Justícia, Drets i Memòria

Demà entra en vigor la taxa judicial catalana acordada amb els operadors jurídics

Demà entra en vigor la taxa judicial catalana acordada amb els operadors jurídics

query_builder   15 octubre 2014 12:23

event_note Nota de premsa

Demà entra en vigor la taxa judicial catalana acordada amb els operadors jurídics

Avui el DOGC publica l’ordre i la resolució per a la liquidació de la taxa
 
Tots els ciutadans i les petites empreses estan exempts d’aquest pagament, gràcies a l’acord a què van arribar el Departament de Justícia, advocats i procuradors per la necessitat de garantir la tutela judicial efectiva tenint en compte l’elevada quantia de les taxes estatals, que podria impedir-la
 
 
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica avui l’Ordre del conseller de Justícia per la qual s’estableixen el procediment i els terminis d’autoliquidació de la taxa per la prestació de serveis personals i materials en l’àmbit de l’Administració de justícia, així com la Resolució que aprova els models oficials d’autoliquidació i estableix les condicions per presentar-los. Demà entraran en vigor, després que el passat 28 de maig advocats, procuradors i Govern acordessin  excloure els ciutadans de la taxa judicial catalana.
 
En aquest sentit, el passat 3 de juny, el Govern aprovava el Decret llei de modificació de la llei de taxes judicials per excloure els ciutadans i autònoms —persones físiques— i les petites empreses de l’aplicació de la taxa per la prestació de serveis personals i materials en l’àmbit de l’Administració de justícia, a fi de garantir el dret a la tutela judicial efectiva tenint en compte l’elevada quantia de les taxes judicials estatals, que podria impedir-la. Així mateix decidia continuar aplicant el descompte del 25 % a la presentació telemàtica de demandes, amb l’objecte d’afavorir aquesta via. La modificació amplia els supòsits que estan exempts del pagament de la taxa, entre els quals inclou, per exemple, les sol·licituds de declaració de concurs.
 
El DOGC publica també el manteniment dels imports de les taxes entre un mínim de 60 euros i un màxim de 120 euros, molt distants de les quanties de les taxes judicials imposades per l’Estat, que poden generar un efecte dissuasori desproporcionat en els qui volen obtenir la tutela judicial efectiva dels seus drets i interessos legítims.
 
La taxa catalana afecta els àmbits civil i contenciós administratiu, i exclou, com fins al moment de la seva suspensió, els àmbits penal i social, així com totes aquelles persones jurídiques amb dret a l’assistència jurídica gratuïta. Deixa d’aplicar-se a les persones físiques (la ciutadania) i recau només sobre les persones jurídiques, tret de les petites empreses.  
 
 
Informació per a l’abonament de les taxes de l’Administració de justícia
 
A la pàgina principal del web del Departament de Justícia així com al web de l’Administració de justícia, hi figura un bàner que enllaça directament amb la pàgina de les taxes judicials a Catalunya.
 
La pàgina Taxes en l’àmbit de l’Administració de justícia a Catalunya conté tota la informació sobre els tipus de taxes, les preguntes més freqüents, la normativa reguladora i els enllaços amb els formularis.
 
Les pàgines on s’explica cadascun dels tipus de taxes judicials ofereixen informació detallada sobre el procediment per pagar-les (qui ho ha de fer, en quins terminis i com...) i un enllaç cap als tràmits en línia, als quals es pot accedir directament a l’Oficina Virtual de Tràmits i a l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE).
 
 

 
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia