El Govern de la Generalitat ha presentat avui la cinquena entrega de la col·lecció Personatges en joc, que enguany explica el setge de Barcelona de 1714 a través de la figura de l’historiador i militar català Francesc de Castellví. La nova edició de la col·lecció educativa multimèdia adreçada als alumnes de 5è i 6è de primària s’ha donat a conèixer en el marc del Triquet Fest, festival de jocs i història del Born Centre Cultural.
 
La presentació del joc ha anat a càrrec del secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Claudi Alsina, i el vicerector de Política Universitària de la UPC, Francesc Vallverdú. Alsina ha remarcat “l’oportunitat d’aprendre la nostra historia a través de jocs i observant personatges catalans de gran vàlua en ciència, tècnica o política”. “És emocionant veure tots aquests nens jugant i aprenent en el Triquet Fest, precisament en un lloc històric on fa 300 anys també jugaven, malgrat els problemes, d’altres nens”, ha afegit Alsina.
 
El Personatges en joc dedicat a Francesc de Castellví situa als alumnes a la ciutat de Barcelona durant el període de l’11 de març del 1713 al 6 de desembre del 1714 i els permet conèixer com es va viure el setge a la capital catalana. Així mateix, el contingut didàctic del joc explica la  situació anterior a la Guerra de Successió (institucions, context social, històric i econòmic); el context polític internacional; el conflicte i seves les conseqüències (decret de Nova Planta, pèrdua de drets i llibertats).
 
El protagonista de la cinquena entrega, Francesc de Castellví i Obando (Montblanc, 1682 - Viena, 1757), va ser un historiador i militar català alineat amb el bàndol austriacista. Es va implicar activament en la defensa de Barcelona, i va acabar exiliant-se a Àustria, on va escriure l'obra per la qual és més conegut Narraciones Históricas, en què explica els esdeveniments històrics que van passar entre 1700 i 1725 com a fets viscuts en primera persona.
 
La col·lecció Personatges en joc
 
La col·lecció Personatges en joc s’emmarca enguany en les commemoracions del Tricentenari i és fruit de la col·laboració entre la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Amb el joc com a fil conductor, aquesta iniciativa impulsada des de l’any 2009 dóna a conèixer l’obra, la vida i el context històric de personatges rellevants del món de la ciència, la tècnica i la història de Catalunya. Els continguts es presenten d’una forma atractiva i fàcil d’utilitzar per a l’alumne, ja sigui a l’aula o a casa.  Les anteriors entregues de la col·lecció han estat dedicades a les figures de Narcís Monturiol i el seu submarí; Joan de Peratallada i la ciència a l'edat mitjana; Miquel Crusafont i la paleontologia; i Ferran Alsina i la Revolució Industrial.
 
La difusió dels jocs de la col·lecció es fa a través de portals educatius vinculats al
Departament d'Economia i Coneixement, el Departament d’Ensenyament com ara l’edu365, així com al web www.personatgesenjoc.cat.
 
 
El festival Triquet Fest
 
Triquet Fest és el festival de jocs i història del Born Centre Cultural de Barcelona. L’esdeveniment celebra enguany la seva primera edició i està adreçat a un públic adult i familiar, que pot descobrir i provar jocs que permeten explicar i entendre fets històrics. El festival està distribuït en cinc espais diferents:
·         Jocs i autors. Una zona amb jocs per fer petites demostracions, descobrir videojocs amb temàtica històrica i fer-ho de la mà dels seus autors o d’entitats culturals encarregades de dinamitzar-los.
·         La història en joc. Una ludoteca de jocs de taula amb temàtica històrica dinamitzada per un grup d’especialistes en jocs.
·         El triquet del Born. Un espai per descobrir els jocs de taula tradicionals a Barcelona, Catalunya i el món durant els segles XVII i XVIII.
·         Barcelona, ciutat de jocs. Un itinerari familiar per descobrir alguns dels personatges que van viure a les cases del jaciment a través de jocs de l’època.
·         Concurs. Un enigma que es resol observant les cases del jaciment. Els visitants que ho aconsegueixin podran emportar-te un premi amb molt de joc.

3  

Fitxers adjunts

Personatges en joc Francesc Castellví

Personatges en joc Francesc Castellví
PDF | 64

Imatge del joc

Imatge del joc
PNG | 251

Imatge del joc (2)

Imatge del joc (2)
PNG | 62