La cobertura vacunal dels professionals sanitaris està voltant del 19%, molt lluny de l'objectiu internacional del 75%
 
La recomanació té el suport del Consell Assessor de Vacunacions en el marc de les estratègies estatals i internacionals
L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha organitzat avui una jornada informativa sobre la vacunació antigripal destinada als professionals sanitaris. Es tracta d'un sector sensible amb una cobertura vacunal al voltant del 19%, quan l'objectiu internacional –no assolit en cap país del món encara– se situa en el 75%.
 
La jornada l'ha obert el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, qui ha recordat que un dels reptes marcats pel Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP) és la prevenció de les infeccions. Per avançar en aquest àmbit la vacunació es considera fonamental, i ha recordat la importància del col·lectiu sanitari tant per prevenir la transmissió de la malaltia com per fer de prescriptor i model de comportament a seguir.
 
La sessió de treball ha comptat amb les intervencions de Nemesio Moreno, de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària; Àngel Plans, cap del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l'Institut Català d'Oncologia; José M. Bayas, de l'Associació Espanyola de Vacunologia; Marta Palou, de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, i Josep Davins, subdirector general de Serveis Sanitaris.
 
L'Agència de Salut Pública, el Consell Assessor de Vacunacions i les entitats participants a la jornada destaquen 9 punts pels quals recomanen augmentar les cobertures de vacunació antigripal entre els professionals sanitaris:
 
  • Cada tardor la campanya de vacunació antigripal té com a objectiu principal pal·liar els efectes de l’epidèmia de grip anual en les persones més vulnerables.
  • La magnitud i gravetat de l’epidèmia és difícil de preveure i l’efectivitat de la vacuna pot variar; tanmateix, malgrat les seves limitacions, és la millor eina per prevenir la grip i les seves complicacions.
  • Durant l’hivern, de forma recurrent, la grip ocasiona un nombre variable de malalts i de morts a què la població i el sistema sanitari han de fer front.
  • Els professionals sanitaris tenen un paper clau en la lluita contra aquesta malaltia i les seves complicacions.
  • Per ajudar a prevenir la transmissió als pacients (principalment als més vulnerables), els professionals sanitaris han d’adoptar totes les mesures preventives adients, entre les quals hi ha les de vacunar-se contra la grip i rentar-se les mans.
  • Els professionals sanitaris tenen un risc més gran de contraure la grip ja que atenen molts pacients que la presenten durant l’epidèmia anual. Vacunar-se protegeix el professional i la seva família.
  • Entre un 30% i un 50% de les persones infectades amb el virus de la grip poden restar asimptomàtiques, però poden transmetre'l.
  • El virus de la grip és contagiós des d'un dia abans del desenvolupament dels símptomes fins a cinc dies després.
  • La vacunació ajuda a protegir els mateixos professionals sanitaris, els seus familiars i els pacients.