L’ICS a l’Anoia implementa aquest servei per evitar desplaçaments quan no cal una consulta presencial
El servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de la Gerència Territorial de la Catalunya Central de l’Institut Català de la Salut (ICS) a l’Anoia està implementant un nou servei per poder fer consultes a la llevadora durant el postpart de forma telemàtica, a través del programa Skype. Això permet resoldre dubtes des de casa i a través d’un ordinador, estalviant desplaçaments innecessaris a la usuària. Es preveu que en una segona fase d’implantació aquest sistema es pugui utilitzar també per fer consultes durant l’embaràs.
 
L’Anoia té una població de 25.257 dones entre 15 i 49 anys, de les quals 1.052 van tenir un embaràs l’any 2013 i es podien beneficiar d’aquest servei. La iniciativa es va començar a posar en marxa l’any 2012, desenvolupant les eines i fent la formació dels professionals per la implementació l’any 2014.
 
Aquest projecte s’insereix en la línia 3 d’actuació del Pla de salut 2011-2015 per millorar la resolució en els àmbits de relació més freqüent entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada, afavorint models d’atenció presencial i no presencial i incorporant les noves tecnologies d’informació i comunicació.
 
En aquest nou servei de puerperi telemàtic, s'utilitza el programa Skype, previ consentiment de la usuària, per tal que pugui contactar amb una llevadora i resoldre aquells dubtes que no necessitin una visita presencial. En comparació amb la consulta telefònica, té l’avantatge que a través de la pantalla es pot veure en directe a la usuària i al nadó. L’únic requisit per accedir al sistema és comptar amb una càmera web i connexió a internet.
 
Les usuàries valoren el servei de forma molt positiva, ja que els evita desplaçaments i demores en la resolució de consultes. Actualment s'estan reordenant els serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva de la Catalunya Central per anar implementant aquest nou servei.
 
El procediment per accedir-hi és molt senzill: quan la usuària vol contactar amb la llevadora, l’avisa a través de l’Skype. Si la llevadora està disponible, hi contacta en el mateix moment per atendre la consulta. Si no és possible establir la comunicació, la llevadora envia un missatge a través del mateix Skype per pactar el moment de la videoconferència. Si ho prefereix, la usuària també pot contactar immediatament amb la llevadora que estigui de guàrdia. En general, els dubtes més freqüents fan referència a la lactància, el comportament del nounat i també les molèsties físiques de la mare després de donar a llum.
 
Un projecte emmarcat en el Pla de Salut
 
El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.