• El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha inaugurat el Simposi “La Mancomunitat de Catalunya 1914. Centenari del primer pas vers l’autogovern”
  • D’acord amb les paraules del portaveu del Govern,  la fundació de la Mancomunitat “és molt determinant per la creació de consciència de país”
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, s’ha mostrat optimista i confiat en “la determinació” del poble català, segons ha explicat en la inauguració del simposi “La Mancomunitat de Catalunya 1914. Centenari del primer pas vers l’autogovern”, organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i que ha tingut lloc a la mateixa seu. “Quan aquest país es posa a sumar, les coses li acaben sortint per molt impossible que es vegin d’entrada” ha afirmat Homs.

La fundació de la Mancomunitat el 1914  “és molt determinant per la creació de consciència de país, de saber-nos identificar aquest segle XX com a subjecte, com a nació”, d’acord amb les paraules del conseller de la Presidència. En la seva intervenció, Homs ha relacionat l’actitud catalana de fa 100 anys amb l’actual i l’ha qualificat de “mentalitat constructora”, fet que “ens ha donat com a país molt bon resultat”. Segons el portaveu del Govern, “els millors resultats els hem tingut a la història del nostre país quan ens hem posat a construir, quan hem actuat amb mentalitat positiva, de construcció”.

En la inauguració del Simposi també ha participat el president de l’IEC, Joandomènec Ros, el president de la secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, Josep Massot, i el president de la Diputació, Salvador Esteve. Posteriorment a la intervenció del conseller de la Presidència, ha tingut lloc la conferència “Enric Prat de la Riba i Josep Puig i Cadafalch, primer i segon presidents”, a càrrec del coordinador del Simposi, el catedràtic d’Història, Albert Balcells.

Finalment, el conseller Homs ha lloat la iniciativa de l’Institut d’Estudis Catalans  de realitzar aquest Simposi sobre la Mancomunitat “per l’oportunitat de deixar un testimoni que podrà ser útil per aprendre de la nostra història els encerts i errors que hàgim pogut cometre”. Finalment, Homs ha clos l’acte de presentació amb el desig que “de cara als nous reptes que tenim en aquests moments al nostre país, els puguem afrontar amb el màxim coneixement possible i, per tant, amb les màximes possibilitats de sortir-nos-en”.