Foto de l'acte inaugural
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha inaugurat aquest matí la I Jornada de Prevenció i Assistència en Violència Filio-parental, que s’ha celebrat a l’auditori del CosmoCaixa. Munté ha destacat que jornades com aquesta “són necessàries per a visualitzar i treure a la llum realitats, moltes vegades, desconegudes per a la resta de la societat i conscienciar-la de la necessitat d’abordar-les”
 
La consellera també ha dit que “aquesta jornada ha de servir per conèixer millor les causes de la violència dels fills vers els pares i avançar en el seu estudi per tal de dissenyar els millors instruments possibles per eradicar-la”.
 
Munté ha explicat que Catalunya ha estat en moltes ocasions pionera en les seves polítiques referides a la infància i l’adolescència i va estar una de les primeres comunitats en aprovar una regulació moderna de protecció dels menors desemparats i dels que manifesten conductes de risc social. En aquest sentit, la consellera s’ha referit a l’actual Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, com a norma que aglutina bona part de les disposicions referides als menors. “En aquesta llei ja s'aborda el tema de la responsabilitat penal dels menors i s'insisteix en la necessària col·laboració entre els sistemes de protecció i el sistema de justícia juvenil per a donar resposta a aquest tipus de situacions”, ha declarat Munté.
 
La consellera ha explicat que en el cas concret del Departament de Benestar Social i Família la intervenció en aquest tipus de casos es pot donar a tres nivells. En primer lloc, en el cas de menors de 14 anys denunciats pels seus pares la intervenció s’aborda a través del programa “Educant en responsabilitat”.
A través d’aquest programa es realitza la intervenció amb els menors de 14 anys que tenen comportaments que serien constitutius de delicte si fossin majors d’aquesta edat i que estan fora del sistema de justícia juvenil per ser no imputables. Munté ha dit que del total de les denuncies derivades per la Fiscalia de Menors l’any passat, 24 casos (3,5%) obeïen a violència filio-parental. Munté ha destacat “el caràcter preventiu” d’aquesta intervenció, destinada a evitar la cronificació d’aquest tipus de violència.
 
En segon lloc, en el cas dels menors majors de 14 anys, la intervenció correspon a Fiscalia i al Jutjat de Menors. Tot i això, en les situacions que s’hagi acordat l’allunyament del menor d’edat de la seva família, es pot produir una possible derivació del cas a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència.
 
Finalment, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència també atén aquells casos derivats dels serveis socials corresponents a adolescents que tenen una situació conflictiva amb els seus pares i que poden arribar a desembocar en un desemparament, si la situació és realment insostenible.
 
La consellera ha dit que s’ha de continuar avançant en l’estudi de la violència filio-parental i ha encoratjat a l’organització de les jornades a continuar en aquesta línia. “Encara ens queda molt camí per recórrer en aquest àmbit, sobretot, tenint en compte que es tracta d’un fenomen invisible i amagat, fins i tot, moltes vegades silenciat”, ha dit Munté.

1  

Imatges

Foto de l'acte inaugural

Foto de l'acte inaugural 2456