El Govern aprova la signatura d’un conveni amb l’Alguer per fer una enquesta sobre l’ús social del català en aquest territori
 
El Govern ha aprovat la subscripció del conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Municipi de l’Alguer per dur a terme una enquesta sobre l’ús social de la llengua catalana a l’Alguer. El conveni estableix els termes de cooperació metodològica, l’intercanvi d’informació i els acords tècnics i pressupostaris necessaris entre el Municipi de l’Alguer i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per realitzar l’enquesta garantint al màxim la comparabilitat amb els resultats d’estudis anteriors al mateix territori.
 
Ambdues parts es comprometen a intercanviar informació de manera ràpida i eficaç per tal de fer efectius els aspectes següents:
 
  • Acordar les grans línies del projecte tècnic de recerca.
  • Elaborar la versió definitiva del qüestionari
  • Impartir els cursos formatius a l’equip d’enquestadors.
  • Realitzar coordinadament el seguiment i la supervisió de les diferents fases de realització del treball de camp
  • Acordar el pla de tabulació dels resultats sintètics.
  • Difondre els resultats obtinguts, acordant les vies de difusió i comunicació dels resultats.
 
Pel que fa als compromisos econòmics del projecte, el Municipi de l’Alguer assumeix amb els seus propis recursos ordinaris el suport logístic per a la realització de tasques de recollida de dades i del treball de camp. La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, per la seva part, aporta 10.000 euros en concepte de despeses del treball de camp.
 
El desenvolupament i l’execució del treball de camp de l’enquesta sobre usos lingüístics a l’Alguer es durà a terme dins del 2014. Aquest conveni és el primer pas per fer realitat la voluntat ja anunciada pel Departament de Cultura que l’Enquesta d’Usos Lingüístics passi a fer-se a tots els territoris de parla catalana per tal de disposar d’informació global de la situació del català.
 
El Govern declara bé cultural d’interès nacional els jaciments dels Nerets i Suterranya, a Tremp
 
El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional (BCIN), en la categoria de zona paleontològica, els jaciments dels Nerets (Vilamitjana-1) i Suterranya, al terme de Tremp.
 
També s’ha acordat determinar com a criteri bàsic que, amb caràcter específic, ha de regir les intervencions a les zones paleontològiques declarades, la necessitat d'autorització prèvia del Departament de Cultura per a les actuacions següents: la tala i l’arrencada d’arbres; els treballs de prospecció i afins per a investigació minera; les remocions i excavacions del terreny per a gasoductes, conduccions elèctriques, obres de clavegueram i/o desguàs d’aigües o d’altre tipus d’instal·lacions; l’arranjament dels camins o vials existents, així com l’obertura de nous; els anivellaments de finques o parcel·les, i les reparcel·lacions.
 
El jaciment dels Nerets (Vilamitjana-1) s’estén al sud-oest de la Serra de Sant Corneli. És representat per un conjunt notable de fòssils, format per restes directes de dinosaures (sauròpodes, ornitòpodes i teròpodes) i altres arcosaures (cocodrílids), quelonis (Solemys) i restes d’invertebrats (pinces de cranc i gasteròpodes), que permeten reconstruir l’ecosistema i entendre la transició de faunes de dinosaure entre el Maastrichtià inferior i superior.
 
El jaciment de Suterranya es troba dins la pedania de Vilamitjana, en el mateix terme municipal de Tremp, al marge esquerre del barranc de l’Abeller. S’hi troben restes directes de dinosaures (teròpodes), però sobretot destaca per la presència de restes indirectes de dinosaures amb una important representació de nius d’ous i fragments de closques d’ous, en un considerable bon estat de preservació.
 
Es tracta d’un dels conjunts de jaciments més importants amb restes de dinosaures per l’excepcionalitat i rellevància de les restes conservades, ja que la localització de restes de nius sencers és un fet molt poc comú a Catalunya i l’estat de conservació de les restes i la seva extensió permeten una aproximació acurada del comportament dels dinosaures.