Protecció Civil

Simulacre d'incendi en un tren d'FGC a l'estació de Gràcia de Barcelona

query_builder   10 octubre 2014 09:55

event_note Nota de premsa

Simulacre d'incendi en un tren d'FGC a l'estació de Gràcia de Barcelona

  • Protecció Civil de la Generalitat i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han organitzat l’exercici, en què hi han intervingut Bombers de Barcelona, Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, SEM, Protecció Civil de la Generalitat i personal de FGC
  • S’ha comprovat la coordinació entre tots els cossos d’emergències i l’empresa, i posat a prova el temps de resposta 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han organitzat la passada matinada un simulacre d’incendi en un tren de la línia Barcelona-Vallès al túnel entre les estacions de Gràcia i Provença de  Barcelona. En l’exercici, s’han realitzat les tasques d’extinció del foc, assistència als ferits, i evacuació de tots els passatgers tant del tren com de l’andana cap a l’exterior de l’estació.
 
L’exercici s’ha iniciat quan el maquinista ha detectat fum dins un dels cotxes del tren, i ràpidament ha avisat al seu Centre de Comandament Integrat (CCI). Aquest ha trucat al telèfon d’emergències 112 i al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat. S partir d’aquí s’ha fet la resta de comunicacions a la resta de cossos de seguretat i emergències.
 
El maquinista ha donat la instrucció a la vintena de passatgers que en aquell moment hi havia al tren d’evacuar-lo en direcció contraria al fum, cap a l’andana de l’estació. De les andanes també s’ha evacuat les persones que esperaven el tren. Ràpidament ha arribat al lloc personal d’FGC i efectius dels Bombers de Barcelona per ajudar en l’evacuació dels passatgers cap a l’exterior. Els bombers també s’han encarregat de localitzar i rescatar el ferit més greu (inconscient) de l’interior del vagó, així com de les tasques d’extinció del foc.
 
Els ferits, un cop rescatats, han estat traslladats al Punt Mèdic Avançat (PMA) que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha instal·lat en un lloc segur prop de l’emergència. Al PMA s’ha realitzat la recepció dels ferits, s’ha dut a terme el triatge (organització dels malalts en funció de la seva gravetat) i el seu tractament mèdic específic, amb la finalitat d’estabilitzar als pacients i assolir les millors condicions per afrontar el trasllat a l’hospital de destí.
 
En total hi ha hagut 52 passatgers (a l’interior del tren o que esperaven el tren a l’andana) il·lesos, 7 ferits traslladats a diversos hospitals (1 ferida greu que s’ha rescatat de l’interior del vagó i 2 cremats greus a Vall d’Hebron, 1 intoxicat greu a Sant Pau, 3 intoxicats lleus a Hospital Sagrada Família) i 3 ferits atesos in situ (intoxicats lleus pel fum).
 
Per la seva banda, els efectius dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Barcelona han controlat els accessos a l’estació i han garantit l’arribada dels serveis d’emergències. Els Mossos també s’han coordinat amb el personal de seguretat d’FGC per facilitar l’evacuació dels passatgers afectats.
 
En un lloc segur a l’exterior s’ha instal·lat el Centre de Comandament Avançat (CCA) de l’emergència, en el qual s’hi han desplaçat membres de tots els cossos implicats en el simulacre i personal d’FGC per coordinar totes les actuacions.
 
Aquest simulacre d’incendi ha servit per comprovar els protocols d’actuació, comunicació i coordinació entre el Pla d’Autoprotecció d’FGC i el Pla d’Emergències de la Generalitat (FERROCAT); i per provar la coordinació dels cossos d’emergències implicats en un sinistre d’aquest tipus.
 
L’exercici s’ha dut a terme de matinada per no alterar el funcionament normal del servei, però s’ha organitzat i realitzat sobre la hipòtesi d’un accident produït en horari de servei pel que fa a l’afectació dels passatgers i als mitjans que hi han intervingut.
 
En aquest exercici hi han participat unes 200 persones entre els efectius d’emergències i FGC (100), figurants (70 aprox.) i observadors (15 aprox.).
 
Hi han intervingut unes 20 persones entre agents d’estació, el maquinista, comandaments i operadors de sales de Ferrocarrils de la Generalitat; gairebé una trentena d’efectius dels Bombers de Barcelona, amb 5 vehicles (3 autobombes, 1 ambulància i un vehicle auxiliar amb equips de respiració autònoma); els Mossos d’Esquadra amb una desena d’efectius de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Sarrià-Sant Gervasi, Àrea Bàsica Policial de Gràcia, Sala Regional de Barcelona i Sala Central. El paper dels mossos ha estat assegurar la zona, evitant intrusions de persones alienes a l’emergència. Guàrdia Urbana de Barcelona ha participat amb diverses patrulles que han regulat el trànsit, desviant els vehicles particulars per deixar l’espai lliure pels vehicles d’emergències i ordenant l’entrada i sortida d’aquests i també acollir i atendre, junt amb Mossos, els passatgers il·lesos. El Sistema d’Emergències Mèdiques ha participat amb 17 professionals i 7 ambulàncies (4 ambulàncies de Suport Vital Avançat (SVA) amb un metge, un infermer i un tècnic en transporta sanitari (TTS) a cadascuna d’elles; 2 ambulàncies de Suport Vital Bàsic amb 2 TTS, i un Vehicle d’Intervenció Ràpida amb un comandament territorial); diversos tècnics de Protecció Civil de la Generalitat ha participat amb 4 tècnics al lloc de l’accident com a observadors. També ha participat el personal de Protecció Civil de guàrdia al CECAT; i també el personal de guàrdia de la sala del Telèfon d’emergències 112 (CAT112).
 
En el paper dels passatgers i ferits del tren hi han participat de forma desinteressada 62 alumnes de l’Escola de Prevenció i de Seguretat Integral de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’Institut La Guineueta de Barcelona que han actuat com a figurants.
 
 
 
IMPORTANT: AQUESTA  NOTA  DE  PREMSA  FA  REFERÈNCIA  A  UN  SIMULACRE
 

8  

Imatges

Imatge simulacre 1

Imatge simulacre 1 184

Imatge simulacre 2

Imatge simulacre 2 1004

Imatge simulacre 3

Imatge simulacre 3 686

Imatge simulacre 4

Imatge simulacre 4 194

Imatge simulacre 5

Imatge simulacre 5 1017

Imatge simulacre 6

Imatge simulacre 6 1022

Imatge simulacre 7

Imatge simulacre 7 886

Imatge simulacre 8

Imatge simulacre 8 932

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia