Aquesta tarda ha tingut lloc al Port de Barcelona un exercici de despatx (de presa de decisions i comunicacions, sense desplegament real de mitjans operatius) on s’ha simulat l’emergència d’un creuer situat a prop del Port de Barcelona. En la simulació, un creuer amb 2.000 passatgers i 960 tripulants a bord, un cop salpat de nit del port de Barcelona, s’escora a 15 milles de la costa (27 km aprox.) a causa d'una avaria mecànica que no pot ser reparada. Degut a aquest accident es produeixen un seguit de moviments bruscos al vaixell que provoquen ferides a uns 100 passatgers, alguns d’ells de gravetat i una víctima mortal.
L’exercici ha consistit en què responsables dels organismes públics i privats implicats en la gestió de l’emergència han realitzat les comunicacions, valoració de la situació i presa de decisions amb la informació que es disposava en cada moment per tal de minimitzar els danys i resoldre la situació de la forma més eficient i eficaç possible.
En el simulacre hi ha participat Capitania Marítima i Salvamento Marítimo (Ministerio de Fomento), Intercruises, Royal Caribbean, Pullmantur, Autoritat Portuària de Barcelona, Cruise Lines Medical Operations, observadors del Servei de Guardacostes dels EE.UU, Policia Portuària, Protecció Civil de la Generalitat i Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
Les situacions i necessitats a les quals han hagut de fer front els participants són les següents:
- Evacuació urgent de 5 ferits crítics via helicòpter des del vaixell i traspàs al SEM un cop a terra
- Evacuació d’uns 30 ferits menys greus amb embarcacions
- Activació del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT i informació de la resolució de l’emergència al seu director (que correspon al conseller d’Interior com a màxima autoritat de protecció civil a Catalunya o persona en qui delegui) per valorar l’aplicació de mesures excepcionals d’emergència com ara el dimensionament extraordinari dels serveis d’emergència o la mobilització de recursos privats per atendre la població afectada
- Remolcar el vaixell fins al port de Barcelona amb la resta de ferits lleus i els il·lesos
- Atenció i trasllat dels ferits que arribin al port als centres hospitalaris
- Suport logístic pel desembarcament i primera atenció dels afectats
L’exercici ha servit per posar en situació els organismes implicats no tant en la part operativa, del rescat en si, sinó de la presa de decisions, establint prioritats i transmetent les ordres corresponents.