El cansalader xarcuter Josep Grados i Riba ha estat guardonat com a finalista
Pelegrí ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament de diplomes de Mestres Artesans Alimentaris i el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit aquesta tarda a Barcelona el lliurament de diplomes de Mestres Artesans Alimentaris de l’any 2013, i el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de l’any 2013, al Palau de Pedralbes.
El premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador s’ha concedit a Eugeni Muñoz i Colomer, pastisser de Sant Vicenç dels Horts. Muñoz compta amb una gran formació en pastisseria i una excel·lent trajectòria professional. Ha estat capaç de renovar el negoci familiar adaptant-lo als nous temps i, sobretot, als clients. D’altra banda, demostra una gran capacitat de crear nous productes i recuperar i adaptar especialitats tradicionals. Muñoz explota noves vies de comercialització, on el disseny sempre està molt valorat, i potencia les xarxes socials. Segueix una metodologia pròpia en els processos d’elaboració, com ara la realització de pastissos de llarga durabilitat. Sempre comparteix el seu coneixement amb els joves i realitza actuacions en l’àmbit social.
Enguany també s’ha concedit un accèssit al finalista, el cansalader xarcuter, Josep Grados Riba, de Santa Margarida de Montbui. La seva filosofia és treballar amb productes de la terra, d’excel·lents matèries primeres i treballats com es mereixen. Alguns dels productes diferents i coneguts que surten del seu obrador són la boutifarra de Montbui o les llances de Sant Jordi.
El Departament d’Agricultura va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans. Aquest premi també pretén fomentar les actuacions innovadores i capdavanteres que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya. Aquesta convocatòria pública del premi té una dotació pressupostària de 3.000 euros i l’accèssit de 1.000 euros.
En el decurs de l’acte, també s’han lliurat 28 diplomes de Mestre Artesà Alimentari corresponents a l’any 2013, dels quals vuit són forners, vuit pastissers, nou cansaladers xarcuters, dos xurrers i un formatger, que reuneixen determinats mèrits de creativitat i coneixement en el camp de l’artesania alimentària.
Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l'artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d'artesà alimentari. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat 888 diplomes.
Durant la seva intervenció, el conseller ha explicat que el Departament que encapçala està treballant perquè altres sectors artesans alimentaris, com ara els carnissers, cervesers i bacallaners puguin gaudir també del reconeixement d’artesà que atorga la Generalitat de Catalunya.
Segons el conseller, la permanència durant molts anys en un mateix ofici i la voluntat de fer-ho cada dia millor “faran que les generacions futures continuïn proporcionant-nos aquesta riquesa alimentària que hem de conservar.”
Pelegrí ha felicitat els nous mestres artesans i Eugeni Muñoz, “que es reafirma com un dels millors pastissers que hi ha actualment”. En aquest sentit, el conseller ha dit que “la cultura i el grau de desenvolupament d’un país estan molt relacionats amb la creativitat, la imaginació i la feina ben feta. Vosaltres sou una mostra de persones que fan país.”
Relació de diplomes
NOM
|
ACTIVITAT
|
COMARCA
|
POBLACIÓ
|
Lluís Batlle Lloret
|
Pastisser
|
Baix Empordà
|
Torroella de Montgrí
|
José Boix Vilaseca
|
Forner
|
Cerdanya
|
Martinet
|
Lluís Bou Vallcorba
|
Cansalader xarcuter
|
Vallès Oriental
|
Castellterçol
|
Carlos Cardona Jansana
|
Forner
|
Barcelonès
|
Barcelona
|
Carles Carrasco Solano
|
Cansalader xarcuter
|
Ripollès
|
Ripoll
|
Joan Cobo Coma
|
Pastisser
|
Conca de Barberà
|
L’Espluga de Francolí
|
Enric Colls Compañó
|
Forners
|
Selva
|
Vidreres
|
Salvador del Cerro Guarro
|
Forners
|
Barcelonès
|
Barcelona
|
Màxim Garcia Mas
|
Cansalader-xarcuter
|
Gironès
|
Bordils
|
Martin Garcia Tugues
|
Forners
|
Segrià
|
Vilanova de la Barca
|
Juan Jurado Carrión
|
Pastisser
|
Baix Empordà
|
Palamós
|
Carles Mampel Juncosa
|
Pastisser
|
Baix Llobregat
|
Santa Coloma de Cervelló
|
Joan Mateu Dordal
|
Cansalader xarcuter
|
Vallès Oriental
|
Figaró-Montmany
|
Jaume Monell González
|
Forner
|
Bages
|
Manresa
|
Joan Muñoz Almirall
|
Pastisser
|
Baix Llobregat
|
Sant Vicenç dels Horts
|
Alfons Navarra Roca
|
Cansalader xarcuter
|
Alt Empordà
|
Peralada
|
Conchi Nieto Martínez
|
Xurrer
|
Vallès Occidental
|
Terrassa
|
Takashi Ochiai
|
Pastisser
|
Barcelonès
|
Barcelona
|
Marc Parés Martí
|
Pastisser
|
Alt Penedès
|
Vilafranca del Penedès
|
Josep Prió Fillat
|
Cansalader xarcuter
|
Pallars Jussà
|
La Pobla de Segur
|
Albert Ribot Cisa
|
Cansalader xarcuter
|
Tarragonès
|
Tarragona
|
Climent Robiró Sau
|
Forner
|
Ripollès
|
Ribes de Freser
|
Francisco Romero Muñoz
|
Xurrer
|
Vallès Occidental
|
Cerdanyola del Vallès
|
Antoni Rosiñol Torner
|
Cansalader xarcuter
|
Berguedà
|
Gironella
|
Francesc Serra Espasa
|
Forner
|
Maresme
|
Caldes d’Estrac
|
José Ramon Torrente Reales
|
Cansalader xarcuter
|
Segrià
|
Lleida
|
Ramon Ubach Sarrat
|
Formatger
|
Osona
|
Vic
|
Glòria Vicheto Capdevila
|
Pastisser
|
Baix Camp
|
Reus
|
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i https://twitter.com/agriculturacat
5