• Aquest any es faran tallers a 10 escoles d'adults de Catalunya i es comptarà amb la participació d’11 voluntaris de l’Institut Català de Finances
  • Més de 600 professionals o antics professionals del sector financer, formats per l'IEF, impartiran 3.455 tallers sobre finances bàsiques a 19.000 alumnes catalans de 4t d'ESO d’uns 300 centres escolars de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona
  • El programa segueix les recomanacions de la Comissió Europea i de l’OCDE i és capdavanter a l'estat espanyol
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha agraït l’”entusiasme” que el programa EFEC ha generat entre els voluntaris que hi participen i l’ha qualificat de “programa d’èxit”. El conseller ha assegurat que “arribarà un moment que no hi haurà ni una escola de Catalunya que no hi sigui”. El conseller ha fet aquests pronòstics durant la seva intervenció en la presentació de la tercera edició del programa d'Educació Financera a les Escoles de Catalunya (EFEC), que aquest any arribarà a uns 19.000 alumnes catalans de 4td'ESO d’uns de 300 centres escolars (públics, concertats i privats), xifra que representa el 29% de les escoles de Catalunya.
 
Després de l'èxit de les dues edicions anteriors, el partenariat públic-privat format pels departaments d'Ensenyament i d’ Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Financers (IEF) i diverses entitats financeres ha reafirmat avui la seva voluntat de continuar amb aquesta iniciativa educativa capdavantera a l'estat espanyol. Així, aquest any, el programa torna a comptar amb la participació de "la Caixa", Banc Sabadell, BBVA, Banco Santander i Caixa d'Enginyers, i s’incorpora per primera vegada l'Institut Català de Finances (ICF).
 
Per a aquesta tercera edició, EFEC comptarà amb més de 600 professionals en actiu o jubilats del sector financer que impartiran, entre els mesos de novembre 2014 i abril de 2015, uns 3.455 tallers sobre diferents aspectes relacionats amb les finances bàsiques a alumnes de centres escolars de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.
 
Enguany, a més de l'increment de centres, alumnes, voluntaris i tallers, la principal novetat radica en la incorporació d'alumnes d'escoles d'adults, on s'impartiren uns tallers específics per respondre a les necessitats d'aquest col·lectiu. Concretament, es faran tallers a 10 escoles de Catalunya.
 
Una altra novetat és la incorporació de l’Institut Català de Finances amb l’aportació d’11 voluntaris, el 12% de la plantilla, de les àrees de comercial, anàlisi, seguiment del risc, control de gestió, control global del risc, tresoreria i mercat de capitals. Són professionals amb experiència al sector financer, la majoria llicenciats en Economia, Empresarials o ADE i compten amb màsters o postgraus en Direcció Financera, Mercats Financers, Direcció d’Empreses o Direcció de Control de Gestió. La franja d’edat dels voluntaris de l’ICF es mou entre els 50 anys del participant amb més experiència fins als 27 del voluntari més jove.  La mitjana d’edat dels participants és de 38 anys. Alguns d’ells també han exercit i/o exerceixen de docents a nivell universitari i en escoles de negoci.
 
 
Seguint les recomanacions de la Comissió Europea i de l'OCDE
 
L'objectiu del programa EFEC, seguint les recomanacions i directrius marcades per la Comissió Europea i l’OCDE, és ajudar els estudiants catalans a prendre consciència de l’ús dels diners i comprendre l’operativa financera bàsica.
 
A diferència d'altres programes similars que s'han desenvolupat o es desenvolupen al nostre país, en el programa EFEC són els professionals financers els quals, de forma voluntària i després de rebre formació específica a càrrec de l'equip docent de l'IEF, són els encarregats de transmetre els coneixements financers entre els joves.
 
Els 5 tallers que reben els alumnes, amb un plantejament teòric i pràctic, es basen en material pedagògic dissenyat per l'IEF  per a aquest programa i es divideixen en cinc temàtiques: "Administrant el teus diners" (gestió dels pressupostos personals), "Finances per a la vida" (introducció a la planificació financera personal i a l’estalvi a llarg termini), "Endeutar-se amb seny" (productes de crèdit i com evitar el sobreendeutament ), "Inversió intel·ligent" (característiques i com seleccionar productes financers d’estalvi i inversió) i "Els dubtes quotidians d'en Jaume" (situacions financeres quotidianes: consum intel·ligent, apartats d’una nòmina, pagaments on line i referències als tipus de canvi).
 
Algunes dades bàsiques del Programa EFEC
Cursos        escolars
Centres participants
Alumnes participants
Voluntaris participants
Tallers impartits
2012-2013
105
6.596
202
1.285
2013-2014
210
12.771
386
2.501
  2014-2015*
300
19.000
603
3.455
* Previsions
 
IEF, més de 24 anys de formació i divulgació financera
 
L'Institut d'Estudis Financers (IEF) és una entitat de referència en formació i divulgació bancària i financera, creada per les entitats financeres espanyoles més rellevants per afavorir la competitivitat, l'eficiència i la internacionalització del sector així com la promoció de noves iniciatives.
En els seus 24 anys de trajectòria, l'IEF ha desenvolupat activitats formatives en les que han participat més de 95.000 professionals de diversos àmbits del sector i ha participat en projectes europeus com Leonardo, Phare i Tacis. A més, és l’única entitat espanyola membre de ple dret del European Bank Training Network (EBTN), la federació europea més important d’entitats de formació bancària, que integra els 40 instituts de formació financera de més prestigi de 32 països europeus.
 
L’IEF té experiència prèvia en l’àmbit d’ educació i alfabetització financera per a estudiants de secundària i batxillerat avalada per la seva participació a altres iniciatives similars promogudes per la UE i els governs espanyol i català.

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 208