• Organitzades pel Departament de Cultura i el Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter, també hi col·laboren la UB, la UAB i el Centre d’Investigacions d’Osona
  • La trobada tindrà lloc els pròxims dies 17 i 18 d’octubre al Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter
Cartell
El Departament de Cultura i el Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter organitzen les terceres Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central, que se celebraran els pròxims dies 17 i 18 d’octubre al Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter (Osona).
 
Les jornades, organitzades amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona, donen a conèixer l’activitat arqueològica que s’ha fet i es fa a les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès.
 
Les Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central van néixer el 2010 amb la voluntat de ser una eina útil de difusió i coneixement que posa a l’abast de professionals, investigadors i estudiants els resultats de totes les intervencions arqueològiques portades a terme cada dos anys a la Catalunya Central.
 
L’organització té la ferma convicció que aquestes jornades acabaran esdevenint referents territorials. A més, en les jornades, s’hi exposarà els resultats més interessants de les 164 intervencions portades a terme durant els anys 2012 i 2013.
 
L’acte d’inauguració de les jornades tindrà lloc el pròxim divendres, 17 d’octubre a les 10 hores, al Museu Arqueològic de l’Esquerda a Roda de Ter (Avinguda Pere Baurier, s/n). Aquest museu és un nou equipament cultural, inaugurat fa un any, molt proper a un dels jaciments més emblemàtics del nostre país, el jaciment de l’Esquerda.
 
Amb motiu del descobriment d’aquest jaciment,  el tema monogràfic de les terceres jornades se centrarà en el període històric comprès entre finals del domini romà i la
incorporació del país al regne visigòtic, fins a la creació de la “Marca Hispànica” dels reis carolingis, desprès del pas dels sarraïns. Aquesta época suposa una fase de transició entre el món plenament romà i el món plenament medieval, on l’arqueologia com a eina de coneixement té un paper essencial, atesa la poca documentació escrita existent.  L’elecció d’aquest tema ha estat en motiu dels resultats dels treballs de recerca i consolidació en el jaciment de l’Esquerda que han permès identificar la fortificació de l’antiga Roda Civitas, en una cronologia que va del segle VI al IX.
 
Per això, el mateix divendres, les jornades començaran amb cinc ponències que giraran al voltant d’un bloc monogràfic que abasta tot l’àmbit territorial de la Catalunya Central, i que està dedicat a aquest període històric.
 
Un debat final, amb tots el ponents sobre el tema monogràfic, moderat pel Dr. Josep Maria Nolla, catedràtic d’Arqueologia de la UdG, ajudarà a una reflexió enriquidora i a obrir noves línies de recerca.
 
La jornada acabarà amb una conferència per tal de presentar l’Estudi dels materials ceràmics recuperats a la Casa Convalescència de Vic.
 
El dissabte dia 18, al matí, es continuarà amb la presentació de les comunicacions sobre les intervencions més rellevants que s’han realitzat al llarg del 2012 i el 2013. El mateix dissabte, a la tarda, també s’ha organitzat una visita guiada al jaciment arqueològic de l’Esquerda on es podrà visitar la fortificació descoberta recentment.
 
En el marc d’aquestes terceres jornades, s’aprofitarà la ocasió per presentar les actes de les II Jornades d’Arqueologia que es van celebrar a Vic el setembre del 2012.
 
L’arqueologia ha de ser un debat científic, però aquest coneixement també forma part del bé comú i, per tant, ha d’arribar a la societat. Per això, l’organització convida també a assistir-hi a tothom que vulgui aprofundir una mica més en aquest món tan ric i apassionant.
 
La inscripció a les Jornades és gratuïta, però cal formalitzar-la a: