• L’any va començar amb 611 hm3 d’aigua als embassaments de conques internes (88% de la seva capacitat) i ha acabat amb 586 hm3 (84% de la seva capacitat)
 
  • L’arribada de les pluges a partir de l’estiu ha fet possible estalvis d’aigua en els regadius de la Muga, el Baix Ter i el Llobregat que han oscil·lat entre un 19 i un 38%
 
Boadella
Embassament de Boadella, avui al 51% (31 hm3) de la seva capacitat
L’any hidrològic 2013-14, que transcorre en el període compres entre l’1 d’octubre de 2013 fins la mateixa data de 2014, constata que els primers tres trimestres (d’octubre de 2013 a juny de 2014) han estat força secs, especialment al nord de Catalunya, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. El darrer trimestre (de juliol a setembre), en canvi, ha estat humit a tot el territori i s’ha evidenciat que la pluja hagi arribat en plena campanya de reg. Això ha fet possible aconseguir importants estalvis en els consums d’aigua embassada.
 
En conjunt, l’any hidrològic 2013–2014 ha finalitzat havent satisfet totes les demandes d’aigua, i amb les reserves als embassaments en situació normal (cas de l’embassament de Boadella) o abundant (resta dels embassaments de les conques internes). En aquests sentit, l’any va començar amb 611 hm3 de reserves (88 % de la seva capacitat) i ha acabat amb 586 hm3 (84% de la seva capacitat).
 
L’estalvi, factor clau a la conca de la Muga
 
El riu Muga és la conca on més es van notar els tres primers trimestres secs. L’escassetat de pluges en els mesos previs a la campanya de reg va produir descensos importants en les reserves embassades.
 
A partir del mes de juliol, l’estalvi en el reg i la bona coordinació amb els regants va permetre aprofitar qualsevol aportació de la pluja a la zona regable per tal de reduir immediatament els desembassaments i això va fer possible un canvi de tendència.
 
També en els regadius del Ter i del Llobregat s’han aprofitat les pluges d’estiu per aconseguir estalvis en el consum d’aigua embassada, amb reduccions d’un 20% respecte els volums assignats en les comissions de desembassament.
 
A continuació s’exposa una taula amb les dotacions per a reg fixades en les Comissions de Desembassament celebrades a finals d’abril d’enguany, el consum final d’aigua utilitzada procedent dels embassaments i el percentatge d’estalvi que s’ha assolit.
 
Usos d’aigua de l’embassament per reg
Assignació fixada
(hm3)
Real
(hm3)
Estalvi
(%)
Regadius de la Muga
29
18
38
Regadius del Baix Ter
68
54
21
Regadius del Llobregat
16
13
19
 
 
Un darrer trimestre humit
 
L’any hidrològic 2013-2014 ha estat en general sec a excepció de l’estiu, en el que la presència estàtica d’una potent zona de baixes pressions al nordoest de Galícia, juntament amb un anticicló de bloqueig al centre-nord d’Europa, ha provocat situacions freqüents de pluges que han millorat la disponibilitat d’aigua i han arribat a omplir alguns dels embassaments.
 
El moviment cap al sud d’aquesta zona de baixes pressions ha provocat, en els darrers dies de l’any hidrològic, una situació d’inestabilitat que ha provocat intenses pluges en el litoral i prelitoral, fent créixer alguns rius de manera significativa. Aquestes pluges han fet possible que els embassaments de les conques internes hagin guanyat, de moment, uns 8 hm3.

4  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 405

Embassament de Boadella

Embassament de Boadella
JPG | 118

Riu Onyar, al seu pas per Girona, el passat dilluns 29 de setembre

Riu Onyar, al seu pas per Girona, el passat dilluns 29 de setembre
JPG | 113

Mapes amb la pluviometria de l'any hidrològic 2013-14

Mapes amb la pluviometria de l'any hidrològic 2013-14
JPG | 299