• Una seixantena de persones han participat en diferents accions de voluntariat a Les Masies de Voltregà, a Alcover i a Flix, incloses en projectes d’entitats del Tercer Sector Ambiental de Catalunya
 
  • Les actuacions han consistit a plantar espècies autòctones d’arbres i arbustos, eliminar espècies de flora invasora, col·laborar en la recollida de dades científiques sobre poblacions de peixos, capturar espècies invasores i obrir espais en canyissars
La directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, en el recompte de peixos de l'activitat programada pel Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis a Les Masies de Voltregà.
La directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, en el recompte de peixos de l'activitat programada pel Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis a Les Masies de Voltregà.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, ha organitzat avui, per primera vegada, una jornada de voluntariat ambiental corporatiu amb el seu equip humà. En total s’hi han aplegat una seixantena de persones de diferents serveis territorials que han fet tasques de voluntariat en tres projectes: la conservació i restauració ambiental a l’Illa del Sorral, a les Masies de Voltregà (Osona), el control del cranc americà al riu Glorieta ,a Alcover (Alt Camp), i la millora dels hàbitats de canyís de la Llacuna de Sebes a Flix (Ribera d’Ebre).
 
Les actuacions s’han fet amb la finalitat de col·laborar amb la conservació i millora del nostre entorn natural i s'han desenvolupat en col·laboració amb diverses entitats ambientals sense ànim de lucre que treballen en el marc de la custòdia del territori.
 
 
La conservació i restauració ambiental a l’Illa del Sorral, a les Masies de Voltregà
 
És un projecte del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM). L'illa del Sorral o de Gallifa és una de les poques illes fluvials que es conserven a la conca de l'Alt Ter. Allà s'hi ha eliminat una plantació de pollancres, es controlen les espècies invasives i es recuperen les espècies de ribera autòctones. Les tasques que han realitzat els voluntaris han estat reforçar la vegetació de ribera mitjançant la plantació d’espècies autòctones d’arbres i arbustos, eliminar espècies de flora invasora presents en l’espai i col·laborar en la recollida de dades científiques sobre les poblacions de peixos que viuen al riu.
 
 
El control del cranc americà del riu Glorieta a Alcover, a les Muntanyes de Prades
 
El projecte el lidera l’Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN) en una àrea de l’Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Prades (PEIN i Xarxa Natura 2000) que té un acord de custòdia del territori amb  CEN. L’activitat de voluntariat ha consistit en la captura de cranc americà. L’objectiu final és intentar eradicar la població d’aquest crustaci i evitar-ne la proliferació riu amunt. D'aquesta manera es treballa per a la preservació del cranc de riu ibèric, espècie en perill d'extinció i en regressió a tot Catalunya.
 
La millora dels hàbitats de canyís de la Llacuna de Sebes a Flix
 
El Grup de Natura Freixe és l’entitat encarregada de la custòdia en aquest espai. Per  les característiques del terreny, l’àmbit de la llacuna de Sebes de la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix s’ha d’anar mantenint amb mitjans manuals, ja que no hi ha maquinària adequada ni es pot utilitzar la pastura amb cavalls. L’objectiu dels voluntaris ha estat obrir espais en el canyissar amb l’objectiu de millorar el potencial de nidificació, alimentació i hivernada de diverses espècies d’aus, com l’arpella, el martinet menut, el blauet, l’agró roig i el bitó.
 
Totes les actuacions s’emmarquen en tres línies de treball del Departament:
 
  • Planificació i foment d’actituds i bones pràctiques vinculades a la conservació i  bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics.
  • Pla de Suport al Tercer Sector Ambiental (TSA) i, en concret, a les entitats de custòdia del territori. El TSA és un actor clau en la construcció d’una societat més sostenible, actiu en la identificació i solució dels problemes ambientals. En aquest sentit, el Departament de Territori i Sostenibilitat té en marxa un pla de treball orientat al foment de la custòdia i els acords per a la conservació i gestió d'espais naturals. Les jornades coincideixen, a més, amb la celebració de la Segona Setmana Europea de la Custòdia del Territori.
  • Pla de Mesures de Responsabilitat Social de la Generalitat de Catalunya, RSGencat. El Departament participa en  l’impuls i la dinamització de la responsabilitat social, tant en l’àmbit de la gestió interna de les seves unitats i empreses públiques com en l’àmbit de la societat i la ciutadania. En aquest sentit, la jornada mobilitza el personal per reforçar el compromís de l’organització amb la preservació del medi ambient i el desenvolupament sostenible. Alhora incideix en els objectius del sistema de gestió ambiental/EMAS respecte a la sensibilització i la participació activa del personal en favor de reduir i minimitzar l'impacte de les activitats.

4  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1112

Foto de la jornada a Les Masies de Voltregà.

Foto de la jornada a Les Masies de Voltregà.
JPG | 1623

Foto de la jornada a Flix

Foto de la jornada a Flix
JPG | 252

Foto de la jornada a Alcover

Foto de la jornada a Alcover
JPG | 3074