• L’estudi indica que la probabilitat de pluja apreciable (per sobre d’1mm en 24h) és baix arreu del país

 

  • Pel que fa a la temperatura mitjana del 9N, acostuma a ser un dia suau
 
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha realitzat un detallat estudi de la climatologia del 9 de novembre, és a dir, quin és el temps atmosfèric mitjà aquella data. Per a fer-ho, s’han analitzat les dades de vint-i-dues sèries diàries de temperatura i precipitació, que cobreixen el període 1950-2013.
 
L’estudi indica que la probabilitat de pluja apreciable (per sobre d’1mm en 24h) és baix arreu del país, al voltant del 20%, situant-se per sota d’aquest llindar a les comarques del sud i de ponent. Només la Val d’Aran presenta una probabilitat més elevada, amb un 35%.
 
Pel que fa a la temperatura mitjana del 9N, acostuma a ser un dia suau. Així, la mitjana de la temperatura se situa al voltant dels 13ºC a 14ºC a la costa, dels 12ºC a les comarques prelitorals, dels 10ºC a l’interior, i només les valls pirinenques mostren un comportament més fred, lògicament, amb una mitjana que oscil·la al voltant dels 7ºC. La temperatura diürna és força agradable arreu, situant-se en uns 18ºC a la costa i el prelitoral, de 15ºC a 16ºC a l’interior i entre 14ºC i 11ºC al Prepirineu i Pirineu. En consonància amb aquestes dades, la probabilitat de glaçada és nul·la a la costa, al prelitoral se situa al voltant del 2% al 4%, i només a les conques interiors i del Prepirineu i Pirineu, la probabilitat se situa per damunt del 15%.
 
Aquestes dades de bonança meteorològica es corresponen amb la predominança de l’estabilitat atmosfèrica associada als primers 10-15 dies de novembre, i que es coneixen popularment com “l’estiuet de Sant Martí”. Analitzant els mapes sinòptics de tots els 9 de novembre entre 1948 i 2013, s’aprecia que, efectivament, més de la meitat de la mostra s’associa a dues situacions: un anticicló centrat a l’oest de la conca mediterrània o un lleuger flux de vents de l’oest/nord-oest sobre el nostre àmbit. Ambdues situacions comporten temps sec i suau a la major part del Principat.
 
Per a ampliar la informació, a l’annex 1 es detalla la climatologia a les vint-i-dues poblacions referides anteriorment.
 
Annex 1. Climatologia (1950-2013) del 9 de novembre a vint-i-dues poblacions de Catalunya
 
 
Temperatura
 
TM:        Temperatura mitjana  (°C)
TXm:     Temperatura màxima mitjana (°C)               
TNm:     Temperatura mínima mitjana (°C)                
pG:        Probabilitat de Glaçada (T<= 0 °C) (%)
Temperatura
temperatura_ta
Precipitació
 
pPPT> 1 mm:      Probabilitat que plogui > 1mm (%)
pPPT> 5 mm:      Probabilitat que plogui > 5mm (%)
pPPT> 25 mm:    Probabilitat que plogui > 25mm (%)
Precipitació
Precipitació_ta
 
24 d'octubre de 2014

5  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 285

Taula precipitació

Taula precipitació
PNG | 39

Mapa precipitació

Mapa precipitació
PNG | 15

Mapa temperatura

Mapa temperatura
PNG | 15

Taula temperatura

Taula temperatura
PNG | 40