Bombers

Els Bombers de la Generalitat recorden que la meteorologia, l'equipament adequat i l'orientació al bosc són elements claus per sortir a buscar bolets de manera segura

query_builder   3 octubre 2014 16:46

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat recorden que la meteorologia, l'equipament adequat i l'orientació al bosc són elements claus per sortir a buscar bolets de manera segura

  • Els Bombers de la Generalitat ja han treballat, des de principis d’any, en 50 serveis relacionats amb boletaires
  • La campanya de bolets d’enguany serà la més bona dels darrers anys, ja que ha estat un estiu molt plujós i poc calorós
  • Aquest matí, i per tal de reforçar els missatges de seguretat, els Bombers han organitzat un exercici de recerca de boletaires perduts a Capolat (Berguedà)
  • Planificar la sortida, adequar l’equipament, prendre punts de referència per a orientar-se i no apurar el temps, punts clau en la seguretat
 
Venim  d’un estiu plujós i poc calorós que ha fet avançar la temporada de bolets i preveure’n una de les més bones dels darrers anys. En aquest sentit, des de l’1 de gener i fins el 30 de setembre, els Bombers de la Generalitat han treballat en 50 serveis per buscar boletaires perduts. La majoria d’aquests serveis es concentren al mes de setembre i, per zones, a les comarques del Berguedà, l’Alt Urgell i el Ripollès.
 
 
Serveis de recerques de boletaires, per mesos, des de l’1 de gener fins el 30 de setembre
 
MES
TOTAL
Gener
1
Febrer
1
Agost
11
Setembre
37
total
50
 
 
Serveis de recerques de boletaires, per comarques, des de l’1 de gener fins el 30 de setembre de 2014
 
Comarca
TOTAL
Alt Urgell
11
Alta Ribagorça
2
Bages
1
Baix Camp
1
Baix Ebre
3
Berguedà
12
Cerdanya
1
Noguera
1
Osona
2
Pallars Jussà
2
Pallars Sobirà
1
Ripollès
6
Solsonès
1
Val d'Aran
4
Vallès Oriental
2
TOTAL
50
 
 
 
D’altra banda, destacar que en el mateix període de l’any 2013 (fins el 30 de setembre) es van realitzar 21 actuacions. Val a dir que va ser una temporada atípica; a diferència amb aquest any, l’any passat va haver un escàs règim de pluges, amb molt poca generació de bolets als boscos.
 
La major part de les recerques tenen lloc a les comarques de muntanya, sobretot al Ripollès, a l’Alt Urgell i al Berguedà, sovint pel desconeixement de la zona i del terreny o bé per les condicions meteorològiques adverses (especialment la boira).
 
 
Serveis de recerques de boletaires, per comarques, des de l’1 de gener fins el 30 de setembre de 2013
 
Comarca
TOTAL
Alt Empordà
1
Alt Urgell
3
Berguedà
4
Cerdanya
3
Garrotxa
2
Pallars Jussà
1
Pallars Sobirà
1
Ripollès
5
Solsonès
1
TOTAL
21
 
 
Si bé anar a buscar bolets és una activitat que es fa en grup, un cop al lloc, la gent acostuma a separar-se i, si no es coneix la zona, és fàcil desorientar-se. Tot i que el perfil de boletaires perduts comprèn totes les edats, és sobretot la gent gran qui pot tenir més facilitat per desorientar-se o lesionar-se.
 
 
Exercici de recerca de boletaires a Capolat (Berguedà)
 
Es per això que, per reforçar els consells de seguretat, els Bombers de la Generalitat han organitzat aquest matí, a la zona de la finca Casa Riera, al terme municipal de Capolat (Berguedà), un exercici de recerca de boletaires que s’havien perdut a la zona.
 
En el dispositiu de recerca dels Bombers de la Generalitat, han participat un vehicle lleuger amb tres efectius del GRAE (Grup d’Actuacions Especials), dues unitats del Grup Caní de Recerca, l’helicòpter de rescat, i efectius del GEM (Grup d’Emergències Mèdiques) que han desplaçat el PMA (grup de suport logístic) sanitari, l’ambulància, dos vehicles lleugers (de comandament i de transport), i 6 efectius (metge, quatre infermers i un tècnic). A l’exercici també s’hi ha desplaçat el Punt de Trànsit de la Regió d’Emergències Centre.
 
 
Consells de seguretat per a boletaires
 
És molt important que els caçadors de bolets tinguin en compte els següents consells, que també podeu consultar a la pàgina web www.gencat.cat/bombers/seguretatalamuntanya
 
·         Abans de planificar la sortida, tingueu en compte l’estat del temps previst i desistiu de sortir en cas que el pronòstic sigui desfavorable. Recordeu que, a la muntanya, les condicions meteorològiques poden empitjorar de forma sobtada.
·         Adeqüeu el vostre equipament (roba, calçat,…) a l’activitat.
·         Heu de conèixer la zona on buscareu els bolets, així com les seves vies d’accés.
·         Preneu punts de referència que us ajudin a orientar-vos en cas de pèrdua. Un bon punt de referència és el lloc on heu estacionat el cotxe, per exemple, ja que aquest camí també serà el camí de retorn.
·         No apureu el temps de l’activitat. Dins del temps total que hi penseu dedicar, comptabilitzeu també el temps que trigareu a fer el camí de tornada. D’aquesta manera evitareu que es faci fosc en el camí de retorn.
·         En cas d’emergència truqueu al telèfon d’emergències 112. Recordeu que també podreu trucar-hi en cas de manca de cobertura i que les trucades es poden fer a través de qualsevol companyia encara que no sigui aquella amb qui teniu contractat el servei. D’altra banda, també podeu marcar el número 112 sense tenir cap targeta SIM del mòbil, sense tenir saldo i, fins i tot, amb el teclat bloquejat. Podeu trucar al 112 qualsevol dia de l’any a qualsevol hora, la trucada és gratuïta.
·         Tingueu molta precaució en la recol·lecció dels bolets. Per a més informació, podeu consultar la pàgina web del Departament de Salut: www.gencat.net/salut.
 
 
 
Cerdanyola del Vallès, 3 d’octubre de 2014

1  

Imatges

Binomi Bomber i Gos GCR

Binomi Bomber i Gos GCR 243

1  

Fitxers adjunts

Dossier en format pdf

Dossier en format pdf
PDF | 226

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia