• Amb Mobile History Map alumnes de primària i secundària descriuen i geolocalitzen sobre un mapa interactiu (consultable via web i mòbil) el seu entorn cultural, històric i natural
  • mSchools es tracta d’un projecte pioner a nivell internacional
foto
mSchools arrenca el seu tercer curs a les aules catalanes amb el llançament de Mobile History Map (MHM), un projecte pioner mitjançant el qual els alumnes de primària, secundària i FP creen i geolocalitzen continguts relatius a punts d'interès propers al seu centre educatiu. El treball realitzat pels alumnes és públic i consultable en línia a través de la pàgina web del projecte i mitjançant una aplicació mòbil (disponible per a iOS i Android).
 
MHM és una proposta educativa que permet l'aplicació de solucions mòbils a temes no tècnics i l'àmbit de les humanitats, convertint-se així en una eina transversal. Amb MHM alumnes, professors i institucions documenten i creen conjuntament continguts sobre el seu entorn mitjançant l'ús de la tecnologia mòbil. Aquests continguts, que estaran disponibles en català, castellà, aranès i anglès, s'incorporen sobre el mapa de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICC).
 
Els alumnes recopilen dades en text, imatges i vídeo que seran validats pel professorat i estaran disponibles al MHM. Aquesta informació serà accessible a tots els ciutadans que disposin de l’App gratuïta.  
 
MHM vol ser una eina de consulta oberta i útil sobre el patrimoni català, i és per aquest motiu que es prima el rigor en els processos de creació, validació i publicació de continguts, i l'accés des de web i mòbil.
 
MHM forma part d'mSchools, programa impulsat per Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i GSMA per potenciar l'aprenentatge educatiu utilitzant la tecnologia mòbil.
 
Llançament el curs 2014-2015
 
La introducció de MHM a les aules catalanes el curs 2014-2015 es produeix després que el passat curs es desenvolupés el projecte pilot -entre els mesos de maig i juny de 2014- a 29 centres de secundària de Catalunya, amb la participació de 81 docents. En aquest període de prova es va desenvolupar el contingut dels primers punts geolocalitzats sobre el mapa. Els Castellers (patrimoni cultural), Montserrat (patrimoni monumental) o el Delta de l'Ebre (patrimoni natural) són alguns dels punts que ja es poden consultar a la web i l'app del projecte.
 
Dins del curs 2014-2015, en una primera fase, es desenvoluparan i geolocalitzaran continguts sobre 455 punts patrimonials de Catalunya, proposats per la direcció general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura. Durant aquest període qualsevol centre pot inscriure’s i sol·licitar la formació específica per a docents que ofereix el programa. Aquesta instrucció s'enfoca a la creació de continguts i l'ús de la plataforma i permetrà que el 2015 MHM estigui en ple desenvolupament.
 
Implantació i resultats de 'Mobilitzem la informàtica'
 
mSchools va tancar el primer curs de 'Mobilitzem la informàtica', l’assignatura de desenvolupament i creació d'apps, amb la participació de més de 6.000 alumnes de 200 centres educatius de secundària. Aquest curs 2014-2015 més de 11.150 alumnes de prop de 300 centres de secundària cursaran l'assignatura. A més, s'incorpora la Formació Professional, amb 8 centres, 23 professors i més de 500 estudiants. Una altra de les novetats que incorpora 'Mobilitzem la informàtica' és la disponibilitat de tots els seus continguts en anglès.
 
 
16 d’octubre de 2014