Una de les xerrades  dels Agents Rurals en un centre escolar
Una de les xerrades dels Agents Rurals en un centre escolar
Aquest nou curs escolar, el cos Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural presenta com a novetats una xerrada sobre la fauna urbana protegida i una gimcana forestal a la Selva
 
Més d’un 75% eren escolars, i l’objectiu és ampliar la base del coneixement i la protecció del nostre patrimoni natural a fi d’actuar com una mesura preventiva més
 
 
El cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural promou des de fa més de cinc anys la sensibilització i l’educació ambientals mitjançant xerrades a escoles, sortides al bosc, alliberaments de fauna, fires i festes. Durant el passat curs escolar 2013-2014, es van realitzar 1.172 activitats a tot Catalunya amb una assistència de 35.930 persones. Aquest curs que iniciem, es presentaran dues novetats: la primera, una xerrada sobre fauna urbana protegida i la seva recuperació, i la segona una gimcana forestal.
 
El Programa de sensibilització ambiental dels Agents Rurals s’estructura en tres marcs d’actuació: l’educatiu, l’informatiu i el divulgatiu. Aquestes són les estadístiques de la divulgació feta corresponents al curs escolar 2013-2014.
 
Línies d’actuació
 
Activitats
Assistents
%
Marc Educatiu
Activitats en escoles, xerrades, tallers, gimcanes, alliberaments de fauna...
 
 
1.072
 
27.431
 
76,34
Marc Informatiu
Xerrades adreçades a adults sobre diferents temàtiques, prevenció d’incendis, fauna, accés al medi natural, boscos...
 
38
 
2.025
 
5,63
Marc Divulgatiu
Assistència a fires, jornades, Festa de l’Arbre, casals d’estiu, parcs de Nadal...
 
 
62
 
6.474
 
18,01
 
 
1.172
 
35.930
 
 
  
Aquestes activitats tracten diverses temàtiques sobre el medi natural pròpies de la feina dels Agents Rurals: la fauna, la flora, la prevenció d'incendis, els espais naturals protegits, etc. S’adrecen a persones de totes les edats, des de xerrades per a nens de 6 anys en endavant corresponents als cicles inicial, primària i secundaria fins a xerrades a col·lectius de gent gran.
 
Tot i que la gran majoria d’activitats es fan a les escoles, també se’n fan força en el medi natural. A més, el Programa de sensibilització i educació ambiental del CAR també té presència en diverses fires del sector que tenen lloc en diferents punts de Catalunya. Tota aquesta divulgació es fonamenta en principis de sostenibilitat i coresponsabilitat, i té l’objectiu d’ampliar la base del coneixement i la protecció del nostre patrimoni natural a fi d’actuar com una mesura preventiva més. 
Presentació de la nova xerrada per aquest curs escolar
Presentació de la nova xerrada per aquest curs escolar
Novetats del curs escolar 2014-2015
Les principals novetats d’aquest curs són:
 
1)    La xerrada “El millor insecticida natural”
Aquesta xerrada serveix per conscienciar els infants sobre la importància de les espècies protegides que viuen en el nostre entorn més pròxim. La xerrada va acompanyada de dos vídeos divulgatius, i explica les característiques de falciots, ballesters i orenetes, les seves principals amenaces i com hem d’actuar en cas de caure del niu; també què és el Centre de Fauna de Torreferrussa, qui són i què fan per recuperar aquests animals. Aquests ocells són un dels nostres principals aliats contra els mosquits, ja que en són uns grans consumidors. Tenir un niu d’orenetes a casa pot evitar la picada de 2.500 mosquits cada dia, i cada parella d’orenetes consumeix per temporada 500.000 mosquits. En total, 150 milions de mosquits consumits per les orenetes en migració a Catalunya.
 
L’Institut d’Ornitologia de Catalunya (ICO) dóna suport a aquesta xerrada; facilita un pòster per a cada escola amb la identificació d’aquests ocells, i ofereix la possibilitat de poder continuar treballant en aquest tema en el Projecte orenetes, que efectua un seguiment i inventari de colònies de nius existents als municipis de Catalunya: http://www.orenetes.cat.
 
Gimcana dels Agents Rurals
Gimcana dels Agents Rurals
1)    Gimcana forestal a l’Escola Forestal Casa Xifra de Santa Coloma de Farners
 
El cos d’Agents Rurals i l’Escola Agrària Forestal Casa Xifra han organitzat una gimcana forestal que es posa a disposició dels centres educatius de primària de la comarca de la Selva i d’altres que hi estiguin interessats. La gimcana consisteix en un recorregut a peu per la finca de l’Escola Forestal, aprofitant el seu entorn, ideal per a aquestes activitats, on hi haurà diversos espais en què es realitzaran les activitats, totes amb la finalitat d’acostar els infants als boscos i les diferents tasques que es duen a terme en el món dels aprofitaments forestals: des de la identificació d’espècies d’arbres i arbustos fins al mesurament de les alçades i els diàmetres dels arbres i d’altres activitats relacionades amb el bosc i la seva gestió.
 
A més de la gimcana, l’Escola Forestal posa a disposició el seu arborètum i les seves instal·lacions perquè l’alumnat pugui completar una jornada dedicada a la temàtica forestal.
 
Aquest curs escolar és previst de continuar oferint les altres activitats que fins ara s’han dut a terme i que continuen gaudint d’una forta demanda, com ara “Conèixer ens ajuda a prevenir”, adreçada tant a alumnat de primària com de secundària, “Els boscos de la nostra comarca”, “Els nostres veïns salvatges”, “Biodiversitat”, “El retorn del llop a Catalunya”, “Els incendis forestals” i “Els Agents Rurals i els animals”, adreçada a infants de primer cicle. Aquestes xerrades intenten donar a conèixer de manera molt superficial qui són els Agents Rurals i quines tasques fan. També s’expliquen les característiques i els costums dels animals silvestres més propers i les tasques dels Agents Rurals corresponents a la recollida, el trasllat i la recuperació d’espècies protegides.
 
També és previst de celebrar, tal com vam fer per primera vegada en el curs passat, el Dia Internacional dels Boscos amb diverses activitats, xerrades, plantades d’arbres i caminades. Aquesta diada engloba un objectiu comú, que és conscienciar i així millorar les actituds de respecte envers els nostres boscos i el patrimoni natural.
 
Finalment, es preveu donar continuïtat a la divulgació entre la gent gran a través de la xerrada sobre Recomanacions de seguretat en el medi natural. Aquí s’incideix sobre què podem fer si ens trobem en un incendi forestal, com podem celebrar les revetlles amb precaució, com hem d’actuar davant d’una cacera o batuda de porc senglar, quines espècies estan catalogades com a invasores i què podem fer per evitar-les. També què hem de fer per recollir molsa, bolets i pinyes, i quines són les normes per poder circular amb vehicles motoritzats per pistes i camins, entre d’altres.
 
Per sol·licitar més informació sobre el programa de sensibilització i educació ambiental del CAR, http://bit.ly/1rpRHvg.
 
Per ampliar-ne informació, podeu consultar: http://www.gencat.cat/agricultura/dun.
 

3  

Fitxers adjunts

Una de les xerrades  dels Agents Rurals en un centre escolar

Una de les xerrades dels Agents Rurals en un centre escolar
JPG | 370

Presentació de la nova xerrada per aquest curs escolar

Presentació de la nova xerrada per aquest curs escolar
JPG | 323

Gimcana dels Agents Rurals

Gimcana dels Agents Rurals
JPG | 543