Parada de l'Associació Tràmec al mercat d'Olot on es poden trobar pomes de varietats tradicionals
Parada de l'Associació Tràmec al mercat d'Olot on es poden trobar pomes de varietats tradicionals
Aquest matí s’han presentat les varietats de pomes tradicionals de més interès per al consumidor. L’acte ha tingut lloc al mercat d’Olot (la Garrotxa) i ha comptat amb el director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, i  amb membres de l’Associació Tràmec.
 
Actualment és molt difícil trobar varietats tradicionals d’arbres fruiters. Les varietats comercials ocupen tot l’espai en els mercats. Són molt poques les persones que encara mantenen i/o cultiven arbres d’aquestes varietats en els seus horts, camps o finques. I encara són menys les que les comercialitzen.
 
La conservació d’aquestes varietats és, precisament, l’objectiu principal del Centre de Conservació de Plantes Cultivades de Can Jordà, creat l’any 1992 i gestionat pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Aquest centre aplega unes 120 varietats diferents (en total uns 300 arbres) d’espècies diferents d’arbres fruiters, majoritàriament de poma, pera, pruna i cirera.
 
Després dels bons resultats dels anys anteriors, enguany ha continuat la col·laboració entre el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Tràmec i l’Associació de Productors Agroecològics de la Garrotxa.
 
Fa pocs dies, membres de Tràmec han collit i seleccionat les varietats de poma del Centre de Conservació de Can Jordà que tenen més interès per al consumidor, ja sigui perquè són varietats gustoses al paladar (moltes rememoraran al consumidor un gust quasi oblidat), perquè s’utilitzen com a ingredient en algun plat tradicional o perquè se’n fan exquisides melmelades.
 
Podeu trobar pomes de varietats tradicionals com ara poma de raïm, poma del ciri, poma del cor glaçat, poma del pic de pedrís, poma camosa, poma reineta... a les parades de Tràmec en els mercats locals següents:
 
Besalú. Plaça Major. Dimarts, de 9 a 14 h.
La Canya. Carretera de Bianya. Dilluns, de 7 h a 13:30 h.
Olot. Passeig del Firal. Dilluns, de 7 h a 13:30 h.
Mieres. Espai Mercat. Dissabte, de 10 h a 14:30 h.
Banyoles. Carrer dels Turers, dimecres, de 7 h a 13:30 h, i plaça Major, dissabte, de 7:30 h a 13:30 h.
 
L’Associació Tràmec i el Parc Natural esperen que aquestes pomes tinguin una bona acollida entre els consumidors. Alhora, ambdues entitats continuaran treballant plegades per recuperar la presència d’aquestes varietats tradicionals en els mercats locals, entenent que aquesta manera directa de mostrar el producte ha de contribuir a la conservació d’aquestes varietats, un patrimoni natural i cultural del nostre país que no ens podem permetre el luxe de deixar perdre.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.