Una jornada per posar en valor els sector turístic català
 
La jornada professional d’avui al Palau de Congressos de s’emmarca en la celebració del Dia Mundial del Turisme -que es commemorar el 27 de setembre-, organitzada, per segon any consecutiu, per la Direcció General de Turisme i l’Agència Catalana de Turisme,.
 
La sessió tècnica ha constat de dues taules rodones en què han participat reconeguts professionals de diferents àmbits. En la primera, “Nous models d’allotjament i noves fórmules de comercialització”, han participat Pablo Foncillas, professor d’IESE; Josep M. Balcells, advocat de Baker & McKenzie; Kike Sarasola, propietari de Room Mate Hotels; Raimon Martínez Fraile, president de B Travel (el nou SITC) i Marian Muro, directora general de Turisme.
 
En el cas de la segona taula rodona, “El model turístic català”, han participat Maria Reig, presidenta de Reig Capital Group; José Antonio Donaire, director de l’Institut Superior d’Estudis Turístics de la Universitat de Girona; Miquel Puig, economista; Andrea MacConnell, directora de Contractació d’Hotels de Jet2 Holidays; i Rulf J. Treidel, mànager de Gebeco/TUI Alemanya; i Àngel Díaz, president de l’empresa ALS.
 
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, EC ha estat l’encarregat de cloure l’acte.
 
Guardons del Turisme de Catalunya 2014
 
La celebració del Dia Mundial del Turisme s’arrodoneix amb l’acte de lliurament dels Guardons del Turisme de Catalunya 2014 que se celebra aquest vespre al Museu Nacional d’Art de Catalunya, presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas.
 
Els premis són un reconeixement a aquells projectes turístics que ajuden a posar en valor els recursos i actius de Catalunya, oferint noves experiències als consumidors o fent-ho de forma responsable e innovadora. 
 
El Jurat, format pels components del Consell de la Taula de Turisme, ha determinat que els guardonats al 2014 siguin:
 
- Monnatura Pirineus (Son), en la Categoria “Turisme Responsable” per desenvolupar la seva activitat de manera sostenible, mitjançant la responsabilitat ecològica i social. Aquest equipament de La Fundació Catalunya-La Pedrera situat molt a prop del poble de Son (Pallars Sobirà)  s’ha convertit en un referent per a la sensibilització de la societat vers el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge. Tots els serveis i activitats que ofereix estan encaminats a oferir un tipus de turisme lúdic, vivencial, responsable i pedagògic dissenyat per donar a conèixer el territori on s’emmarca, les Valls d’Àneu i els Pirineus en general. Des de l’any 1998 ja hi han passat més de 100.000 visitants
 
- Cava & Hotel Mastinell (Vilafranca del Penedès), en la Categoria ”Millor experiència turística”, Es tracta d’un establiment enoturístic que vol integrar la producció de cava amb els serveis enoturístics  amb una oferta de qualitat i on el client i la seva atenció són prioritaris. Les experiències que ofereixen incorporen les tradicions i la cultura del Penedès, amb estades que incorporen activitats com ara cursos d’iniciació als vins, assistència a assajos dels castellers, tast d’olis....amb l’objectiu de donar a conèixer el cava i la cuina típica penedesenca.
 
- Maria Abellanet, en la categoria “Millora del coneixement i a la recerca aplicada al sector turístic”, per la seva dedicació al turisme, tant a través de la direcció general del grup CETT-UB  com també participant en les institucions i els fòrums sobre el turisme a casa nostra i a tot el món. La seva tesi doctoral defensada a l’abril de 2014, sobre “La implantació de la formació superior en turisme a les universitats catalanes entre el 1997-2008” contribueix de forma notable a la millora del coneixement i la recerca aplicada al sector turístic i  suggereix noves pautes que permeten la presa de decisions en l’àmbit de la formació turística al nostre país, tant a nivell públic com privat.
 
- Associació de Càmpings de Lleida, en la categoria “Innovació”. Actualment agrupa 46 càmpings de muntanya i d’interior de les comarques del Pallars Sobirà i Pallars Jussà, Aran, Alt Urgell i Alta Ribagorça agrupats amb la voluntat de juntar esforços i treballar plegats defensant la destinació d’interior i muntanya . Tot un esforç conjunt destinat a posicionar-se com destinació d’alta qualitat, mantenint el caràcter diferencial de cadascun d’ells, respectuós amb la diversitat, però compartint l’excel·lència, prestigi, qualitat i familiaritat, els 4 punts que els uneixen.
 
El jurat ha destacat també els projectes d’altres empreses i entitats que han resultat finalistes en cada una de les categories:
 
. Turisme responsable: Majestic Hotel Spa de Barcelona i Alberg turístic Twenty-tú High Tech Hostel
 
. Millor experiència turística: Aborígens. Local Food Insiders i Confraria de pescadors de Roses
 
. Millora del coneixement: Escola Universitària Formàtic Barcelona i Serveis de Turisme i Hoteleria Campus SA de Cerdanyola del Vallès
 
. Innovació: Casa Batlló de Barcelona i Consorci de Patrimoni Mundial de la Vall de Boí
 
Els actes del Dia Mundial del Turisme a Catalunya han estat possibles gràcies a la col·laboració de les següents empreses i entitats: Avant Grup, Torres, Codorniu, Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona - ESHOB, Estrella Damm, Coca-Cola, Museu Nacional d’Art de Catalunya i B Travel.

1  

Imatges

El conseller Puig durant la seva intervenció a la Jornada Professional en el marc dels actes del Dia Mundial del Turisme

El conseller Puig durant la seva intervenció a la Jornada Professional en el marc dels actes del Dia Mundial del Turisme 2635