El conseller del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, juntament amb la vicepresidenta del Govern i consellera de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, acompanyats del delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ramon Farré, així com del director general d’Agricultura i Ramaderia del DAAM, Miquel Molins, i del director dels Serveis Territorials del DAAM a Lleida, Jaume Fabà, ha participat, aquest migdia, en l’acte de commemoració del centenari de la Cooperativa del Camp Sant Isidre de Bellcaire d’Urgell.
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció felicitant l’entitat per aquesta efemèride, fent palès que “poques cooperatives hi arriben, 100 anys molt enriquidors a molts nivells, i vull posar de relleu l’herència i els valors de tots aquells que formen i han format part de la cooperativa, i han estat 100 anys de molt de treball, d’esforç col·lectiu, de buscar contactes i mercats, la vostra trajectòria us ha fet arribar a aquesta edat amb una molt bona salut cooperativa i empresarial. I també val a dir que han estat 100 anys d’aquell projecte engrescador, de moments bons i dolents, d’oportunitats i de canvis. Heu anat creixent i adaptant-vos amb saviesa a les necessitats del mercat i dels vostres socis; i sou un exemple de l’economia productiva catalana, de l’economia real, de la que dinamitza i dóna vida al nostre país”.
Tot seguit, Pelegrí ha assenyalat que arribats a aquest punt “cal apostar per productes elaborats, per productes que el mercat intern i extern valorin, reconeguin i identifiquin, productes amb valor afegit. I l’alfals és un producte amb molt de futur i de recorregut si treballem en qualitat, entesa tant en augmentar la qualitat del producte produït com -i molt important- en el percentatge de producte de mala o inferior qualitat., és a dir, millorar la mitjana de qualitat de tot el volum. I també cal, com no, aprofitar les oportunitats del món global, amb una demanda d’alfals que ara mateix és il·limitada; cada cop hi ha més mercats que en volen, però cada cop són més exigents amb la qualitat”.
Pelegrí també ha remarcat la necessitat d’incorporar la innovació, i que les cooperatives participin i col·laborin amb els centres de recerca: “cal que entengueu que la innovació no pot ser un fet puntual, sinó que s’ha d’incorporar a l’estratègia empresarial. Tothom pot innovar, per petits o ajustats que estiguem. La innovació és el futur”.
El conseller també ha fet una crida a potenciar l’emprenedoria i guanyar en dimensió, així com a potenciar també la imatge i la valoració social de les cooperatives, que donen servei directe a més de 200.000 persones a Catalunya i ocupen prop de 5.000 treballadors.
En aquesta línia, Josep Maria Pelegrí ha tancat la seva intervenció destacant la importància del cooperativisme a Catalunya. “Representeu una participació de més del 40% en la producció final agrària catalana, sou un motor per a garantir l’existència d’un sector agroalimentari competitiu i innovador, heu contribuït amb el vostre llegat i patrimoni històric a definir la nostra realitat com a país. El món rural català és impensable sense la vostra aportació”, ha ressaltat, per a incidir a continuació en “els dos bucs insígnia del DAAM en aquest àmbit: el Pla Marc del Cooperativisme agrari català, la primera fase del qual es va presentar, el passat 26 de setembre, en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida, i el Pla de Concentració i Modernització de les cooperatives”.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.