Metro i autobusos difondran el telèfon contra la violència masclista
Un fullet facilitarà claus per identificar una relació abusiva en l’àmbit de la parella
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el president de la Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Joaquim Forn, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per divulgar a través de les xarxes de metro i autobús el Servei d’atenció a les dones en situació de violència masclista, Línia 900900120.
La campanya consisteix en l’emissió d’un espot televisiu que donarà a conèixer el servei telefònic que gestiona l’Institut Català de les Dones (ICD) a través de les pantalles del canal MouTV, de TMB.
TMB també distribuirà a la seva xarxa deu mil fullets informatius sobre aquest mateix servei que mostren exemples de com identificar una relació abusiva en l’àmbit de la parella. Aquestes claus són:
- El control (Si t’envia missatges -al mòbil- constantment, del tipus “Què fas?”, “On ets?”, “Amb qui vas?”).
- L’aïllament (Si et fa creure que ell és l’únic bo del seu entorn, que ni els teus amics ni la teva família compten).
- La ridiculització (Si et menysté davant d’altra gent i es burla de les teves opinions).
- La manipulació (Si et fa sentir culpable de les teves accions i tergiversda la realitat).
- L’abús (Si t’obliga a mantenir relacions sexuals sense que et vingui de gust o sense preservatiu).
TMB divulgarà el servei 900900120 a través dels mitjans de comunicació interns de l’empresa, que compta amb més de vuit mil treballadors i treballadores.
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha explicat que la col·laboració amb TMB “incrementarà i aproparà el coneixement d’aquest servei permanent, confidencial i gratuït entre les dones que en algun moment el puguin necessitar ajuda per estar travessant una situació de violència masclista”. La consellera ha subratllat que conèixer aquest servei és important perquè “dóna accés directe a un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina i és la porta d’entrada a la Xarxa especialitzada d’intervenció integral contra la violència masclista”.
Durant l’acte, el president de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Joaquim Forn, ha refermat el compromís de treballar conjuntament en aquest àmbit i ha subratllat que “aquest tipus d’acord s’engloba dins la política de responsabilitat corporativa de TMB”. Forn ha assegurat que “és important donar difusió des de diferents espais a aquest tipus d’iniciatives” i en aquest sentit, ha afegit que “el transport públic és una bona plataforma des d’on fer-ho”.
El telèfon 900900120
El telèfon 900900120 ha atès entre els mesos de gener i setembre un total de 6.650 trucades. En un 94,2% de les ocasions es tracta de violència psicològica, en un 35,5% de violència física, en un 8,5% de violència econòmica i en un 3% de violència sexual. El 38,7% de les dones que truquen tenen entre 31 i 40 anys, i el 29,1 entre 41 i 50 anys. Cal destacar que el 23,4 % de les trucades la fan persones de l’entorn més immediat de la víctima.
L’atenció que ofereix la Línia 900900120 és gratuïta i confidencial, s’ofereix tots els dies de l'any, durant les 24 hores del dia, i facilita la comunicació en un total de 124 llengües. És un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima, expressar la situació viscuda, i se’ls ofereix una derivació a la xarxa especialitzada el més acompanyada possible. En les situacions més extremes també realitza el contacte amb els serveis d’emergències policials i de salut.
L’Institut Català de les Dones i les següents empreses i organismes del sector privat ja col·laboren en la campanya per a la divulgació d’aquest servei: PIMEC (patronal que representa les micro, petites i mitjanes empreses i els autònoms de Catalunya), Caprabo, Carrefour, Bonpreu, Àrea de Guissona, Consum, El Corte Inglés, Supermercats Llobet, la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturns i el Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya. També s’hi han sumat a la campanya de divulgació els municipis a través d’un acord amb l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).
2