Un grup de tècnics de la Generalitat de Catalunya, encapçalats pel director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, van visitar, els passats dies 7 i 8 d’octubre, la regió de la Llombardia per tal d’intercanviar experiències sobre l’aplicació de la Directiva de Nitrats, sobre la gestió dels fertilitzants i de les dejeccions ramaderes.
La visita, que s’ha pogut efectuar gràcies als fons comunitaris del Programa LIFE + “Futur Agrari” que desplega l’esmentada Direcció general, va centrar la seva activitat en un intercanvi d’informació dels models que apliquen Catalunya i Llombardia en la gestió de les explotacions per tal de donar compliment a la Directiva de Nitrats, i una posterior visita a un seguit d’explotacions ramaderes de porcí i vaques de llet.
Pel que fa a la sessió dedicada a l’intercanvi d’experiències, es va poder conèixer els punts de vista de Catalunya i Llombardia sobre les opcions de control i sobre les possibilitats d’augmentar l’eficiència en l’ús del nitrogen com a eina bàsica per a disminuir la problemàtica associada a la gestió de les dejeccions ramaderes i per a aprofundir sobre aspectes en l’àmbit de la recerca que puguin ajudar a desenvolupar programes d’acció efectius en l’aplicació de la Directiva de Nitrats.
Mentre des de Catalunya es va exposar el model actual de gestió de les dejeccions ramaderes, els representants de la regió de Llombardia van explicar detalladament com l’especialització d'aquesta regió en la producció de llet i cultius d’alta productivitat, com són el blat de moro o el cereal en regadiu, els ha dut a orientar les seves solucions a poder aplicar més nitrogen orgànic als sòls, per la qual cosa la Comissió Europea (CE) els va atorgar una derogació parcial de la Directiva de Nitrats. Igualment, van exposar com una de les línies principals de treball d’aquesta regió ha estat orientar les seves actuacions envers l’ús de les energies renovables com a base dels sistemes de tractament de dejeccions ramaderes, com l’ús del biogàs.
En aquesta sessió, Miquel Molins i el director general d’Agricultura a Llombardia, Roberto Cova, van coincidir en la necessitat que, davant de la similitud de les problemàtiques d’ambdues regions capdavanteres a nivell europeu en l’àmbit de la ramaderia, s’estableixi un acord per a realitzar accions conjuntes pel que fa a l’aplicació de la Directiva de Nitrats, així com ser proactius a presentar alternatives davant la CE en l’aplicació de la Directiva que s’ajustin a les característiques de la ramaderia i a les condicions edafoclimàtiques existents.
Val a dir que en la visita a les explotacions es va poder copsar de primera mà les peculiaritats productives de les explotacions ramaderes llombardes i els sistemes que utilitzen moltes d’elles per a minimitzar l’impacte de les dejeccions ramaderes en el sòl en aplicació del que estableix l’esmentada Directiva.
Així, es va visitar alguns dels principals sistemes de tractament que s’han implementat a Llombardia, alguns dels quals porten funcionant uns quatre o cinc anys. Aspectes claus d’aquests sistemes de tractament son l’ús del biogàs com a base del sistema de tractament i, per a augmentar l’eficiència agronòmica del nitrogen, la recuperació dels nutrients i l’adaptació per part d’empreses locals de tecnologies de tractament d’aigües a les característiques de les granges. Amb un predomini de les solucions individuals a nivell de granja són notables les solucions col·lectives amb un nombre petit de granges, aprofitant sinèrgies i també el transport en canonades dels purins, a aquestes plantes de tractament col·lectives.
La regió de Llombardia és la primera regió ramadera d’Itàlia, amb un cens de més d’1.500.000 vaques de llet i 450.000 places de porc. La superfície de terres agrícoles és de prop de 985.000 hectàrees, superfície molt similar a la de Catalunya, havent de fer front també a la problemàtica de la gestió associada a una alta densitat ramadera.
(S’adjunta fotos de diverses infraestructures de tractament de purins visitades).
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
4