• Protecció Civil de la Generalitat i Adif han organitzat l’exercici, en què han intervingut Bombers de la Generalitat, Guàrdia Urbana de Lleida, Mossos d’Esquadra, Telèfon d’emergències 112 i Sistema d’Emergències Mèdiques, a més d’efectius de Protecció Civil de la Generalitat i personal d’Adif
  • El simulacre ha servit per provar la coordinació entre tots els cossos de seguretat que han intervingut a l’emergència i també amb Adif, i valorar els temps de resposta de totes les actuacions
  • L’exercici ha simulat una deflagració d’una bombona de butà amb posterior incendi mentre s’estaven fent tasques de soldadura a la via
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) i Adif han organitzat aquest matí un simulacre d’incendi al túnel de l’estació d’Adif de Lleida-Pirineus. A l’exercici, s’han realitzat les tasques d’extinció del foc, assistència al ferit, i evacuació de la maquinària del túnel.
 
L’exercici s’ha iniciat quan s’ha produït un incendi causat per la deflagració d’una bombona de butà que estava utilitzant un operari en les tasques de soldadura a la via a prop de la sortida d’emergència situada al carrer de les Corts Catalanes. A conseqüència de l’incident, l’operari ha resultat ferit.
 
El ferit i la maquinària afectada es trobaven a uns 50 metres de la sortida 3 del túnel de Lleida. L’encarregat de l’equip de treball ha aconseguit extingir l’incendi i ha avisat al Centre de Control de Trànsit d’Adif de Saragossa (PM) i aquest al Centre de Protecció i Seguretat de Barcelona (CPS). El CPS, al seu torn, ha trucat al telèfon d’emergències 112 i al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat.
 
Els Mossos d’Esquadra han participat en el simulacre amb una patrulla, que s’ha encarregat de garantir la seguretat i el lliure accés a la resta de serveis d’emergència.
 
Els Bombers de la Generalitat han activat un vehicle lleuger amb un comandament i un vehicle BRP (Bomba Rural Pesant) amb 4 bombers del parc de Lleida, que han dut a terme les tasques d’extinció de l’incendi i el trasllat del ferit a l’exterior del túnel, on ha estat atès pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
 
Per part d’Adif, han participat una quinzena de tècnics de diferents departaments, com Protecció i Seguretat, Circulació i Manteniment, mentre que per part de Renfe han participat cinc tècnics. 
 
Un cop feta la recepció del ferit, els professionals del SEM l’han avaluat i estabilitzat per traslladar-lo a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia. En aquest simulacre, el SEM ha participat amb una ambulància de Suport Vital Bàsic, amb 2 tècnics en transport sanitari TTS.
 
Per part de l’Ajuntament de Lleida han participat dues patrulles de la Guàrdia Urbana de Lleida: una de trànsit i una altra de Seguretat Ciutadana. La patrulla de trànsit, conjuntament amb els Mossos d’Esquadra, ha regulat els accessos dels vehicles d’emergències al lloc de l’accident i, la de seguretat ciutadana han donat suport en les tasques de control de persones a la zona on s’ha produït l’incident per evitar que persones externes a la gestió de l’emergència accedissin al lloc.
 
El tècnic de Protecció Civil de la Generalitat dels Serveis Territorials a Lleida s’ha desplaçat al lloc per fer seguiment de l’evolució incident.
 
Aquest simulacre d’incendi ha servit per comprovar els protocols d’actuació, comunicació i coordinació entre el Pla d’Autoprotecció del túnel ferroviari de Lleida i el Pla d’Emergències de la Generalitat FERROCAT; i per provar la coordinació dels cossos d’emergències implicats en un sinistre d’aquest tipus.
 
Un cop finalitzat el simulacre, tots els cossos i organismes involucrats, tant interns com externs, faran una valoració del seu desenvolupament i concloure que compleix amb els objectius previstos sobre la funcionalitat del Pla d’Autoprotecció, garantint la coordinació entre Adif i els serveis d’emergència davant una incidència, familiaritzant els serveis d’autoprotecció amb els protocols i característiques específiques del transport ferroviari i del propi Pla d’Autoprotecció.
 
El passat 13 d’octubre de 2014, la Direcció de Protecció i Seguretat d’Adif va celebrar una jornada formativa per donar a conèixer el Pla d’Autoprotecció del Complex Ferroviari de Xarxa Convencional de Lleida, d’acord amb el Pla Director d’Actuació d’Emergència d’Adif. 
  
IMPORTANT: AQUESTA  NOTA  DE  PREMSA  FA  REFERÈNCIA  A  UN  SIMULACRE