La secretària general del Departament afirma que el paper de la dona en l’àmbit rural té present, i sobretot, futur
La catedràtica emèrita de Geografia Humana de la UAB, Anna Cabré, ofereix una conferència sobre demografia i dona rural
La secretària general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Bibiana Domingo, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, han donat aquest matí el tret de sortida als actes que el Departament ha programat en el marc de celebració del Dia Internacional de la Dona Rural.
Aquests actes, organitzats per tercer any consecutiu pel Departament d’Agricultura, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, tenen com a objectiu donar visibilitat a la contribució que fan les dones a la millora econòmica, empresarial, social i cultural de les àrees rurals.
Durant la presentació, la secretària general del Departament, Bibiana Domingo, ha afirmat que és necessari que es faci visible la feina que duen a terme les dones rurals i del mar en tots els àmbits: gestor, emprenedor, de lideratge, de direcció, de comptabilitat, de formació, etc. perquè cal que tothom la reconegui, i sobretot, perquè és decisiva en el camí de la recuperació econòmica i de la vertebració del nostre territori. “De fet, les dones ja són el motor del canvi en les zones rurals que vulguin tenir perspectives de futur basades en la sostenibilitat i la competitivitat”, ha dit la secretària general.
A Catalunya, les zones rurals representen aproximadament el 85% del territori i concentren el 25% de la població. Això és un fet, ha dit Bibiana Domingo, però també ho és que davant molts casos d’èxit es continuen donant situacions que poden portar moltes dones a replantejar-se la seva activitat. “Encara avui el treball de les dones se segueix entenent més aviat com una ajuda familiar que complementa la renda principal i no com una aportació econòmica efectiva”. “Creiem que cal treballar per modificar aquesta realitat perquè el paper de la dona en l’àmbit rural té present, i sobretot, té futur”, ha afirmat la secretària general.
Bibiana Domingo també ha explicat que la Unió Europea té molt clar que el desenvolupament del medi rural és fonamental per a la vertebració i, per aquest motiu, a les portes d’un nou període de la Política Agrària Comuna (PAC) a l’horitzó 2020, els reptes des del punt de vista del gènere estan més que mai a l’ordre del dia. “Les dones tenen un paper important en la realitat actual del desenvolupament rural i per aquest motiu cal treballar per aconseguir un creixement econòmic i territorial equitatiu lligat a la qualitat de vida”, ha conclòs la secretària general.
Per la seva banda, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha explicat que “les dones rurals han estat molts anys relegades de les grans responsabilitats, marginades a un paper secundari, i els seus treballs han estat sovint invisibilitzats quan les seves tasques són d’una gran importància estratègica per aconseguir dinamitzar l’economia i la societat rural”. La presidenta de l’Institut Català de les Dones s’ha referit “als canvis que estan transformant la posició de les dones dins del món rural i conformen un nou escenari que, si bé comporta dificultats, també suposa l’aparició de noves i importants oportunitats”. Gatell ha subratllat que “cal continuar visibilitzant i valorant el coneixement, el talent i l’expertesa adquirit per les dones del món rural a través de les generacions, tant pel que fa al desenvolupament econòmic i social com pel que fa a la cohesió i la dinamització de les comunitats rurals i la sostenibilitat de la vida de les persones que hi habiten”.
Demografia i dona rural
Per donar el tret de sortida als actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona Rural, la directora del Centre d’Estudis Demogràfics i catedràtica emèrita de Geografia Humana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ”.
D’altra banda, també s’ha celebrat una taula d’experiències amb la participació d’Anna Espelt, enòloga i gerent del celler Espelt Viticultors de Vilajuïga (Alt Empordà); Eva Martínez, propietària del restaurant Can Jordi i gestora del Refugi Els Estudis d’Espinavell (Ripollès); Judith Mira, propietària de l’empresa d’ecoturisme La petjada/catalonian tracks del Pont de Suert (Alta Ribagorça), i Carme Sureda, gerent de la iniciativa Hortus Aprodiscae, agricultura, alimentació i gastronomia ecològica de Montblanc (Conca de Barberà).
Actes programats amb motiu del Dia Internacional de la Dona Rural
El Departament, juntament amb l’Institut Català de les Dones, ha organitzat una sèrie d’actes a totes les demarcacions de Catalunya per commemorar el Dia Internacional de la Dona Rural.
Catalunya Central
Jornada sobre Experiències Professionals de les Dones ECO-Rurals.
Participants:
- Sara Estrada, Cal Pauet, productors i comercialitzadors de carns i cereals ecològics
- Martina Marcet, Granja Avícola Ecològica La Nou
- Teresa Seuba, producció i distribució de productes avícoles ecològics
- Marta Rigall, obrador ecològic
Moderadora: Núria Mariano, tècnica d’Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà.
Dia: Dimecres, 22 d’octubre de 2014
Hora: 10 hores
Lloc: Pavelló Suècia, carrer de la Colònia Escolar, 2, Berga
Girona
Xerrada Les converses que generen futur, a càrrec de Joana Frigolé, consultora i coach professional. Posteriorment, experiències d’associacions de dones rurals:
- Andalusia: FADEMUR, Inés Casado
- Catalunya: JARC-CERESCAT, Carme Dalmau
Unió de Pagesos-Xarxa de Dones Pageses del Món Rural, Xesca Abelló;
Asaja-AMFAR, Rosa Pruna
- Programa de dones del món rural 2013-2015 del DAAM, Brígida Lorenzo, responsable de Polítiques Transversals i d’Igualtat de Gènere del DAAM.
Moderadora: Montse Blanco, de l’Institut Català de les Dones.
Dia: 15 d’octubre de 2014
Hora: 09:30 hores
Lloc: ECA de Santa Coloma de Farners. Casa Xifra. Santa Coloma de Farners
Lleida
Taller d’elaboració de paté de bolets i Taller d’elaboració de melmelada de carbassó i poma a càrrec de Cristina Baldomà (Fruita i Verdures Baldomà). Posteriorment, degustació dels productes elaborats i col·loqui Què hem de fer per posar el producte en el mercat? Tràmits, a càrrec de Roser Montero, tècnica del DAAM.
Dia: 15 d’octubre de 2014
Hora: 09 hores
Lloc: ECA de Vallfogona de Balaguer. Finca La Cruïlla. Ctra. C-13 de Lleida a Tremp. Vallfogona de Balaguer
Tarragona
Taula rodona sobre Emprenedores Rurals
Participants:
- Roser Espasa, apicultura
- Gemma Peyri, empresària de turisme rural i cosmètica natural
Dia: 17 d’octubre de 2014
Hora: 18 hores
Lloc: Centre Cívic i Social. Carrer de la Saltadora, 26. Ulldemolins
Terres de l’Ebre
Presentació del Programa de dones del món rural i marítim 2013-2015, a càrrec de Brígida Lorenzo, responsable de Polítiques Transversals i d’Igualtat de Gènere del DAAM. Posteriorment, col·loqui sobre La dona en el món rural cooperatiu:
Participants:
- Miquel Fàbregues, president de la Cambra Arrossera del Montsià
- Josep Estrada, associació Escola de Sabers
- Lucas Ulldemolins, president d’Exportadora d’Agris d’Alcanar
- Pepi Cid, cap d’Administració d’ACOMONT i presidenta de l’Associació Territori del Sènia
- Montse Servulo, pagesa i gestora administrativa de l’empresa Agropasqualet, SL
- Mercedes Pascual, administradora de Fruites i Verdures Castellà i membre de la Junta Rectora de l’Òrgan Controlador de l’Agricultura Ecològica
Moderadora: Rosabel Arbó, cap de l’Oficina Comarcal del DAAM al Montsià.
Dia: 24 d’octubre de 2014
Hora: 11 hores
Lloc: Serveis Territorials del DAAM. Carrer de Burgos, 17, baixos. Amposta
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i https://twitter.com/agriculturacat