Des de l’octubre de 2013 funcionen de manera satisfactòria les consultes virtuals per als serveis d’endocrinologia, neurologia i nefrologia de l’Hospital de Bellvitge
 
El Servei de Neurologia ha aconseguit reduir la mitjana de llista d'espera de 81,9 dies el 2013 a una mitjana de 68 dies el 2014
L'avanç dels sistemes d'informació i la millora del treball en xarxa entre els diferents centres d'atenció sanitària, facilita la posada en marxa de nous models d'atenció sanitària, facilitant l’accessibilitat des de l’atenció primària a l’atenció especialitzada. L’objectiu de les consultes no presencials a més de millorar l’accessibilitat és disminuir el temps d'espera per a una primera visita d'atenció especialitzada a través de la creació d'aquest nou model de visita.
 
L'octubre de 2013 es creen agendes amb visites no presencials entre l’assistència especialitzada ambulatòria i l’assistència primària en els serveis d'endocrinologia i de neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, copiant el model que es va iniciar amb el Servei de Nefrologia el 2012, que consisteix en què el metge d'assistència primària quan demana a través del sistema informàtic una primera visita amb l'especialista de l’ambulatori o de nefrologia de l’HUB, té l'opció d'una primera visita presencial o una primera visita no presencial. Es consensuen carteres de servei entre els metges de l'atenció primària i els metges de l' especialitzada, iniciant una prova pilot en tres ambulatoris, estenent a la resta d'ambulatoris transcorreguts 2 mesos.
 
L’experiència s’insereix en la línia 3 d’actuació del Pla de salut 2011-2015 (un sistema integrat més resolutiu des dels primers nivells i al territori), concretament en el projecte estratègic 3.1, concentrat a millorar la resolució en els àmbits de relació més freqüent entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada.
 
En el Servei d'Endocrinologia el metge especialista realitza una mitjana de 10 visites no presencials setmanals. L'any 2013 la llista d'espera ambulatòria en els centres d’atenció especialitzada (CAE) per a una primera vista en aquest servei era de 90,5 dies; als tres mesos de la posada en marxa d'aquest model assistencial la llista d'espera va passar a 43 dies, i posteriorment a 16 dies. En el servei de neurologia el metge especialista fa una mitjana de 5 visites no presencials setmanals. La mitjana de llista d'espera en el 2013 era de 81,9 dies passant a una mitjana el 2014 de 68 dies.
 
El mes de juliol de 2014 s’han iniciat les consultes no presencials al Servei de Maxil·lofacial valorant les exploracions radiològiques fetes a l’assistència primària i programant directament la cirurgia menor, i així evitar desplaçaments innecessaris als pacients i duplicitat de visites. Altres visites no presencials que estan en vies d’iniciar-se aquest any, són en l’àmbit de la Medicina Interna una consulta d’al·lèrgia, una de trastorn del metabolisme dels lípids, una de trombosi, una de geriatria i una de medicina general.
 
Es pot concloure que el model de visita no presencial pot reduir la llista d’espera per a una primera visita especialitzada als ambulatoris fins a un 84%. És un model eficient, segur i que aporta una millora molt important en les llistes d’espera per a les primeres visites en l’assistència especialitzada
 
Un projecte emmarcat en el Pla de salut
 
El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.