moment de l'acte
moment de l'acte
Ha volgut destacar la importància de fer pedagogia i explicar a la societat els beneficis  de la bona gestió forestal
 
El teix està protegit a Catalunya des de fa més de trenta anys i la coordinació entre els diferents agents és bàsica per al seu manteniment
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Josep Maria Pelegrí, ha presidit avui, al Monestir de Poblet,  la inauguració de les IV Jornades Internacionals del Teix. Aquest arbre, protagonista de les jornades, és una espècie en perill d’extinció i el seu hàbitat és considerat d'interès prioritària per la Unió Europea.
 
Durant aquests dies, experts nacionals i internacionals debaten sobre l'ecologia, la biogeografia, la gestió, el manteniment, les aplicacions i la cultura del teix. També es tracten temes com la seva activitat farmacològica i toxicològica, i s'aprofundeix en les primeres evidències de l'ús de la fusta de teix a Catalunya.
 
Les jornades es complementaran amb una sortida al Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet, que depèn del Departament d’Agricultura, amb la visita a la teixeda del Tillar i l'explicació sobre el terreny de les tasques que s'hi estan realitzant actualment en el marc del projecte Life +Taxus.
 
Pelegrí ha explicat que “en un context de canvi global, en un context que posa especial èmfasi als hàbitats mediterranis i en un context on es fonen l’ecologia, la gestió i les diferents aplicacions és bàsic el manteniment del teix en el nostre patrimoni natural”. El conseller ha explicat que la conservació forma part de la gestió perquè “parlem de fer una gestió  que precisament permeti mantenir la biodiversitat dels boscos”.
 
Pelegrí ha explicat que els nostres boscos són humanitzats i des d’aquesta visió és sobre la qual hem de treballar. Per això ha insistit en la “importància de fer pedagogia i explicar a la societat les virtuts de la bona gestió forestal. I de la implicació de tots els agents”
 
Finalment, ha afegit que des el CTFC, que ell mateix presideix, hi ha un alt grau de compromís  en la conservació del patrimoni forestal i natural de Catalunya. Així, desprès d'identificar una greu amenaça com el canvi climàtic o els incendis es va decidir tirar endavant aquest programa, d’acord amb actors claus del territori.
 
 
 
Aquestes jornades es fan en el marc del projecte ″Millora de l’estat de conservació de les teixedes catalanes” (Improvement of Taxus baccata conservation status in north-eastern Iberian Peninsula) (LIFE11 NAT/ES/711), finançat a través del Programa Life+ de la Unió Europea.
 
Els objectius principals del projecte són millorar l’estructura, la resiliència i la funcionalitat ecològica de les teixedes de Catalunya,
 
El projecte està liderat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) amb la participació com a socis del Consorci de la Serra de Llaberia, l’Ajuntament de Rasquera i el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, amb la col·laboració del Consorci de l’Alta Garrotxa i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació
 
Les teixedes més singulars del bosc de Poblet les trobem a l’obaga de la Pena, des de les Cent Fonts (Bosc del Comú) fins a Setcases, i al barranc del Tillar. En aquestes zones s’hi poden trobar exemplars de dimensions considerables i una forta regeneració, tot i que de manera desigual.
 
Ubicades generalment sota els cingles o en zones de barranc ombrívoles, els teixos s’adapten també a zones amb poc sòl. Aquest hàbitat és molt escàs a Catalunya i a Poblet s’hi troba una de les poblacions més amplies.
 
En el marc del projecte LIFE ja s’han iniciat un seguit d’actuacions per tal de promoure el teix dins la massa forestal.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

f

f
JPG | 696