• Més de 550 activitats a tot Catalunya durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura entre el 22 i el 29 de setembre
Fem el carrer més nostre' ha estat el lema de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura a tot Catalunya amb més de 550 activitats. Durant aquests dies, ajuntaments, consells comarcals, operadors i entitats han proposat activitats de tota mena per cercar noves formes de mobilitat i allunyar-nos del domini absolut del cotxe particular, per anar cap a un transport més sostenible, segur i saludable.
 
Amb un total de 348 organismes adherits, enguany s’ha assolit un nou rècord d’adhesions (259 ajuntaments, 26 consells comarcals, 35 entitats i 28 operadors), xifres que constaten que Catalunya és un dels territoris europeus amb una participació més elevada. En total, durant la Setmana s’han practicat 551 activitats promogudes per la Comissió Institucional de la Setmana: 263 caminades i 288 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta.
 
Els objectius principals de la setmana són:
 
  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d'accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte d’hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.
 
La Setmana de la Mobilitat a les Xarxes Socials
 
La Generalitat, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, organitza per tercer any consecutiu el concurs fotogràfic Apunta’t al Clic Mob a Instagram que enguany inclou trobades d’usuaris d’aquesta xarxa social. Els participants publiquen imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #mobilitat2014. Totes les fotografies presentades al concurs opten al tres premis generals.
 
Més de 1.500 mesures permanents
 
Les mesures permanents, que sumen una trentena més respecte l’any passat, són aquelles accions que mantenen els organismes adherits més enllà de la Setmana.
 
Les més habituals són les relacionades amb l’accessibilitat (creació de rampes per a cadires de rodes, rebaixada de voreres, ampliació de voreres, etc.), la conversió en zones de vianants (creació o ampliació dels itineraris i zones de vianants, millores de les seves infraestructures, ampliació o creació de noves vies verdes, etc.) i la gestió de la mobilitat (promoció de l’adopció de plans de mobilitat sostenible per a col·legis, llançament de campanyes de sensibilització, elaboració de materials educatius, accés restringit al centre de la ciutat de manera permanent, etc.).