Les classificacions internacionals de malalties són una eina clau per a la generació d’estadístiques sanitàries sobre morbiditat i mortalitat
 
El conseller de Salut ha assistit avui a la reunió i ha destacat que es celebri per primera vegada a Catalunya i a l’Estat
 
L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya es troba en procés de ser designada centre col·laborador de l’OMS en classificació internacional de malalties
WHO-FIC Network
 
Barcelona acull entre els dies 11 i 17 d'octubre la reunió anual dels centres col·laboradors de la xarxa Family of International Classification (WHO-FIC) de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La WHO-FIC és una xarxa de l’OMS que té com a objectiu promoure una classificació estàndard i universal de les malalties per ser aplicada a la codificació de diagnòstics, patologies i intervencions de salut. Està formada per més d’una vintena de centres col·laboradors dels cinc continents juntament amb les sis oficines regionals de l’OMS.
 
Aquesta trobada, organitzada per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut, compta amb la participació de 260 experts de més de 50 països. La majoria dels assistents són membres dels diferents centres col·laboradors de l'OMS que treballen en el desenvolupament de les diferents classificacions de malalties. El tema escollit per a aquesta reunió és "Impulsant millores en l'atenció sanitària: de les dades a les eines en eSalut".
 
Aquest matí el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assistit a la reunió i ha volgut destacar que s’hagi fet per primera vegada a Catalunya i a l’Estat. En aquest sentit ha felicitat a l’AQuAS, la Fundació TIC Salut i l’Ajuntament de Barcelona per fer realitat la trobada. Per altra banda el conseller ha destacat els esforços realitzats els últims anys a Catalunya en el sector de la tecnologia sanitària i ha expressat el compromís que les accions en aquest àmbit continuïn realitzant-se en benefici de la salut dels ciutadans.
 
L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) es troba en procés de designació per esdevenir properament centre col·laborador de la xarxa WHO-FIC. Només poden accedir a aquesta designació aquelles organitzacions governamentals, la trajectòria i la contribució de les quals s’hagi demostrat rellevant en l’àmbit dels sistemes d’informació i el tractament de les dades.
 
La Classificació Internacional de Malalties (CIM) i la WHO-FIC Network
 
Actualment la Classificació Internacional de Malalties (CIM) es troba en la desena versió i ja es treballa en l'onzena edició. Aquesta classificació busca un llenguatge comú internacional sobre les malalties, les seves causes, diagnòstic i tractaments. El llenguatge de les classificacions permet el registre sistemàtic, així com l’anàlisi, la interpretació i la comparació de les dades i es converteix en una eina clau per la generació d’estadístiques sanitàries de mortalitat i morbiditat entre diferents àrees o països i en diferents períodes temporals.
 
Els orígens de la CIM es remunten a la dècada dels anys 50 del segle XIX quan es va publicar una primera edició, coneguda com la Llista Internacional de les Causes de Mortalitat. L'OMS va assumir la responsabilitat de les classificacions internacionals després de la publicació de la sisena revisió l’any 1948. Aquesta edició va incloure-hi per primera vegada les causes de la morbiditat.
 
La interacció entre les classificacions internacionals de malalties i les noves tecnologies de la informació i la comunicacions (TIC) té un gran impacte per contribuir a una atenció sanitària de qualitat i a una millor salut de la població. Els propers anys les TIC incrementaran el seu potencial ja que aplicacions per a mòbils (app) o la historia clínica compartida (HC3) incrementaran la seva capacitat i el seu potencial al facilitar una gestió més àgil i eficient per compartir i interrelacionar les dades i la informació.
 
La celebració de la reunió internacional d’enguany a Barcelona i el procés per a la designació de l’AQuAS com a centre col·laborador en classificació internacional de malalties són el resultat de tres anys d’esforç liderat pel Departament de Salut.
 
Més informació: