- El conseller de la Presidència i portaveu del Govern ha lliurat aquest vespre els Premis Nacionals de Comunicació 2014
- Homs subratlla el nivell de qualitat del periodisme a Catalunya, una “altíssima professionalitat no només lligada al coneixement tècnic sinó a una vocació professional i passional”
- Assegura que la trobada entre el president Mas i Oriol Junqueras ha servit per identificar que el 9N és el "denominador comú"
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha destacat aquest vespre que Catalunya compta amb uns mitjans de comunicació que “serveixen de guia i de testimoni en les dimensions humanes, professional i de compromís amb el país”.
El conseller ha pronunciat aquestes paraules durant l’acte de lliurament dels XIV Premis Nacionals de Comunicació, que s’ha celebrat aquest vespre al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, i en el qual també hi han participat el secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, i el secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana.
Els Premis enguany han guardonat els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio, en la categoria de ràdio; el programa “El convidat” que presenta Albert Om a TV3, en la categoria de televisió; Timeout.cat, en la categoria de mitjà d’arrel digital; el periodista Marc Marginedas, en la categoria de premsa; Enric Pujadas, en la categoria publicitat; i les ràdios i televisions de proximitat aplegades a la Xarxa, en la categoria de comunicació de proximitat.
En aquesta edició, el jurat també ha atorgat una Menció d’Honor a títol pòstum a la periodista Tatiana Sisquella, per la seva dilatada trajectòria en el panorama mediàtic català.
Després d’entregar els guardons, el conseller Homs ha subratllat el nivell de qualitat del periodisme a Catalunya, una “altíssima professionalitat no només lligada al coneixement tècnic sinó a una vocació professional i passional”.
El conseller també ha volgut remarcar dues característiques del sistema de mitjans catalans: per una banda, “l’obstinació del país a tenir presents tots els territoris i racons” que es demostra en l’existència d’una xarxa de mitjans de proximitat que garanteix l’equilibri territorial. Per l’altra, “la combinació del món de la comunicació pública i l’altíssima capacitat de tenir audiència, ser competitiu i valorat per la ciutadania”.
Homs també ha destacat la “fortalesa” de la comunicació a Catalunya, malgrat que en els darrers anys ha patit una doble crisi: l’econòmica que ha afectat el conjunt del país i la pròpia que ha afectat el sector. “En molt poc temps heu hagut d’afrontar una revolució tecnológica molt intensa”, ha reconegut el conseller, i “encara que amb dificultats”, ha assegurat, el sector se n’ha sortit “amb capacitat de plantar cara als reptes i aprofitar les oportunitats”.
En aquest sentit, Homs ha lloat la “capacitat emprenedora” dels mitjans catalans: “Es necessita molt de coratge i determinació per tirar endavant avui en dia en el sector de la comunicació”, ha afirmat.
El 9N, denominador comú
En un moment de la seva intervenció, el conseller de la Presidència i portaveu ha valorat la reunió mantinguda aquesta tarda pel president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, al Palau de la Generalitat.
Homs ha assegurat que la trobada ha servit per identificar que el 9N és el "denominador comú" entre les "posicions i els projectes de cadascú". Segons ha explicat el conseller, aquest denominador és “identificable” amb “allò que genera il·lusió i gran capacitat de mobilització, que en sentit positiu pugui ser realitzable i que tenim a tocar dels dits, perquè és el proper 9 de novembre”
En aquest sentit, el conseller ha celebrat la "recerca constant" per fer compatible les “aspiracions legítimes” de cadascú amb el que “afecta a tots”.
Valoració del jurat
El jurat dels Premis Nacionals de Comunicació ha valorat dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio el seu compromís històric amb la informació de qualitat a Catalunya , així com el rigor i la pluralitat mostrats durant més de 30 anys d’activitat.
Pel que fa al programa “El convidat”, presentat per Albert Om, el jurat ha volgut distingir un format innovador d’èxit que temporada rere temporada segueix atraient els espectadors catalans situant-lo com a líder d’audiència a Catalunya.
En la categoria de premsa, el periodista Marc Marginedas ha estat guardonat per ser representant d’un tipus de periodisme compromès amb el lector i la societat, que no coneix fronteres.
Timeout.cat ha rebut el Premi Nacional de Comunicació en la categoria de mitjà d’arrel digital per ser un clar exponent de l’aprofitament del potencial d’Internet per buscar nous mecanismes de complicitat i interacció amb el lector, així com per haver esdevingut un referent de la informació cultural en català a la xarxa.
En la categoria de comunicació de proximitat, les ràdios i televisions aplegades a la Xarxa han estat premiades per la tasca d’apropar la realitat del territori català a través de la provisió de continguts de qualitat.
Pel que fa a la categoria de publicitat, Enric Pujadas ha estat reconegut pel jurat per la seva llarga trajectòria en el món de la comunicació i la publicitat que l’han portat a ocupar càrrecs de màxima responsabilitat durant més de 30 anys a l’empresa Ogilvy&Mathers.
Finalment, la periodista Tatiana Sisquella, traspassada aquest any, ha estat reconeguda amb una Menció d’Honor a títol pòstum. Sisquella s’ha convertit en un dels referents periodístics més estimats pels catalans després d’una dilatada carrera que la va portar a col•laborar amb els principals mitjans de comunicació de Catalunya.
Els Premis van ser creats l'any 1999 amb motiu dels 75 anys del naixement de la primera emissió regular de ràdio a Catalunya. L'objectiu dels guardons és atorgar un reconeixement a les aportacions més rellevants en el camp de la comunicació a Catalunya, tant si han estat realitzades per professionals com per qualsevol entitat pública o privada.
El jurat del Premis Nacional de Comunicació està format ple president del Consell Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher; la cap de Premsa i Comunicació de la Diputació de Barcelona, Mònica Fulquet; el degà del Col•legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya, Ton del Pozo; l’ex degà del Col•legi de Periodistes de Catalunya Josep Maria Martí; la membre del Comitè Executiu de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals en Català Helena Solà; i el professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la URL Josep Lluís Micó.
1
Vídeos
9