- La consellera de Benestar Social i Família ha inaugurat el Congrés de Serveis Socials Bàsics organitzat pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials, el Col·legi Oficial de Psicòlegs i el Col·legi Oficial de Treball Social
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha inaugurat aquest matí a Barcelona el primer Congrés de Serveis Socials Bàsics que duu per lema “Vides en crisi(s). Ètica, recerca i creativitat. Transformem el present construint el futur”. Una iniciativa organitzada pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials, el Col·legi Oficial de Psicòlegs i el Col·legi Oficial de Treball Social que s’allargarà fins divendres.
Durant el seu discurs la titular del Departament ha assegurat que cal “guanyar en eficiència i efectivitat, aprofitar millor els recursos que sabem escassos, així com teixir noves complicitats i sinèrgies entre els diferents actors implicats. Perquè és amb l’esforç de tothom, cadascú des del seu terreny, i amb una actitud proactiva com ens en sortirem”.
En el mateix sentit, la consellera ha afegit que “l’optimisme crític incentiva i és mobilitzador, tot el contrari del pessimisme que resulta el millor aliat per caure en postures derrotistes i mantenir les situacions de precarietat. Però hem de mantenir el pols a la crisi”, ha instat als assistents del Congrés.
Munté considera que “hem de ser capaços de trobar noves solucions als problemes i per això ens cal investigar en l’àmbit dels serveis socials, avaluar i descobrir mètodes més efectius. Reorientar les pràctiques professionals per fer-les més eficaces, posant sempre les persones al centre de les nostres polítiques i actuacions”.
D’altra banda, la consellera també s’ha referit al Comitè d’Ètica de Serveis Socials que impulsa el Departament de Benestar Social i Família. L’ha qualificat com “un fòrum de referència del debat ètic en el camp dels serveis socials a Catalunya gràcies a la implicació d’experts de reconegut prestigi en l’àmbit acadèmic, d’entitats socials, de patronals, de col·legis professionals i també del Govern”.
Munté ha recordat que aquest Comitè analitza “qüestions de fons que impliquen un esforç compartit de cara a replantejar, si s’escau, models d’atenció social, des del compromís diari dels professionals, els responsables dels equipaments i els òrgans reguladors”. “Perquè”, ha conclòs, “l’ètica aplicada és un tot, una actitud que ha d’impregnar una metodologia de treball, també en el sector dels serveis socials”.