Tòfones comissades per Agents Rurals a Osona
Tòfones comissades per Agents Rurals a Osona
Dilluns, Agents Rurals van interceptar a Osona un tofonaire furtiu amb cinc tòfones negres
 
Per recollir la tòfona fresca, és indispensable estar en possessió de la llicència de tofonaire que atorga el Departament d’Agricultura i demanar autorització a la persona titular del terreny
 
 
Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i les Associacions Tofonaires del Berguedà, Osona i el Solsonès es coordinen per vigilar i controlar les zones tofoneres. Enguany, la temporada de la tòfona, que s’inicia el 15 de novembre, es preveu molt bona, afavorida per la meteorologia que ha fet fins ara.
 
Membres de les associacions de tofonaires han detectat diversos punts on s’extreuen tòfones verdes de manera furtiva i han alertat el Departament d’aquest fet que s’està produint just a l’inici de la temporada. Precisament, Agents Rurals van enxampar dilluns in fraganti un tofonaire furtiu a Sant Pere de Torelló (Osona) amb cinc tòfones negres. També, a Osona, el passat 9 de setembre van intervenir 600 grams de tòfona fresca que es volia comercialitzar en el mercat de Torelló. Així mateix, enguany també s’ha detectat moviment il·legal de tòfones a la comarca del Berguedà.
 
El període de recollida de la tòfona negra (Tuber melanosporum) no comença fins al 15 de novembre, però fins a aquesta data el Departament d’Agricultura extremarà la vigilància de les zones tofoneres precisament per evitar que se n’emportin les més primerenques. L’Associació de Tofonaires facilitarà informació sobre zones excavades il·legalment i vehicles sospitosos, mentre que els Agents Rurals incrementaran la supervisió amb operatius especials de vigilància i controls a les zones d’accés.
A més, i com a novetat, per primera vegada, els Agents Rurals disposen de càmeres de fotoparany per poder constatar la pràctica furtiva i a la vegada descartar que l’extracció hagi estat produïda de manera natural per un senglar.
 
La tòfona verda que s’extreu abans de l’inici del període, tot i disposar d’un bon volum i pes, no ha assolit el desenvolupament, olor, color i grau de maduresa òptims que la fan tan valorada internacionalment. De fet, comercialitzar aquestes tòfones, a més de ser il·legal, suposa una estafa gastronòmica.   
 
Tant l’extracció com la comercialització fora de temporada suposa una infracció de la Llei 6/1988, forestal de Catalunya, qualificada com a greu, amb una sanció que pot arribar als 3.000 €, més el comís de les tòfones.  
 
Agent Rural d'Osona en un moment de la vigilància
Agent Rural d'Osona en un moment de la vigilància
Legislació
 
L’activitat de recol·lecció i comerç està regulada per l’Ordre de 15 de juliol de 1991, de regulació del sector tofoner, posteriorment modificada per l’Ordre MAH/328/2005, de 13 de juliol. D’aquesta normativa, en destaquem el següent:
· Per a la recollida i el comerç de la tòfona fresca, és indispensable estar en possessió de la llicència de tofonaire i demanar autorització a la persona titular del terreny.
· Queda prohibida la recol·lecció, comercialització i industrialització de tòfona verda en qualsevol època.
· S’ha de fer la recerca amb gossos degudament ensinistrats i l’extracció amb l’ajut del cercatòfones.
· Els sots produïts s’hauran de reomplir immediatament amb la mateixa terra extreta.
· La recol·lecció de cada tipus de tòfona podrà realitzar-se exclusivament en els períodes de temps o les temporades autoritzats. Per a la temporada d’hivern, des del 15 de novembre al 15 de març, les espècies Tuber melanosporum i Tuber brumale, i, des de l’1 de maig al 15 d’agost, temporada d'estiu, el Tuber aestivium.
· Queda prohibida la circulació i la venda de tòfona fresca a partir d’una setmana després d’haver-se acabat el període de recol·lecció.
 
La producció de tòfona silvestre ha patit una davallada important durant les darreres dècades, mentre la demanda n’ha anat en augment, cosa reflectida en l’evolució històrica dels mercats a escala mundial.
 
Per aquest motiu, és molt important respectar totes les condicions i normes que són d’obligat compliment i que tenen l’objectiu de salvaguardar les zones tofoneres que formen part del Patrimoni Natural de Catalunya.
 
L’any passat, el Departament d’Agricultura va atorgar 755 llicències de tofonaire. Una llicència val 34,60 € i el període de sol·licitud d’expedició de la llicència és comprès entre l’1 de setembre i el 15 de novembre. De l’1 de setembre de 2014 fins avui, s’han expedit 428 llicències, que serviran per recollir tòfones a partir del 15 de novembre.
 
 

2  

Fitxers adjunts

Fotografia de les tòfones comissades a Osona

Fotografia de les tòfones comissades a Osona
JPG | 4929

Agent Rural d'Osona en un moment de la vigilància

Agent Rural d'Osona en un moment de la vigilància
JPG | 453