En el marc del Programa Dones i Esports 2014-2016, impulsat per la Secretaria General de l’Esport i l’Institut Català de les Dones, ha tingut lloc a Sant Joan de les Abadesses la Jornada ‘Dona, Esport i Benestar”, amb l’objectiu d’analitzar la situació actual de l’esport femení i fomentar l’intercanvi de coneixements i d’experiències que facin possible avançar cap a la igualtat efectiva de dones i homes en aquest sector.
La sessió ha comptat amb la conferència “Dona, activitat física i estil de vida”, de Maica Rubinat, llicenciada en CAFE i coordinadora territorial del Pla Nacional de Promoció de l'Activitat Física (PNPAF), així com una entrevista a Anna Coma, ex esportista paralímpica d’esquí alpí amb discapacitat visual. Aquesta entrevista té lloc en el marc del cicle Veu de dona que està desenvolupant l’ICD a Girona.
En la Jornada, Blanca Nualart, responsable del gabinet de gènere del Consell Català de l’Esport, ha explicat el Programa Dones i Esports 2014-2016 que recull les iniciatives de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de corregir els desequilibris existents entre dones i homes en aquest àmbit. El Programa s’emmarca en el Pla Estratègic de polítiques de dones 2012-2015 i es basa en tres principis generals: participació, visibilitat i equitat.
També hi han participat, Fina Surina, coordinadora Institut Català de les Dones a Girona; Josep Pujols, representant territorial de l’Esport a Girona, Pilar Vila, presidenta Associació de Dones de Sant Joan de les Abadesses, i clourà la sessió el regidor d’esports de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses. Aquesta jornada tanca el Cicle de Jornades Dones i Esports 2014 que ha comptat amb un total de vuit trobades on s’ha debatut sobre esport femení a totes les demarcacions.
Xifres de participació de les dones a l’esport
- Les dones representen el 44,2% de la totalitat de dones i homes que fa pràctica esportiva a Catalunya, tot i que en l’esport federat, de les 605.084 llicències esportives del 2013, el 77,20% eren d’homes i només el 22,80% de dones.
- Sovint es consideren de menys nivell els equips o lligues femenines quan tenim que Catalunya és la comunitat que compta amb més clubs femenins participants en lligues estatals, i és una tendència que va en augment cada temporada.
- Altres dades mostren que només l’1’3% de la informació esportiva televisiva està protagonitzada per l’esport femení, i que un 20,7% de dones arriba a les juntes directives de les entitats esportives, sent un 11,9% a càrrecs de presidència i un 27% a direccions de Serveis d’Esports.
- Contràriament, pel que fa a l’excel·lència, les distàncies entre dones i homes s’escurcen. L’any passat, a Catalunya hi havia 458 persones esportistes d’alt nivell, 260 homes (56,8%) i 198 dones (43,2%). La temporada 2012-2013 els 10 centres de tecnificació esportiva de Catalunya van acollir 836 esportistes, 438 nois i 384 noies.