• Més de 12.000 alumnes i professors d’escoles d’11 municipis han aprofitat l’exercici realitzant el confinament segur
  • El telèfon d’emergències 112 ha rebut 266 trucades relacionades amb l’exercici de sirenes, al voltant del 25% menys que a l’anterior prova (354 trucades al març)
  • Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil s’ha fet enviament de missatges a telèfons mòbils a través de l’aplicació gencat.mobi/pcivil amb l’activació de les sirenes de cada zona, com es faria en una emergència real
La direcció general de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha provat aquest matí les 84 sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT. El director de Protecció Civil de la Generalitat, Jordi Aurich, ha valorat positivament l’exercici i ha agraït la participació de 12.000 alumnes i professors de diverses escoles que han aprofitat la prova per practicar un exercici de confinament, tancant-se a les aules i evitant l’entrada d’aire de l’exterior. Aurich també ha destacat la participació de la ciutadania a les xarxes socials i que aporta “molta informació de retorn” i ha dit que “la millor manera de protegir-se davant d’un risc és saber com actuar davant d’aquest i les sirenes ens avisen de la necessitat de confinar-se”.
 
Durant la prova, s’han activat les sirenes d’avís de risc químic ubicades en 37 municipis, el so de les quals és perceptible en una àrea aproximada de 137 Km2. Aquest tipus d’exercici, que es realitza dos cops l’any, serveix per comprovar el seu funcionament i familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic.
A més, durant la prova, s’ha fet un enviament de missatges massius a través del canal de Protecció Civil de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil, avisant a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en un cas d’accident químic real.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut 266 trucades relacionades amb l’exercici de sirenes, el 83% (221 trucades) amb origen a Tarragona. Durant l’anterior prova, realitzada al mes de març, es van rebre gairebé un 25% més de trucades que avui (354 trucades a tot Catalunya i 307 fetes des de Tarragona).
 
Protecció Civil de la Generalitat i els 37 ajuntaments participants han informat a les escoles i centres educatius perquè l’aprofitin per fer un exercici de confinament, que és la mesura més segura en cas de risc químic, sempre que les autoritats no indiquin l’evacuació o una altra mesura. Més de 12.000 alumnes i professors d’escoles d’11 municipis han fet avui l’exercici de confinament.
 
Els centres educatius que han fet el simulacre són de Riells i Viabrea, Martorell, Sant Boi del Llobregat, el Morell, els Pallaresos, Constantí, Tarragona, Tortosa, Flix, Abrera i l’Hospitalet de Llobregat. A més, alumnes de l’escola Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat i alumnes de l’escola Pax de Tarragona ja han practicat l’exercici de confinament.
 
A més, juntament amb el Departament d’Ensenyament, s’ha informat de la prova als 400 centres educatius implicats amb consells específics.
 
També s’ha informat en temps real a través del compte de twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat que té més de 57.000 seguidors i, des del Twitter @emergenciescat, s’ha demanat la participació als veïns dels 37 municipis perquè piulessin amb l’etiqueta #provasirenes si havien sentit la sirena i des de quin barri.
Els 37 municipis que han participat en el simulacre són, per demarcacions:  
  • De Barcelona: Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni, Gualba i Barcelona.
  • De Girona: Riells i Viabrea
  • De Tarragona: Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, el Catllar, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, Tarragona, la Canonja, Vila-seca i Salou.
  • De la Catalunya Central: Castellgalí
  • De Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa
  • De l’Alt Pirineu i Aran: Les (aquesta sirena es posarà en funcionament en mode test silenciós ja que l’empresa ha suspès temporalment la seva activitat).
L’alcaldessa de Castellbell i el Vilar, Montserrat Badia, i la tècnica de Protecció Civil d’aquest municipi; el cap de la Policia Local i la tècnica de Protecció Civil d’Abrera, i la tècnica de Protecció Civil de Sant Vicenç de Castellet, han fet seguiment de la prova de sirenes de des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat al Departament d’Interior.
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat, s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 de forma que les trucades rebudes de ciutadans que han escoltat les sirenes s’han passat al telèfon d’informació 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so se sent correctament, etc. Un total de 116 persones han respost el qüestionari realitzat. Aquesta informació també s’ha de recollir amb la dels observadors repartits pel territori, per comprovar que el so s’escolta en la zona de cobertura que cobreix cada sirena.
 
La xarxa de sirenes de Protecció Civil de la Generalitat és el sistema d’avís a la població de gran abast que contempla el Pla de Protecció Civil per emergències químiques PLASEQCAT per a les poblacions que, hipotèticament, poden quedar afectades per un accident químic de caràcter greu.
 
La Direcció General de Protecció Civil ha distribuït 50.000 flyers i 4.600 cartells avisant de la prova als ajuntaments afectats, al Port de Barcelona i al Consorci de la Zona Franca. També s’han fet piulades amb el coixinet #provasirenes a través dels canals de twitter @emergenciescat i @112 en català, castellà, anglès, francès i alemany; així com a través del facebook de Protecció Civil www.facebook.com/emergenciescat