El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila, ha participat, a Bilbao, en la reunió anual del ple de l’Associació de les Regions Europees dels Productes d’Origen (AREPO), celebrada els dies 21 i 22 d’octubre. L’AREPO és una xarxa de governs, regions i associacions de productors que operen en l’àmbit de les denominacions d’origen.
 
En aquesta reunió s'ha renovat la presidència que a partir d’ara passarà a ser de la regió veïna dels Midi Pyrénées. Una novetat molt important a destacar d’aquest plenari és que, per primer cop, s'ha creat una vice-presidència del Col·legi de Productors com a òrgan de govern de l’associació, i que la proposta de la regió de Catalunya és que la representi el president de la Federació de DOP i IGP de Catalunya, Toni Torrent, que ha assistit al Ple d’AREPO. Aquest càrrec serà efectiu a partir del primer trimestre del 2015.
 
Catalunya va presidir AREPO des de 2008 a 2011, la presidència es rotatòria entre regions italianes, franceses i de l’Estat espanyol, i fins ara ho havia estat Emilia Romana, amb Tiberio Raboni com a president.
 
En el decurs d’aquesta presidència d’AREPO s’ha mantingut diferents encontres amb el president de l’Associació de Regions Europees productores de Fruita, Llegums i Hortalisses (AREFHL), el conseller Josep Maria Pelegrí, per tal d’avançar avançar en la coordinació tècnica i política de les dues associacions. I per tal de continuar treballant en aquesta coordinació, es preveu concretar una reunió prevista per a principis d'any entre el conseller i el nou president de l'AREPO.
 
En el ple que s'ha celebrat a Bilbao, Catalunya ha realitzat les següents peticions a AREPO:
- traslladar a la Comissió Europea (CE) que els ajuts del nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) han de poder ser per a tots els Consells Reguladors, sense excepcions (els reglaments actuals preveuen ajuts tan sols per als CR que incorporin nous productors); i
- participar en un projecte d'innovació europeu (Horizon 2020) per a avaluar l'impacte econòmic de les Denominacions Geogràfiques Protegides (DOP) i Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) en el sector i en els territoris de la Unió Europea (UE).
 
AREPO va ser creada l’any 2004 per 16 regions de sis països europeus, i actualment té 27 regions europees i més de 400 grups de productors, el que representa més del 40% de les identificacions geogràfiques europees. I a la reunió d'aquests dies hi han assistit més de 50 persones que representen a més de 20 regions, un èxit de convocatòria.
 
La finalitat d’AREPO és el desenvolupament de les identificacions geogràfiques i els productes de qualitat com a eina per al desenvolupament i planificació territorial, l’enfortiment de la política europea de les Identificacions Geogràfiques i els productes d’Origen, les polítiques de promoció, i la protecció dels productes de qualitat en els mercats europeus.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.