La campanya està impulsada pel Departament, en el marc del projecte de cooperació Leader GUSTUM, amb la participació de nou Denominacions d’Origen (DO) ¾DO Catalunya, Terra Alta, Priorat, Empordà, Conca de Barberà, Penedès, Costers del Segre, Montsant i Tarragona¾ i els nou grups Leader de Catalunya que tenen aquestes DO en el seu àmbit territorial
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director General de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, i del director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i conseller executiu de Prodeca, Jordi Bort, ha presidit avui la presentació de la campanya VINUM per incentivar la presència dels vins catalans als restaurants de l’àmbit territorial Leader.
VINUM vol donar suport al sector productor del vi i alhora establir sinergies amb altres sectors econòmics, com ara la restauració o bé el turisme. La primera acció de VINUM consisteix a fer una acció promocional que té per objectiu augmentar la presència de vins catalans a les cartes dels restaurants de la zona Leader de Catalunya. Així mateix, es vol reconèixer i promocionar aquells establiments de restauració que tenen en la seva carta de vins un alt percentatge de vins catalans amb DO i amb especial incidència dels vins de la DO del territori on s’ubiquen.
En el discurs de presentació, Josep Maria Pelegrí ha remarcat la importància “d’establir sinergies entre els nostres productes agroalimentaris amb els sectors de la restauració, el turisme i el comerç”. El Vinum ¾ha dit¾ “és una oportunitat per crear una estratègia de desenvolupament local integrada i amb més valor afegit. Per innovar, per experimentar i per dinamitzar l’economia i la qualitat de vida del món rural. El nostre objectiu és, no només reforçar iniciatives com el Vinum, sinó també enfortir-les, millorar la col·laboració público-privada, la cooperació entre les iniciatives existents i fomentar l’emprenedoria al medi rural català.”
El conseller també ha incidit en el valor dels LEADER, “com una metodologia participativa que dóna veu als agents més actius de cada territori i fomenta el desenvolupament rural mitjançant la promoció dels productes agroalimentaris de qualitat dels territoris rurals de Catalunya.”
Com es durà a terme la campanya?
Les bases d’aquesta acció estableixen que els restaurants participants han de tenir almenys el 75% de vins catalans de les diferents DO catalanes a la seva carta de vins. A més, cada grup Leader, juntament amb la DO o les DO predominants del seu territori, ha establert quin percentatge de vins de la o les DO del territori es requereix a la carta de vins. En general, aquest percentatge de vi del mateix territori ha de superar el 50%.
Els restaurants que compleixin les bases per a adherir-se a aquesta acció rebran un element distintiu que els acreditarà que disposen de vins catalans amb DO amb una personalització de la DO territorial predominant a la seva carta. També, les cartes es presentaran dins d’una carpeta única a tots els restaurants per tal que el consumidor pugui identificar fàcilment que el restaurant està adherit a l’acció.
Els restaurants que rebin el distintiu es promocionaran en el material de divulgació del VINUM i a través de portal web de Gustum, o altres portals relacionats amb el Leader i el desenvolupament rural en general.
Aquesta campanya està inclosa entre les actuacions que desenvolupa el projecte GUSTUM, de foment del desenvolupament rural a través de la promoció dels productes agroalimentaris locals i de qualitat que es produeixen al territori, en sinergia amb la restauració, el turisme i el comerç.
L’objectiu dels projectes de cooperació entre territoris Leader és el de crear projectes en xarxa que permetin la realització d’actuacions conjuntes entre grups Leader que tinguin estratègies de desenvolupament i temàtiques comuns, generant projectes transversals que creen sinergies amb els projectes productius de cada zona.
Els ajuts a la a cooperació entre el grups Leader de Catalunya es desenvolupen en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2007-2013 i estan cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) en un 55%.