• Ho ha fet mentre visitava la fira alimentària Sial París, la més important del calendari anual per a aliments i begudes a la Unió Europea (UE)
  • La participació d’empreses catalanes amb el suport del Departament s’incrementa un 58,33% respecte de l’edició anterior
El conseller Pelegrí conversant amb els empresaris catalans participants a la fira agroalimentària Sial París
El conseller Pelegrí conversant amb els empresaris catalans participants a la fira agroalimentària Sial París
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural,  Josep Maria Pelegrí i el conseller delegat executiu de PRODECA, Jordi Bort, han visitat i s’han entrevistat avui amb les 38 empreses catalanes agroalimentàries participants al Saló Internacional Sial París, que té lloc del 19 al 23 d’octubre a la capital francesa i esdevé durant aquests dies l’epicentre del món agroalimentari.
 
Durant la visita, el conseller d’Agricultura s’ha manifestat molt satisfet de  l’esforç d’internacionalització de les empreses alimentàries catalanes participants en aquest certamen, ja que, segons afirma, “es tracta d’internacionalitzar l’economia catalana en el sentit d’augmentar les nostres exportacions agroalimentàries. Aquest és un dels principals fulls de ruta del departament que dirigeixo. Cal tenir en compte que aquesta internacionalització passa, entre altres coses, per ser presents en els mercats internacionals més reconeguts”.
 
“En aquesta estratègia, té un paper molt important l’empresa pública Prodeca, que depèn del Departament, amb tot un seguit d’iniciatives comercials i de promoció al llarg de l’any per millorar la comercialització dels productes catalans i fomentar-ne l’exportació”, ha explicat Pelegrí.
 
Així, en el certamen d’enguany, sota el paraigua de Catalunya i l’actuació organitzada del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), participen empreses catalanes productores de carn, embotits, pernils, anxoves, oli d’oliva, plats preparats, conserves de peix i marisc, espècies, olis vegetals, fruita seca, snacks, galetes, caviar, pernil d’ànec, foie gras, neules, torrons, aigua mineral i vi, entre d’altres.
 
En aquest sentit, Pelegrí ha fet referència al “model alimentari català”, basat en la qualitat i l’origen com a factor de diferenciació, com l’opció més viable per donar sortida a la nostra producció agrària: “un model fonamentat en la defensa de les característiques de seguretat, diversitat i qualitat dels productes per afavorir un millor funcionament dels intercanvis comercials”.
 
Finalment, el conseller ha animat els empresaris a seguir pel camí de la internacionalització dels productes agroalimentaris catalans, ja que compten amb “dos grans aliats”. En primer lloc, que molts d’aquests aliments formen part de l’anomenada “dieta mediterrània”, considerada pels científics la més sana del món, un patrimoni de Catalunya al qual no es pot renunciar i que cal difondre arreu del món en benefici de l’economia catalana. En segon lloc, la fama de la cuina catalana, que ha assolit en les darreres dècades el més alt nivell mundial, la qual cosa la situa en un lloc de privilegi. El prestigi dels grans cuiners catalans és el millor segell de qualitat per als aliments catalans. En aquest sentit, es tracta de fer més promoció dels avantatges per a la salut del consum de productes que formen part de la “dieta mediterrània” a causa dels grans beneficis que comporta per als consumidors.
 
En la darrera edició de Sial París, hi van exposar els seus productes 5.900 empreses procedents de 104 països, amb una afluència de 150.258 visitants professionals representants de 200 països; s’hi van reunir els principals compradors i venedors del sector agroalimentari.
 
En aquesta edició, l’espai del Departament d’Agricultura compta amb dos estands ubicats en dos sectors diferenciats: l’un, a l’espai multiproducte del pavelló de les Regions, i, l’altre, al pavelló dels carnis, per l’especial rellevància d’aquest sector al nostre país.
 
De periodicitat biennal, i celebrant enguany el 50è aniversari, és la fira especialitzada més important del calendari anual per a aliments i begudes a la Unió Europea (UE) gràcies a la seva magnitud i nivell globalitzador. Com a punt de trobada internacional, només és comparable amb Anuga (Alemanya), que té lloc en anys senars, i Alimentària BCN, que se celebra en anys parells.
 
 
Empreses participants
 
Pavelló de carnis
 
Boadas 1880 | elaborats carnis | Girona
Cárnicas Blancafort | elaborats carnis | La Garriga (Vallès Oriental)
Cárnicas J. Colomer | carn de vacum i oví congelada | Les Preses (Garrotxa)
Carpaccios Naturia | carpaccio de porc i de gall d’indi | Girona
Casanova Hermanos | elaborats carnis | Camprodon (Ripollès)
Corporació Alimentària Guissona | elaborats carnis i carn de porc | Lleida
Embotits Can Calet | elaborats carnis, formatges | Sant Joan les Fonts (Garrotxa)
Embutidos Caseros Collell | elaborats carnis | Les Preses (Garrotxa)
Embutidos Caula | elaborats carnis | Sant Gregori (Gironès)
Embutidos Juan Aulet Torrent | elaborats carnis | Anglès (Selva)
Hijos de José Casaponsa | elaborats carnis | La Vall de Bianya (Garrotxa)
Jacsa | carn congelada | Caldes de Montbui (Vallés Occidental)
Mas Parés | foie gras, productes d'ànec | Sant Martí Sapresa (Selva)
 
Pavelló d’alimentació general
 
Aigua de Sant Aniol | aigua mineral | Sant Aniol de Finestres (Garrotxa)
Anxoves de l’Escala | conserves i plats preparats | L’Escala (Baix Empordà)
Birba Biscuits | galetes | Camprodon (Ripollès)
Bypepa | oli d'oliva | Barcelona
Casa Ametller | crema de verdures, iogurts, melmelada | Olèrdola (Alt Penedès)
Conservas Dani | conserves de peix, espècies, condiments | Vilassar de Mar (Maresme)
Espiga Blanca | pastisseria, pa, snacks | L’Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat)
FFaiges | oli d'oliva i vegetal | Tortosa (Baix Ebre)
Foment Agrícola de les Garrigues | fruita seca | Sant Martí Sarroca (Alt Penedès)
Frit Ravich | fruita seca | Maçanet de la Selva (Selva)
Go Fruselva | sucs, purés de fruita, babyfood | La Selva del Camp (Baix Camp)
Grup Pons | oli d'oliva, vi DO Costers del Segre | Rosselló (Segrià)
La Prodigiosa | sangria | Barcelona
Fossil River Salt | sal | Terrassa (Vallès Occidental)
Liquats Vegetals | begudes vegetals | Barcelona
Neules Artesanes Sant Tirs | neules | Puig-reig (Berguedà)
Nortoliva | oli d'oliva | Les Borges Blanques (Les Garrigues)
Oleum Priorat | oli d'oliva DOP Siurana | Cabacés (Priorat)
Ordesa | cereals infantils i 3a edat, complements nutricionals | Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat)
Patatas Torres | patates fregides | Dosrius (Maresme)
Pifarré | caramels | Bellpuig (Urgell)
Productos Grau | fruita seca | Artesa de Lleida (Segrià)
Querida Carmen | plats preparats | Barcelona
Torrons Vicens | torrons IGP Torró d’Agramunt, xocolata | Agramunt (Urgell)
Trias Biscuits | galetes | Santa Coloma de Farners (Selva)
                       
Novetats i premis de les empreses participants
 
Aigua Sant Aniol
Nova imatge Sant Aniol, i Edició Limitada i Un homenatge Natural (pack amb Alma té).
 
Boadas
Nova linia “Selecció 1880” d’elaborats carnis curats que rendeix homenatge al precursor de la familia Boadas, en Pere Boadas i Xifré, que va assentar les bases d’una tradició xarcutera de qualitat excepcional fa més de 130 anys. Aquesta gamma procedeix dels millors exemplars escollits per Boadas de la raça Duroc.
 
Carpaccios Naturia
Novetats que presenten a Sial Paris: carpaccios de gall dindi al curry i a l'orenga; ha estat seleccionats al programa d'innovació del SIAL 2014 i distingits amb el segell ‘Selection Sial Innovation 2014’, que reconeix el dinamisme i la creativitat de les empreses.
 
Casa Ametller
Guanyadora del premi Sial Innovation 2014 / Nova categoria de productes lactis al mercat; el Yoligur és el primer iogurt desnatat del mercat que ha substituït els greixos saturats de la llet per oli d’oliva, amb la qual cosa aconsegueix un producte més saludable i tan cremós com un iogurt d’estil grec.
 
Fossil River Salt
Novetats que presenten a Sial Paris: pètals de sal amb caviar natural, una revolució en el món culinari que permetrà donar un toc de caviar de primera qualitat a qualsevol plat en qualsevol moment | Pètals amb tòfona natural, per als paladars més gourmets | Línia Saludate, l’única sal baixa en sodi (només amb un 22%) i amb omega 3 i 6, minerals, ideal per a cuinar i cuidar-se, i a més ecològica | Línia Petits Flocons, per a sorprendre, mescles agosarades que canviaran completament el gust dels plats.
 
Grup Pons
El nou oli d’oliva infusionat amb tabasco recull tota l’autenticitat del sabor picant del tabasco i les propietats saludables de l’oli d’oliva extra verge. Un oli sorprenent que està tenint una acollida molt bona en els més de 120 països de tot el món en què Grup Pons comercialitza els seus productes. Premi Sial Innovations a Sial Xina 2014.
 
La Prodigiosa
Escollida la millor sangria de l’Estat espanyol per la Guia Peñín dels Vins 2014 amb la qualificació d’Excel·lent, tant la versió Negra com la Blanca. A més, La Prodigiosa és, fins ara, l’única sangria present en la llista de begudes d’un restaurant amb una Estrella Michelin, La Cuina de Can Simon a Tossa de Mar (Girona).
 
Mas Parés
Premi al Millor Producte Halal Gulfood 2013 en la categoria de nou producte Halal pel Foie gras amb dàtils i mel i pel Foie gras de Los Faraones.

Patatas Torres
Patates fregides amb sabor a trufa negra.
Premis: Gold Award. International Quality Institute. Monde Selection. Brussel·les 2013.
 
Torrons Vicenç
Torrons Vicens i el xef Albert Adrià han unit l’alta gastronomia i la tradició torronaire d’Agramunt per crear un nou concepte de torró amb sabors, textures, i una presentació trencadora i original. Algunes de les noves varietats de torró estan inspirades en postres que el xef Albert Adrià ha creat a El Bulli. Aquesta línia de torrons Natura està integrada per cinc varietats diferents i inèdites.
 
Una altra creació original i innovadora: el torró Soufflé, un torró dur cruixent d’ametlla elaborat amb la mateixa fórmula del torró tradicional d’Agramunt, basat en una selecció d’ametlles, sucre, mel i clara d’ou, i banyat en xocolata bitter. S’incorpora al torró un soufflé d’aire, cosa que fa que sigui més lleuger, suau i cruixent.
 
 
La UE com un sol mercat
 
La Unió Europea representa un mercat atractiu per als productes agroalimentaris per la dimensió de la seva demanda, la tendència de consum creixent i el dinamisme en el flux internacional agroalimentari. Representa el 6% del total de la població mundial amb 500 milions d’habitants. Es preveu que el consum agroalimentari hi experimenti un creixement de l’11% en els pròxims 5 anys.
 
El bloc comercial de la UE està format per 27 mercats que comparteixen característiques comunes en relació amb el consum, però també presenten diferències que fan que uns puguin resultar més atractius que altres. La millor manera d'accedir a un nou mercat és oferir un bon producte a un preu competitiu, alineat amb els corresponents de la competència. En qualsevol cas, el preu és aquell que el mercat pot aguantar i no té res a veure amb els costos de producció.
 
Quant al consum agroalimentari mundial, la UE és el major consumidor mundial d’alimentació i begudes, per davant de la Xina i els Estats Units, i representa el 19% del consum mundial amb 4,25 milions de persones ocupades en el sector.
 
Amb un volum de vendes de 1.017 bilions €, l’agroalimentari és el sector més gran de la UE. El 49,3% del volum de vendes del sector és de PIME, que representen el 63,4% de l’ocupació del sector.
 
Europa és un dels socis comercials més importants per a Catalunya. Actualment, el 69,47% de les exportacions de productes agrícoles catalans es destinen a aquest mercat, que encara presenta molt de recorregut i moltes oportunitats de negoci, com demostren les dades i el creixement previst de la Unió Europea en el seu conjunt.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.