• El cap de l’Executiu ha inaugurat aquesta tarda l'ampliació de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa i el nou Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa
  • El president de la Generalitat destaca que “el repte que té Catalunya és fer les coses, fer-les bé i amb menys instruments que els altres
Les autoritats durant la visita
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquest vespre des de Manresa que “el procés polític català que està en marxa, està orientat sobretot perquè aquest país disposi dels instruments i la capacitat de decisió d’un país normal”, i que els recursos que Catalunya genera per si mateixa “es quedin en bona part, i de manera normal, al mateix país”.
 
“Al costat de la vessant identitària, lingüística, cultural i d’autogovern, el procés està enfocat a tenir la capacitat de decisió en les nostres institucions i a disposar dels recursos que genera el país amb el seu esforç per poder atendre millor les necessitats bàsiques de la nostra ciutadania”, ha reblat Artur Mas.
 
El cap de l’Executiu ha llançat aquest missatge durant l’acte d’inauguració de les obres d’ampliació de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, de la Fundació Althaia, que ha tingut lloc aquest vespre.
 
Després de visitar les instal·lacions del centre, el president ha destacat que s’ha fet un “esforç molt gran” per convertir aquest projecte hospitalari en una realitat i que, si ha estat possible, és perquè “hi ha hagut molta gent que hi ha cregut des de fa molt de temps”. “I quan hi ha molta gent que creu en una cosa, i durant temps, al final se’n surt, encara que aparentment sembli molt complicat”, ha remarcat el president, que ha insistit que l’Hospital de Manresa és “un bon precedent” per a altres coses “de gran complexitat que també hem de fer en aquest país”.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha destacat que l’exemple de l’hospital que s’ha inaugurat avui també val per al país, perquè “les coses s’han de fer, però no de qualsevol manera”. “I aquest és el repte que sempre té Catalunya: fer les coses, fer-les bé i amb menys instruments que els altres”, ha dit el president.
 
La inauguració d’un hospital tan reivindicat i demanat, és una “demostració que Manresa és una capital en majúscules”, ha dit el president Mas, que ha afegit que és bo que aquest paper el vagin exercint diferents ciutats dins el territori.
 
“La gent ens demana que hi hagi feina, salut, bona educació i bona atenció a les persones més vulnerables. I avui, a Manresa, podem donar el missatge que hi ha un munt de persones, Govern, ajuntaments, institucions, entitats i professionals, que s’ocupen que aquestes coses bàsiques vagin sent-hi i cada cop d’una manera millor”, ha assegurat Artur Mas.
 
Dins aquest àmbit dels grans serveis, el president ha destacat la salut com un dels més importants i ha remarcat que “els països seriosos, que van per davant dels altres, i nosaltres aspirem a ser-ho, tracten la salut de manera integral, pluridisciplinària”. Amb aquest objectiu, el Govern va aprovar el Pla Interdepartamental de Salut, que ha tingut l’aval públic de l’Organització Mundial de la Salut.
 
Per últim, el president ha destacat que “la prioritat en l’àmbit de la salut és molt clara a nivell de Govern” i que, per aquest motiu, malgrat no tenir els mateixos ingressos que abans ni la mateixa capacitat d’endeutament, “4 de cada 10 euros de la Generalitat es destinen a salut”.
 
El president ha inaugurat les obres d’ampliació de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa acompanyat de la seva esposa, Helena Rakosnik, de l’alcalde i president del Patronat de la Fundació Althaia, Valentí Junyent; del conseller de Salut, Boi Ruiz, i del delegat del Govern de la Generalitat a la Catalunya central, Juli Gendrau, entre d’altres personalitats.
 
La construcció del nou Hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia–Xarxa Assistencial Universitària de Manresa s’ha dut a terme en dues fases. Disposa d’una  superfície total de 60.000 metres quadrats i amb aquesta ampliació passarà a disposar de 402 llits, 17 sales d'operacions, 69 consultoris, més de 50 boxs d’urgències i 16 llits d’observació d’urgències. La inversió en aquesta última fase s’apropa als 61 milions d’euros i la inversió global s’apropa als 115 milions en la seva totalitat.
 
Inauguració de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa
 
Prèviament, des d’Olot, on ha inaugurat el nou Hospital Comarcal de la Garrotxa, el cap de l’Executiu ha aprofitat la seva intervenció per denunciar que a nivell d’Estat hi ha una “recentralització clara des del punt de vista de la capacitat de decisió i dels recursos” i s’ha lamentat que “les autonomies en general i Catalunya en particular han patit les retallades de la capacitat de decisió i, per tant, de l’autogovern”. Per això, Artur Mas ha reclamat també "més respecte i dignitat pel que som com a poble”,al mateix temps que  ha dit sentir-se orgullós perquè “a pocs països la seva gent té el sentit de país suficient per fer pinya com ho estem fent a Catalunya”.

Finalment, el president de la Generalitat ha aprofitat també l’acte inaugural del nou Hospital d’Olot per posar en valor la feina dels professionals que treballen en l’àmbit de la salut i ha recordat que "el nostre estat del benestar, en part en risc, s'aguanta gràcies a la professionalitat i compromís dels que hi treballen". En aquest mateix sentit, ha reconegut que “els serveis públics en general estan molt tensionats” i ha recordat que “la bona tasca dels professionals que hi treballen ha fet que la reducció pressupostària no perjudiqui els serveis als usuaris”.

El nou Hospital, que es posarà en funcionament el proper mes de novembre, disposa de 27.000 metres quadrats i les seves obres han suposat una inversió que supera els 52 milions d’euros. L’equipament donarà servei a 19 municipis de la comarca de la Garrotxa amb una població total de referència que supera els 55.000 habitants.
 
Les noves instal·lacions disposaran de 160 llits a l’àrea d’hospitalització, 20 places sociosanitàries a l’hospital de dia; 52 espais per a consultes externes, 17 gabinets per a proves diagnòstiques, una unitat de rehabilitació funcional, 21 boxs d’urgències, un bloc quirúrgic i obstètric amb 4 sales d’operacions, 3 de cirurgia major ambulatòria i una sala de parts, a més d’una unitat de cirurgia sense ingrés, la unitat de diagnòstic per la imatge i 28 boxs a l’hospital de dia. Així, oferirà serveis que l’antic hospital no podia donar, com ara un TAC, diàlisi i quimioteràpia. Un Patronat serà l’encarregat de la seva gestió i la prestació sanitària.