El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanya del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquest migdia, la presentació del pòster promocional ‘Formatges de Catalunya’, un acte que s’ha celebrat en el marc de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell.
Josep Maria Pelegrí ha explicat que tot aprofitant aquest certamen firal, aparador del formatge artesà i de la vida dels pobles de muntanya on es produeix, l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatgers Artesans (ACREFA) i el Departament d’Agricultura presenten l’esmentat pòster divulgatiu dels formatges catalans. Com ha afegit Pelegrí, es tracta d’“una campanya de comunicació que parteix de la idea que es compra i es consumeix el que es coneix, i que per això cal donar a difondre, explicar i promocionar el que tenim i el què fem, que és molt”.
En aquest punt, el conseller ha afegit que Catalunya compta amb una gran varietat de formatges, de diferents textures i intensitats, “que només en veure’ls ja se’ns fa la boca aigua, i cal saber identificar quin s’ajusta més al nostre gust i quines múltiples possibilitats ens ofereix. Tenim molts formatges desconeguts que no surten de les seves zones rurals, que no arriben ni a tots els territoris ni a tots els consumidors, el turisme ajuda a conèixer-los, i la cuina pot ser una excel·lent aliada per a potenciar els formatges desconeguts i descobrir el seu sabor”.
Josep Maria Pelegrí ha volgut fer palès que la campanya presentada avui també parteix d’una altra idea: la col·laboració pública-privada, per això ha agraït a ACREFA el seu treball, alhora que ha assenyalat que el pòster té una edició en digital, per a què es pugui imprimir i estigui a l’abast de tothom que així ho desitgi; “i espero que aquest cartell ajudi els formatgers catalans en les seves activitats empresarials tant individuals com col·lectives”.
En aquest punt, Pelegrí ha afegit que una d’aquestes activitats de promoció és la Fira de Sant Ermengol, “una fira que treballa per a articular una estratègia econòmica, paisatgística i cultural al voltant d’un element tan proper com la llet i el formatge, una fira que és un espectacle per a tots els sentits. La Seu d’Urgell i el formatge estan vinculats des de fa molt de temps, és capital del formatgers, una relació a potenciar encara més, i potenciar la formació de formatgers a l’ECA del Pirineus, formació experiencial i vivencial on s’elabora formatge amb les vaques d’aquí”.
En aquest sentit, el conseller ha afegit que “estem dissenyant un programa de formació amb l’UAB, UPC, UdL, IRTA i CREFA en el que detectem les necessitats formatives del sector i els hi donem resposta de forma conjunta i integral”, i ha instat a potenciar experiències lligades al producte i a la gastronomia, fer-los més visibles als comerços i a l’hostaleria local, s’ha referit al Decret de Venda de Proximitat, i a visitar in situ a formatgeries; alhora que ha agraït a l’ajuntament de la Seu d’Urgell la idea de dedicar al món del formatge una planta a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat.
Josep Maria Pelegrí també ha constatat que el món del formatge està evolucionat d’una manera molt ràpida els últims anys a Catalunya, i ha fet esment a últimes tendències del sector formatges: artesania alimentària, i en aquesta línia al llançament de productes gourmet, a la creació de formats més petits per a poder oferir millors preus, a innovar en el desenvolupament de millores nutricionals; i ha destacat que “l’artesania alimentària és un orgull de país i una font de riquesa; els elaboradors que transformen des de la passió, que recuperen velles maneres de fer i de combinar sabors, i que des del coneixement innoven i creen per a crear grans productes són tresors que cal fomentar i preservar”.
Pelegrí, qui ha afegit que en breu es presentarà la sol·licitud de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Formatge Garrotxa a la Unió Europea (UE), i ha tancat la seva intervenció afirmant que “els formatges són un plaer que alimenta, un aliment complet gràcies als seu contingut en proteïnes, lípids, minerals com el fòsfor i el calci, vitamines, etcètera, i part de la Dieta Mediterrània. Tenim un molt bon actiu, una feina molt ben feta, i una expertesa que ens fa encarar el futur amb molta il·lusió i moltes fites empresarials a aconseguir. El formatge artesà té molt mercat. No perdem l’esforç i la voluntat de produir productes de qualitat que combinen tradició i innovació i de mostrar-los a tothom”.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.