Imatge
Les biblioteques públiques aproparan la lectura digital i l’autoedició als seus usuaris a partir d’aquest mes d’octubre. Es tracta d’un projecte pilot entre el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Biblioteques de Barcelona i la start-up barcelonina Digital Tangible SL, que permetrà portar els llibres digitals Seebook de sis autors indies a deu biblioteques públiques catalanes. El projecte s’ha presentat aquesta vespre a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona. 
 
A l’acte també hi han assistit els sis autors, que han presentat les seves obres: Elisenda Solsona, amb els seus microrelats Cirurgies; Jordi Pallarés amb la seva antologia narrativa L'animal més dèbil; Ezequiel Teodoro amb el seu thriller històric El manuscrito de Avicena; Pep Gómez amb la seva novel·la ambientada a la Menorca prehistòrica La força dels anhels; Enric H. March amb els seus assajos sobre la història de Barcelona Retalls de Barcelona i Daniel Jándula amb Lágrimas por un muerto, primer volum de la seva saga novel·lística sobre William A. James. 
 
Participaran al projecte les biblioteques següents:
  • Biblioteca Municipal Emília Xargay (Sarrià de Ter) 
  • Biblioteca Comtat de Cerdanya  (Puigcerdà) 
  • Biblioteca Fages de Climent  (Figueres) 
  • Biblioteca Comarcal de Blanes
  • Biblioteca Jaume Fuster  (Gràcia)
  • Biblioteca Sagrada Família- Josep M. Ainaud Lasarte  (Eixample) 
  • Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra  (Sant Andreu) 
  • Biblioteca Sant Gervasi- Joan Maragall  (Sarrià-Sant Gervasi) 
  • Biblioteca El Clot -Josep Benet  (Sant Martí)
  • Biblioteca Mestra Maria Antònia  (Torredembarra)

Cada biblioteca participant comptarà amb expositors dels llibres digitals Seebook: unes targetes amb la coberta del llibre, una sinopsi i un codi de descàrrega QR. Aquests llibres digitals es podran descarregar gratuïtament tant en format ePub com en PDF i en qualsevol dispositiu (telèfons intel·ligents, tauletes, ordinadors). Incorporaran, a més a més, materials addicionals vinculats amb la creació del llibre (fotos, documents, capítols descartats).
 
Amb aquesta iniciativa, dues de les tendències més potents de l'edició actual –l’edició digital i l’autopublicació– tindran cabuda a les biblioteques públiques, que d'aquesta manera podran contribuir a facilitar a l'usuari la transició de l'analògic al digital, i fer-ho amb targetes físiques que incentiven i donen sentit a la visita presencial. Així mateix, Digital Tangible proporcionarà als responsables de biblioteques estadístiques precises de descàrrega (dispositiu emprat, format d'arxiu més descarregat, lloc de la descàrrega, etc.) que seran de gran utilitat per a planificar estratègies en la seva voluntat d’implantació de la lectura digital.

Els autors, que obtindran una visibilitat que difícilment tindrien amb la simple publicació dels seus llibres digitals en una plataforma de venda, participaran en activitats presencials organitzades per les biblioteques (clubs de lectura, lectures poètiques o xerrades) que afavoriran l'adquisició de nous lectors i la relació personal amb aquests.