ContactaEN
Sala de premsa
Sales de premsa dels departaments
event_note Nota de premsa

L'Agència de Salut Pública se suma a les veus que reclamen potenciar les estratègies de control de tabaquisme per reduir-ne el consum

L’OMS celebra a Moscou la Conferència de les Parts en el Conveni Marc per al Control del Tabac
 
L’ASPCAT recorda les iniciatives pioneres adoptades a Catalunya en relació amb les cigarretes electròniques
L’Agència de Salut Pública (ASPCAT) dóna suport a les polítiques de control del tabaquisme per continuar reduint el consum de tabac, tal com es planteja aquests dies a Moscou durant la Conferència de les Parts en el Conveni Marc per al Control del Tabac de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’Agencia de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) veu amb bons ulls iniciatives com l’adopció de capses sense marca (“neutres”) per a la comercialització de les cigarretes, una mesura aplicada amb èxit a Austràlia i que França també posarà en marxa en breu.
 
En la Conferència inaugural, la directora general de l’OMS, la doctora Margaret Chan, va qualificar les polítiques de control del tabac com “la millor oportunitat per salvar milions de vides”, i va tornar a alertar els representants presents a Moscou que el “pròxim repte” és afrontar el domini de la indústria del tabac sobre el mercat de les cigarretes electròniques, uns dispositius que han aparegut com “una via per protegir algunes de les vides que ells mateixos maten amb els productes que venen”.
 
En aquest sentit, l’ASPCAT recorda les iniciatives pioneres adoptades a Catalunya en relació a les cigarretes electròniques, fa més d’un any, encaminades a regular l’ús i la publicitat de les cigarretes electròniques, equiparant-les amb el tabac convencional. Pel que fa a l’ús d’aquests dispositius a Catalunya, la segona onada de l’Enquesta Òmnibus de la Generalitat apunta que un 9,7% de la població ha provat les cigarretes electròniques. El 5,1% n’ha fet ús només 1 o 2 vegades, mentre que un 1,5% les utilitza o les ha utilitzades regularment. Les han provat molt més les persones joves (el 16,7% dels joves de 18-24 anys, el 2% de forma habitual), però les que més les utilitzen regularment són les de 25 a 34 anys (2,6%). Amb relació a la percepció dels efectes de les cigarretes sobre la salut, el 58,2% consideren que són perjudicials, el 30,3% no ho sap, i només un 10,6% pensen que no ho són.
 
L’ASPCAT emmarca la tasca de conscienciació i suport a les persones que volen deixar el tabac en el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), que constitueix un conjunt d’accions que tenen el suport de tots els departaments del Govern i compten amb la implicació del món assistencial, d’entitats, associacions diverses i societat civil. Un dels reptes del PINSAP se centra en el control de les addiccions.
 
El tabaquisme continua sent la principal causa de malaltia i mortalitat prevenible en el nostre entorn, i produeix una mort cada hora només a Catalunya (una de cada sis). Encara avui en dia, una de cada quatre persones adultes fuma, en concret ho fa un 26,5%.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia