Empresa i Treball

ENERGIA

La nit del diumenge, 26 d'octubre, s'adopta l'horari d'hivern i s'endarrereix una hora el rellotge

query_builder   23 octubre 2014 12:00

event_note Nota de premsa

ENERGIA

La nit del diumenge, 26 d'octubre, s'adopta l'horari d'hivern i s'endarrereix una hora el rellotge

La matinada del proper diumenge, 26 d’octubre, el rellotge s’endarrerirà una hora a les tres del matí, que passaran a ser les dues. Tots els països de la Unió Europea, de forma harmonitzada, adoptaran l’horari d’hivern i posaran fi al període de set mesos de l’horari d’estiu per al 2014, que segons les dades de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) ha suposat un estalvi d’entre 9 i 10 euros per llar a Catalunya -impostos inclosos-, en forma d’un menor consum d’energia, com a resultat de la menor necessitat d’il·luminació artificial. En total, el canvi horari ha generat un estalvi de 27 milions d’euros a Catalunya.
 
L’adaptació de l’horari a la llum del dia permet estalviar energia al reduir la necessitat d’il·luminació artificial. Un 90% de l’estalvi relacionat amb el canvi horari es produeix en el sector domèstic. La il·luminació suposa un 7% del conjunt del consum energètic de les llars, i l’estalvi en aquest capítol es pot incrementar fent un ús responsable de l’energia mitjançant mesures com l’adequació del tipus d’il·luminació a cada necessitat o bé utilitzant bombetes més eficients. En menor mesura, el canvi horari també genera estalvis en el sector serveis, el comerç i la indústria.
 
L’estalvi relacionat amb el canvi horari es genera durant l’horari d’estiu, ja que és quan hi ha més llum diürna natural: s’avança el rellotge per no desaprofitar les hores de sol al matí i tenir més hores de llum natural a la tarda. Així s’aconsegueix reduir el consumir d’energia en il·luminació artificial. L’endarreriment del rellotge a l’hivern, en canvi, permet tenir llum natural a primera hora del matí, que és quan es produeixen la majoria de desplaçaments, sense afectar el consum d’energia en matèria d’il·luminació, ja que disposar de més llum natural a les tardes no compensaria el consum addicional d’energia per il·luminar una hora més de foscor als matins.
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia